Herkes merak ediliyordu! Ayasofya'da o alan boş bırakıldı

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Ayasofya-i Kebir Camii’nde üzerine halı serilmeyen kare şeklindeki alanın, imparatorların taç giyme alanı olduğunu ve tarihi hatırasına binaen boş bırakıldığını söyledi.

Herkes merak ediliyordu! Ayasofya'da o alan boş bırakıldı
Herkes merak ediliyordu! Ayasofya'da o alan boş bırakıldı
GİRİŞ 25.07.2020 12:19 GÜNCELLEME 25.07.2020 15:19
Bu Habere 169 Yorum Yapılmış

İstanbul'un fethiyle birlikte 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Danıştay’ın kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasının ardından cuma namazıyla birlikte dün yeniden ibadete açıldı.

Açılışa hazırlanan camide birçok düzenleme yapılırken özel olarak hazırlanan halılar da restorasyon çalışmalarının olmadığı alanlara serildi.

Ayasofya-i Kebir Camiinde müezzin mahfilinin arkasında dairelerden oluşan alanın ise boş bırakıldığı görüldü.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, AA muhabirine alanın neden boş bırakıldığıyla ilgili sorumuzu cevaplandırdı.

Yılmaz, "Boş bırakılan alan imparatorların tac giyme alanıdır. Bu nedenle boş bırakıldı. Buradaki daire şeklindeki renkli alanlarda Ayasofya'nın yapımında kullanılan mermerlerden örneklerdir. Alanla ilgili farklı yorumlar tarihi bilgilerle uyuşmuyor." dedi.

Yılmaz, camide kubbe kısmında yer alan freskleri örten perdenin de planlandığı gibi vakit namazlarında kapanacağını söyledi.

Kazmaz daha önce yaptığı açıklamada, "Dairelerden oluşan, ayakla basılmayan bu alanın açık bırakılması isabetli bir karar olacaktır” demişti.

ALAN KORUNACAK

Halı serilmediği görülen alanda namaz kılınmayacağı belirtiliyor.

YORUMLAR 169
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dinlerarası diyaloga uygun şekilde açıldı demekki. Zaten pat diye açılması pek normal değildi. Hele Sultan Ahmedi doldurun denmişken.
    Cevapla
  • Taif 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim dedemiz ve ceddimiz HZ FATİH SULTAN MEHMET HAN dir ona layik olmaya calisalim
    Cevapla
  • Sertanyok 3 yıl önce Şikayet Et
    Yani müzeden camiye neden çevrildi? Neymiş efendim imparator taç giydiriyormuş saygıymış, yahu adamların kilisesini camiye çeviriyoruz bunamı takıldık yapmayın ..
    Cevapla
  • .... 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence başka birşey orada
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    geçişler yumuşak olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri: 42 bin polis görevde
Otopsi fotoğrafları ortaya çıktı! Cem Garipoğlu soruşturmasında yeni gelişme...