Son dakika haberi: Beyrut'ta şiddetli patlama: 78 kişi öldü, 4 binden fazla yaralı var

Son dakika haberi: Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limanda çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Kilometrelerce çaptaki bölgeye ciddi hasar veren patlamada 78 kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi yaralandı. Yaralananların arasında 2 Türk vatandaşı da var. Lübnan Başbakanı patlamadan sonra yaptığı ilk açıklamada, "Lübnan'da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 04.08.2020 23:45 GÜNCELLEME 05.08.2020 02:49
Bu Habere 155 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Lübnan'daki Beyrut Limanı yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada, kilometrelerce çaptaki alanda ciddi hasar meydan geldi.

İşte Lübnan'ı sarsan patlamadan öne çıkan tüm detaylar: 

78 ÖLÜ 4 BİNDEN FAZLA YARALI VAR

Patlamada en az 78 kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi yaralandı.

"HESAP SORULACAK!"

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab,"Lübnan'da bugün yaşanan felaketinsorumlularından hesap sorulacak" dedi. 

İKİ VATANDAŞIMIZ YARALANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığını açıkladı. Çavuşoğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Lübnan’daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum.

Büyükelçiliğimiz acil durum hatları (+961 3 944 904, +961 70 622 012) ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 2929) 7/24 vatandaşlarımızın hizmetindedir."

BİNA YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir bina yıkıldı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışma başlatıldı.

Patlamanın etkisiyle çevrede birçok ev ve iş yeri ile araçlar hasar gördü. Patlamanın şiddetinin birkaç kilometre çapta bölgeyi etkilediği ifade ediliyor.

Hükümet binası ile Muhammed el-Emin Camii de zarar gören yapılar arasında.

"2 BİN 750 TON AMONYUM NİTRAT İNFİLAK ETTİ"

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti.

Avn'ın, Cumhurbaşkanlığına ait Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamasında, herhangi bir güvenlik önemli alınmadan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl boyunca bir depoda tutulmasının 'kabul edilemez' olduğunu ifade etti.

Ülke genelinde 2 hafta süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır bir şekilde cezalandırılacağı sözü verdi. Öte yandan Lübnan Emniyet Müdürü Abbas İbrahim, söz konusu amonyum nitratın Afrika'ya gönderilmek üzereyken limanda infilak ettiğini söyledi.

VALİ GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI, HİROŞİMA'YA BENZETTİ

Gözyaşlarına hakim olamayan Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.

LÜBNAN HİZBULLAHI'NDAN İDDİALARA YALANLAMA

Lübnan Hizbullahı başkent Beyrut'taki patlamanın kaynağının, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğu iddiasını yalanladı.

Hizbullah'a yakın kaynaklar ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ESKİ BAŞBAKAN HARİRİ'NİN EVİNİN YAKINLARINDA

Patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı, eski Başbakan Saad El-Hariri'nin evine yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta. Patlamanın yaşandığı bölge savaş alanına döndü.

DEPODA YANGIN ÇIKTI

Öte yandan Lübnan resmi ajansı LNA, Beyrut Limanı'nda patlayıcıların bulunduğu bir depoda yangın çıktığını duyurdu. 

Çevrede şiddetli patlama sesleri duyulduğu kaydedildi. 

Patlama sonrası bölgeden gelen ilk görüntüler:

 

BÜYÜKELÇİ ÇAKIL'DAN AÇIKLAMA

Gelen son dakika haberine göre; Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Beyrut'taki şiddetli patlamayla ilgili son dakika açıklamalar yaptı. Çakıl, "Patlamayı olduğu gibi hissettik, çok büyük bir patlamaydı" diye konuştu.

Patlamanın yaşandığı bölgeye 1,5 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Çakıl, "Bulunduğumuz binanın bazı camları kırıldı" dedi. 

Büyükelçiliğin bütün çalışanlarının sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Çakıl, "Hepsiyle iletişime geçtim, çok şükür iyiler" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Lübnan için Arapça taziye mesajı

PATLAMA "VAKUM ETKİSİ" YAPTI

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok şiddetli bir patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre 50 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla da yaralı var. Patlamadan saniyeler sonra çekilen görüntüler ise dikkat çekiyor. Şiddetli patlama, etrafındaki havayı ısıtarak genleştiriyor, vakumize olan boşluğa etraftaki soğuk hava hücum ediyor. Mantar şapka oluşuyor ve yüksek irtifada soğuk havaya çarpıp düzleşiyor. Şok dalgası ve vakum etkisi, bir mağazanın kapısını itip çekerken net şekilde görülüyor.

ŞENTOP'TAN TAZİYE MESAJI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda meydana gelen patlamaya ilişkin Lübnan halkına taziye dileklerini iletti.

Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Beyrut'ta yaşanan yıkıcı patlamanın sebebi kesinleşmese de maalesef çok sayıda ölü ve yaralı var. Yaralanan 2 vatandaşımıza ve Lübnan halkına geçmiş olsun diyor, yaraların tez zamanda sarılmasını diliyorum. Türkiye, pek çok ülkede olduğu gibi Lübnan halkına da el uzatacaktır."

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY'DAN LÜBNAN'A TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda meydana gelen patlamaya ilişkin, "Lübnan halkının acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak her zaman yardıma hazırız" ifadesini kullandı.

Oktay, Beyrut'taki patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesabından taziye mesajı paylaştı.

Patlamada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyen Fuat Oktay, mesajında, "Kardeş ülke Lübnan halkına başsağlığı diliyorum. ‬‪Lübnan halkının acılarını paylaşıyoruz. Türkiye olarak her zaman yardıma hazırız." ifadesine yer verdi.

"TÜRKİYE YARDIMA HAZIR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, patlamayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı: 

"Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, Lübnan halkına başsağlığı diliyoruz. Enkaz altında kalanların olduğu haber veriliyor. Umarız ölü ve yaralı sayısı artmaz. Türkiye her tür yardım için hazırdır."

"KARDEŞ LÜBNAN HALKININ YANINDAYIZ"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Kardeş Lübnan halkının ve Beyrutluların yanındayız." ifadesini kullandı.

Çelik, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Kardeş Lübnan halkının ve Beyrutluların yanındayız. Beyrut'ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileriz. Enkaz altında kalanların sağ salim kurtulmasını diliyoruz. Lübnan'ın kardeşi Türkiye bu zor günde kardeşlerinin yanındadır."

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: TÜM KURUMLARIMIZLA HAZIRIZ

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, patlamayla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu zor günde Lübnanlı kardeşlerinin yanındadır. Kardeşlerimize yardım için tüm kurumlarımızla hazırız."

KAZAKİSTAN'IN BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİ ZARAR GÖRDÜ

Kazakistan'ın Beyrut Büyükelçiliği: Patlamada Kazakistan'ın Beyrut Büyükelçisi Yerzhan Kalekenov yaralandı, büyükelçilik binasında da hasar oluştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 155
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Ölenlere Allah'tan rahmet yaralılara şifalar diliyoruz inşallah daha çok can kaybı olmaz
    Cevapla
  • Harekat 3 yıl önce Şikayet Et
    Hristiyanlarda zarar görüyor, onlarda artık bu İsrail e karşı harekete geçmelidir.
    Cevapla
  • Kulis 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gerçekten yardım edecek ise bir muhrip eşliğinde hastane gemimizi lübnana göndermeli diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • VATANSEVER 3 yıl önce Şikayet Et
    Yıkılasın İsrail enkazını göreyim sana ülke diyenin yüzüne Tüküreyim.Zalimler için yaşasın Cehennem.
    Cevapla
  • erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bir gün hesabın dürülecek israil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!