Montrö gereği, Türkiye isterse Boğazları kapatıp adalara harekat düzenleyebilir

Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden doğan hakları olduğunu belirten uzmanlar "Bize yakın adaları abluka harekatı düzenleyip Atina ile bağlantısını kesebilir, Türkiye'ye geçişleri yasaklayabiliriz. Bir savaş tehdidi halinde, istersek Boğazları gemi trafiğine bile kapatabiliriz" dedi.

Montrö gereği, Türkiye isterse Boğazları kapatıp adalara harekat düzenleyebilir
Montrö gereği, Türkiye isterse Boğazları kapatıp adalara harekat düzenleyebilir
GİRİŞ 16.09.2020 06:36 GÜNCELLEME 17.09.2020 06:07
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Antlaşmalarını yok sayarak Ege'de aidiyeti belli olmayan ada, adacık ve kayalıkları işgal eden, gayriaskeri statüdeki adaları silahlandıran Yunanistan'a karşı Türkiye'nin elinde önemli kozlar bulunuyor.

 

ADALARA MÜDAHALE EDİLEBİLİR

Yunanistan'ın adaları silahlandırarak egemenliğini kaybettiğine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'nin kendisine yakın adaları hukuki çerçevede "abluka altına alma harekatı" düzenleyip Atina ile bağlantısının kesilebileceğini belirtiyor. Adalardan Türkiye'ye geçişlerin yasaklanabileceği ve böylece Yunanistan'a müeyyide uygulanabileceği ifade ediliyor. Ablukaların ise statüsü gayri hukuki şekilde Yunanistan tarafından değiştirilen Ayvalık'ın 5 mil ötesindeki Midilli Adası, Çeşme'nin hemen karşısındaki Sakız Adası ve Aydın'a 2 mil uzaklıktaki Sisam Adasına uygulanabileceği ifade ediliyor.

 

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ: TÜRKİYE KENDİNİ SAVAŞ TEHDİDİ ALTINDA SAYARSA BOĞAZLARI KAPATABİLİR

Türkiye'nin 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden doğan haklarını hatırlatan uzmanlar, savaş tehdidi durumunda Boğaz'ı gemi trafiğine kapatabileceğini, bu durumda Yunan ekonomisinin olumsuz etkileneceğini söylüyor. Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinde tam kontrol sağlayan ve gemilerin geçişini düzenleme hakkı veren Montrö'nün 21. maddesine göre; Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, sözleşmenin 20'nci maddesindeki hükümlerini uygulama hakkı bulunuyor.

Emekli Kıdemli Albay Mithat Işık, yaptığı değerlendirmede "Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege'de kendisine yönelik bir tehdidin oluştuğunu belirterek Boğazları, Montrö Boğazları Sözleşmesi'ne göre kapatma yetkisi var. Gelişmelerin böyle devamı halinde Boğazların kapatılabileceği gündeme getirilebilir. Bu, Türkiye'ye verilmiş bir hak. Bu kozunu kullanması, AB liderlerinin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıdan çıkacak kararlara göre şekillenebilir" dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 41
  • Reis 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce birleşmiş milletlerde olayı bütün düyaya bir duyurun ondan sonra verilen süre sonunda gereğini yapın haklı ilken haksız durumlara düşmeyelim
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem öyle bizde süre verelim Yunanistan’a.Sürenin sonunda adaları boşaltmazsanız biz gelir gereğini yaparız diye.Hem diplomasi ama aynı zamanda sopanın ucunu da göstermek gerekiyor bu gavurlara..
    Cevapla
  • ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    kim dinler anlaşmaları hikaye hepsi, önemli olan güç
    Cevapla
  • Yaşar dede 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu it sürülerine bir ders vermezsek çok ürecekler
    Cevapla
  • NE BEKLİYORSUNUZ 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan’ı iyice korkutun ve bütün askeri yığınağını bize yakın olan Saruhanlara, 12 Ada'ya ve Batı Trakya’ya yığmasını sağlayın. Onlar bu adalara ve Batı Trakya’ya yığınak yapıp dursunlar. Lozan’ı ihlal eden Yunanistan’a Batı Trakya’dan, Girit’ten, Saruhanlar ve Menteşe adalarını SAVAŞ ÇIKARMADAN İADE ETMESİ İÇİN ihtar çekip süre verin. Çekilmezlerse Çanakkale’den inip Limni, Bozbaba, İskiri ve Atina merkeze 30-40km mesafedeki Eğriboz adasının güneyini alıp Atina’nın kafasına namluyu dayayın ve YUNANİSTAN’IN 1881 SINIRLARINA GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEYİN. Böylece Edirne’den İyon Denizine uzanan bir koridor açarız. Kikladlar, Saronlar ve İyon Adaları hariç diğer bütün adalar Türkiye’ye kalır.
    Cevapla
  • R.... 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar güzel ya. Sen planı kafanda çizmişsin. Bu kadar kolay demi. Sen bunu yaptığında peki kaç tane ülke ile karşı karşıya kalacaksın hiç düşündün mü? Avrupanın büyük devletleri de dahil olmak üzere ABD, Rusya, İsrail anında tepende biter. Hangisi ile mücadele edebileceksin acaba ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı