Ümit Yalım: Adalar derhal Türkiye'ye teslim edilmeli

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Yunanistan'ın tatbikat ilan ettiği alanın egemenliği ve mülkiyeti ile karasuları, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölgesi ve hava sahasının Türkiye'ye ait olduğunu söyledi.

Ümit Yalım: Adalar derhal Türkiye'ye teslim edilmeli
Ümit Yalım: Adalar derhal Türkiye'ye teslim edilmeli
GİRİŞ 16.09.2020 06:59 GÜNCELLEME 17.09.2020 06:07
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Yunanistan'ın tatbikat ilan ettiği alanın egemenliği ve mülkiyeti ile karasuları, kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölgesi ve hava sahasının Türkiye'ye ait olduğunu söyledi.

 

Yalım şunları kaydetti:

"Ege Denizi'nin kuzeyinde bulunan adaların hukuki statüsü 1914 Altı Büyük Devlet Kararı ve 1923 Lozan Antlaşması ile belirlenmiştir. Buna göre Yunanistan'a Kuzey Ege adalarının egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik hakkı verildi. Kuzey Ege'de bulunan Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba adalarının egemenliği ve mülkiyeti ile birlikte deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye'de kaldı. Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi ile Yunanistan'ın adaları askeri maksatlarla kullanmayacağı kararlaştırıldı.

 

Anlaşma gereği, Türkiye isterse Boğazları kapatıp adalara harekat düzenleyebilir

İLK PROTESTO 1964'TE

Yunanistan 1960'lı yılların başında Doğu Ege Denizi'ndeki adaları silahlandırmaya başladı. Türkiye, adaları silahlandırdığı için Yunanistan'ı ilk defa 29 Haziran 1964'de protesto etti. Mevcut durum itibarıyla Yunanistan'a kullanma hakkı verilen 9 adanın hepsi silahlandırılmıştır. Sakız Adası'na bir Yunan Mekanize Tugayı yerleştirilmiştir. Yunanistan'ın askeri tatbikat yaptığı Sakız Adası karasuları Türkiye'ye aittir. Yunanistan, Türk karasularında askeri tatbikat yaparak anlaşmaları açık bir şekilde ihlal ediyor. Yunanistan ateşle oynuyor! Adalara askeri birlik yerleştiren Yunanistan, Kuzey Ege Denizi'ndeki adaların kullanma hakkını kaybetmiştir. Yunanistan, 9 adadaki askeri birlikleri ile vatandaşlarını ana kıtasına tahliye ederek boşaltmalı ve adaları Türkiye'ye teslim etmelidir.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 55
  • Can Polat 3 yıl önce Şikayet Et
    yunanin da ermeni gibi suyu isindi
    Cevapla
  • nimet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle hakkımızı aramalıyız..
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak çok acil uzun menzilli nükleer başlıklı süpersonik füzeler üretmek zorundayiz
    Cevapla
  • belde 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistana Nota verilmeli, bu adaları boşaltması sağlanmalı, adamlar göstere göstere karşımızda tiyatro oynuyorlar. sürekli bizi oyalamakla meşguller. bu kafayla neyin istikşafını yapacaksın ki. adamlar her tür müzakereye kapalı. Fransa ayrı ABD ayrı gaz veriyor. adamlar da zannediyor ki biz güçlüyüz. ulan iki yüzen tenekeyle bizimle mücadele edeceğini zannediyorsun MİÇO. bu millet o tenekelerini alır Akdeniz de Ege de sana yüzmeyi de balık tutmayı da öğretir. arsız oldukları gibi bir de küstah açıklama yaparak bu milleti kışkırtıyorlar. o MACRO amcana da söyle fazla gaz vermesin, Sihalar havada yüzen tenekelerini denizini dibine indirmeye hazır
    Cevapla
  • belde 3 yıl önce Şikayet Et
    bu durum bilindiği halde 1964 den beri niye bu durum uluslararası alanda dillendirilmedi. sadece şimdi mi biliniyordu bu ki. adamlar dibimizde füze, askeri tugay, tümen, batarya ne varsa yerleştirmişler. uyan da balığa gidelim. eğer harekat yapacaksak derhal yapılmalı. bu şımarık Yunanistan sürekli bizim sessizliğimizden yararlanıyor. adamları bir de 80 ihtilalinden sonra Natoya alınması için onay da vermişiz hem de kendi istekleri ile çıkan bir ülkeyi. bu kadar üst üste hata yapılır mı. bizimkilere özel yönetim. ülke olduğumuzun ağırlığımızı göstermemiz gerek. bu kadar şımaran bir Yunanistana birisi dur demeli geç olmadan
    Cevapla
  • harun 3 yıl önce Şikayet Et
    ne yazıkki dünya da adalet kavramı gücün ile doğru orantılı. gücün ölçüsünde konuşabiliyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!