Türkiye'den AP'ye sert tepki: Kabul edilemez

Son Dakika Haberi; Dışişleri Bakanlığı Avrupa Parlamentosu'nun (AP) deniz sınırları ve Türkiye'ye yaptırım uygulama tavsiye kararı hakkında sert tepki göstererek 'Ne AP'nin ne AB'nin ne de AB üyesi devletlerin, üçüncü ülkelerin sınırlarını ve yetki alanlarını belirleme yetkisi bulunmaktadır. Tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemez ' denildi.

Türkiye'den AP'ye sert tepki: Kabul edilemez
Türkiye'den AP'ye sert tepki: Kabul edilemez
GİRİŞ 17.09.2020 20:10 GÜNCELLEME 17.09.2020 20:52
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamada AP'nin bugün Türkiye'yle ilgili aldığı tavsiye kararlarına değinilerek, "Üye ülkeler ve AP dahil tüm AB kurumlarına her seviyede yaptığımız girişimlere rağmen böyle yanlı bir tavsiye kararının kabul edilmiş olması, iyi niyet ve sağduyu ile bağdaşmamaktadır." değerlendirmesi yapıldı.

17 EYLÜL 2020 TARİHLİ TAVSİYE KARARI BİRÇOK YÖNÜYLE KABUL EDİLEMEZ

Kararların gerçeklerden uzak ve AB üyeleri arasındaki dayanışma gereği alındığına işaret edilen açıklamada, "AP Genel Kurulu’nda ülkemiz ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında, sırf AB üyelik dayanışması adına ve bazı üye ülkelerin bencil çıkar arayışlarına hizmet amacıyla kabul edilen gerçeklerden uzak 17 Eylül 2020 tarihli tavsiye kararı birçok yönüyle kabul edilemezdir." ifadeleri kullanıldı. 

GEÇERSİZ VE TEK YANLI YORUM!

AP'nin tutumu "taraflı ve haksız" olarak eleştirilen açıklamada, "AP, bu taraflı ve haksız tutumuyla ve yetkisi olmadığı deniz hukukundaki geçersiz ve tek yanlı yorumlarıyla saygınlığını yitirmektedir." ifadelerine yer verildi.

AB kurumları ve AP'ye ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetli olma çağrısı yapılan açıklamada, "Ne AP’nin ne AB’nin ne de AB üyesi devletlerin, üçüncü ülkelerin sınırlarını ve yetki alanlarını belirleme yetkisi bulunmaktadır. AP ve diğer AB kurumları çözüm ve Avrupa uzlaşması konusunda samimiyseler, sadece kolaylaştırıcı ve uzlaştırıcı tavır sergilemeli, aday ülke Türkiye’ye önyargısız yaklaşmalı, ülkeler arasındaki tartışmalı konularda hakkaniyetten yana durmalı ve taraf tutmamalıdırlar." değerlendirmesi yapıldı.

Türkiye'nin kendisine karşı gösterilen hak tanımayan tutumlar karşısında iyi niyet gösterdiği, kışkırtıcı eylemlere karşı ise sağduyulu bir yaklaşım sergilediği ifadelerine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin kendisinin ve KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan çıkarlarını da savunmaya devam edeceği belirtildi.

TAVSİYE KARARININ 9. MADDESİ TARAFIMIZDAN NOT EDİLDİ

AB üyeliği perspektifiyle Türkiye'nin işbirliği ve diyalogdan yana olduğuna da işaret edilen açıklamada, "Sayın Bakanımızın AP Dış İlişkiler Komitesi toplantısına hitabında ve AP üyelerine gönderdiği mektupta vurguladığı üzere, anlaşmazlıkların çözümünde her zaman diyalog ve müzakereyi tercih etmektedir. Öte yandan, AP’nin AB Konseyi ve Komisyonunu ülkemizle geniş ve kapsamlı diyalog yürütmeye davet eden ve Doğu Akdeniz’de kapsamlı ve stratejik güvenlik mimarisi ile enerji işbirliğine atıf yapan bu tavsiye kararının 9. maddesi tarafımızdan not edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

AP'NİN TAVSİYE KARARI: YAPTIRIM

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile yaşanan krizde diyaloğa çağırarak aksi takdirde AB'nin ek yaptırımları devreye sokmaya hazır olması gerektiğini açıklamıştı.

YORUMLAR 92
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Tatbikatlarda “Atatürk ve Cumhurbaşkanımızın hedef resminin” kullanıldığı NATO bile “Yunanistan’ın bu haksız isteklerine payanda olmakda çelişkili. Esas önemli olan konu karşımızda yeni bir HAÇLI BLOĞU oluşturuluyor.“Yunanistan’ın mayın eşeği gibi” kullanılmasından öte arka planda “Türkiyeyi beraberce vuralım dizçöktürelim” ve “Doğu akdenizdeki kaynakların kullanımında TÜM ÜLKELER komisyonu kurulması ile Türkiyenin malının eşkıya gibi gasp edilme zihniyeti ??? Bu haçlı güruhuna karşı yalnız olmadığımızı gösterecek yeni ittifak görüntüleri şart gibi (Türki cumhuriyetler, Çin, İslam ülkeleri vs)
    Cevapla
  • Bitlisli Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    Eski Türkiye yok hakkımızı yedirmeyeceğiz Önce Allah sonra vatanımız için hakkımız için canımızı seve seve veririz.
    Cevapla
  • Bedirhan 3 yıl önce Şikayet Et
    AB demek sömürgeci birlik demektir. Afrika ve pek çok ülkenin altın elmas gibi mücevherlerini çalan korsan ülkelerdir. Ancak deniz bitti ve karaya oturacaklardır.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    AB daha 4000 mülteciyi nasıl paylaşsak diye düşünüyor açın sınırları komple sonra kim nereye giderse gitsin. İnsanları zorla tutmaya hakkımız yok. Milyonlar giderse resmen Avrupa’ya yeni bir kavimler göçü olacak.
    Cevapla
  • asya 3 yıl önce Şikayet Et
    o iş geçti artık
    Cevapla
  • ??? 3 yıl önce Şikayet Et
    Sınırlar zaten açık
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD bitti şimdi siz mi dünyanın jandarması oldunuz ? Doğu Akdeniz’den AB’ye ne kardeşim ? Bunların coğrafya bilgisi yok mu ? Doğu Akdeniz Avrupa’da değil buz gibi Asya’da. Biz sondaj gemilerimizi Batı Akdeniz’e yani Avrupa kıtasına gönderseydik savaş ilan ederdi bu deyyuslar. Biz AB üyesi değiliz ve AB ülkeleri bizim sınırlarımızı belirleyemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...