Kanada'nın 'silah ihracatını askıya aldık' kararına Türkiye'den çok sert tepki

Azerbaycan'ın Türkiye'den satın alarak Ermenistan'a karşı kullandığı ve destan yazdığı Türk SİHA'ları Ermeni diasporasını rahatsız etti. ABD ve Kanada'da oldukça güçlü olan diaspora, Justin Trudeau yönetimine istediği adımı attırdı ve Kanada'nın Türkiye'ye silah ihracatını askıya aldırdı. Bu karara ise Ankara'dan çok sert tepki geldi ve "Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmayın" uyarısı yapıldı.

Kanada'nın 'silah ihracatını askıya aldık' kararına Türkiye'den çok sert tepki
Kanada'nın 'silah ihracatını askıya aldık' kararına Türkiye'den çok sert tepki
GİRİŞ 06.10.2020 07:52 GÜNCELLEME 06.10.2020 16:15
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda kullanıldığı iddiası ile ülkesinin bazı silah teknolojiler için Türkiye'ye verdiği ihracat iznini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

 

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Dışişleri'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Kanada'nın Azerbaycan'ın 30 senedir Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için verdiği haklı mücadeleyi gerekçe göstererek, bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç izinlerinin askıya alındığına ilişkin açıklaması bu ülkenin çifte standartlı yaklaşımının göstergesidir.

 

YEMEN VE BARIŞ PINARI HATIRLATMASI

Kanada'nın, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen'deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve BM uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz.

Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığımız dönemden bu yana, Müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde, ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir.

Türkiye kapsamlı bir ihracat kontrol rejimine sahiptir ve sözkonusu rejimlerden kaynaklanan yükümlülüklerini de titizlikle uygulamaktadır.

KANADA'YA UYARI

Kanada'dan beklentimiz, çifte standartlardan uzak bir politika izlemesi, ülkesindeki Türkiye karşıtı çevrelerin etkisi altında kalmadan ve dar siyasi çıkar hesaplarına hapsolmadan hareket etmesidir."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 110
  • OSMANLI 3 yıl önce Şikayet Et
    almayın geyikler ve soğuklar ülkesi kanadadan kendimiz yapalım para kazandırmayın bunlara
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizden kanadaya gönderilen bakır cevheri ve benzeri ihracatlar derhal durdurulmalı
    Cevapla
  • emrah soyar 3 yıl önce Şikayet Et
    keyifleri bilir :)
    Cevapla
  • sel yaz 3 yıl önce Şikayet Et
    kim satmıyorsa biz daha ıyısını yapıyoruz. kanada neyın kafasını yaşıyorsunuz.
    Cevapla
  • Ezok 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlara vesile olur. Abd satmadı dünyanın en iyilerinden sihaları yaptık, abd satmadı kendi füzemizi yaptık.. satmasınlar. Kötü komşu ev sahibi yapar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor