Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı SİHA ambargosu boşa çıktı

Kanada'nın Türk SİHA'larına ambargosu boşa çıktı. ASELSAN'ın ürettiği İHA kamerası CATS ile Türkiye'nin bu alanda artık hiçbir ülkeye bağımlılığı kalmadı.

Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı SİHA ambargosu boşa çıktı
Kanada'nın Türkiye'ye uyguladığı SİHA ambargosu boşa çıktı
GİRİŞ 14.04.2021 09:15 GÜNCELLEME 14.04.2021 12:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kanada geçtiğimiz yıl ekim ayında Türkiye'ye yönelik İHA ve SİHA'ların Dağlık Karabağ'da kullanıldığı iddialarını araştırmak için askeri teknoloji ihracatına ara vermişti. Araştırmasını tamamlayan Kanada, insansız hava aracı üretimi kapsamındaki askeri teknoloji ihracatı iznini iptal etme kararı aldı.

Kanada'nın 'silah ihracatını askıya aldık' kararına Türkiye'den çok sert tepki

Türkiye'ye yönelik ambargo uygulanan teknolojiler arasında SİHA ve İHA'larda kullanılan "göz"ler de bulunuyordu.

Wescam lazer işaretleyici kameralara yönelik Türkiye'ye satış yasağı getirmesi üzerine geçtiğimiz yıl harekete geçen ASELSAN ise Kanada'nın ambargosunu boşa çıkardı.

Türkiye'den Kanada'ya SİHA sitemi: Durumdan rahatsızız

"YERLİ GÖZ CATS" GELİŞTİRİLDİ

Türk mühendisler tarafından yapılan yoğun çalışma sonrasında ortaya Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedef Tespit Sistemi (CATS) çıktı. Türkiye'nin 5 yıl önce ithal etmekte zorlandığı ve Kanada'nın ambargo uygulamakla tehdit ettiği kritik alt sistemlerden bir tanesi olan "ortak açıklıklı hedefleme sistemi CATS" tamamen yerli imkanlarla üretildi.

Elektro optik kamera CATS

61 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

Elektro optik kamera CATS, İnsansız Hava Araçları, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı tüm hava platformları için geliştirildi. 61 kilogram ağırlığındaki sistemde, gelişmiş görüntü işleme, dahili ataletsel ölçüm birimi, lazer mesafe ölçer ve hedef işaretleyici, lazer noktalayıcı ve aydınlatıcı ile düşük ışık kamerası gibi bir çok özellik yer alıyor.

Kanada vermedi Türkiye kendi yaptı! ASELSAN İHA'lar için üretti

ÇOK DÜŞÜK SICAKLIKLARDA DA ÇALIŞABİLİYOR

220 mm çaplı optik açıklığa sahip kamera, fazla ışık alabildiği için geceleri aydınlık görüntü de kaydedebiliyor. Ayrıca eş zamanlı ve çoklu hedef takibi yapabilen sistem, hareketli hedefin yönünü ve hızını da belirleyebiliyor. Hedefin lazer ile işaretlenerek lazer güdümlü füzelerle vurulmasına imkan veren sistem yüksek irtifalardaki çok düşük sıcaklıklarda da çalışabiliyor.

ASELSAN’ın Geliştirdiği Milli Kamera CATS

ASELSAN tarafından geliştirilen ve insansız hava araçlarında bu alandaki dışa bağımlılığı sona erdiren CATS kamera sistemi tüm testlerden de başarıyla geçti.

CATS İŞARETLEDİ TB2 SİHA VURDU

Kanatlarında ROKETSAN tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatıyla havalanan Türkiye'nin milli SİHA'sı Bayraktar TB2, milli kamera sistemi CATS tarafından yapılan lazer hedefleme ile başarılı bir atış gerçekleştirdi. Bayraktar TB2'den atılan lazer arayıcı başlığa sahip MAM-L, Saroz Körfezi'ndeki Hedef Adası'na yerleştirilen hedefi, CATS tarafından yapılan lazer işaretleme ile yüksek irtifa ve uzak mesafeden tam isabetle vurdu. Test uçuşları kapsamında CATS'in yüksek hızla hareket eden hedefleri kitleme ve takip özellikleri de denendi.

Başarıyla gerçekleşen testlerde CATS'in kullanıcı ara yüzünde "Milli Teknoloji Hamlesi" mesajı da yer aldı.

SERİ ÜRETİM SÜRECİ BAŞLADI

SİHA'lara takılıp kullanıma alınacak CATS kameraları için seri üretim sürecine de geçildi. Aselsan, BAYKAR ve ROKETSAN'ın güç birliği ile yürütülen entegrasyon çalışmalarının da kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor.

Öte yandan kritik parçaların millileştirilmesine yönelik çalışmalarına aralıksız devam eden ASELSAN ise CATS'in bir üst modelini geliştirmek için de şimdiden işe koyulmuş durumda.

CATS ile İHA ve SİHA'larda ortaya çıkan dışa bağımlılık da sona erdi.

AMBARGO HALİNDE ÜRETİME GEÇİLECEK KAPASİTE VAR

Uzmanlar, Türkiye'nin pek çok ithal parçayı kendisinin üretme kapasitesinin bulunduğuna ve hatta kısıtlı olarak ürettiğine ancak bazı sistemlerde, daha ucuz olduğu için dışarıdan alıma gittiğine dikkat çekerken, ambargo gibi durumlarda ise hemen üretime geçebilecek kapasitenin de olduğunun altını çiziyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ / KENAN BİTER
YORUMLAR 2
  • Kerim 3 yıl önce Şikayet Et
    En güzel cevabı bayraktar verdi zaten. Onların ürettiği faydalı yük ama yarın bir gün ihtiyaçları olduğunda biz onlara siha satmazsak onlar için sorun olur bizim için sorun yok onlar düşünsün demişti
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!