Yüzde 0,71'i bahane edip İstanbul'un kimliğine kastetmek!

CHP'li İBB'nin maliyet bahane ederek dikey bahçe projelerinin bozup yerine grafiti yapımıyla ilgili verdiği rakamlar iddia edilenin aksini söylüyor. Dikey bahçelerin bakım masrafının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Park ve Bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7'si (Yüzde 0,71) olduğu ortaya çıktı.

Yüzde 0,71'i bahane edip İstanbul'un kimliğine kastetmek!
Yüzde 0,71'i bahane edip İstanbul'un kimliğine kastetmek!
GİRİŞ 14.10.2020 22:16 GÜNCELLEME 14.10.2020 22:27
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Kent mimarisinde hava kalitesi, ses kirliği gibi bir çok faktörde pozitif etkisi olduğu kanıtlanmış Dikey bahçe/Duvar bahçelerde maliyet de tartışma konularından biri oldu. CHP’li İBB tarafından kaldırılan dikay bahçelerin yerine yeni grafiti yapılmasında maliyet gerçekten de belirleyici bir sebep mi?

BAKIM MASRAFI PARK VE BAHÇELER BÜTÇESİNİN YÜZDE 0,71'İ

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İstanbul'un dikey bahçeleri ile ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. 

Bu bahçelere büyük bir bakım gerekmediğini ifade eden Birpınar, "Tüm duvar bahçelerin aylık bakım masrafı sadece 720 bin Türk lirası, yıllık ise 8,6 milyon Türk lirası, İstanbul Büyükşehir Belediyesince Park ve Bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7'si (Yüzde 0,71). Öte yandan, İstanbul'da 60 milyon metrekare yeşil alan var. Bu alanların bakımı da, sulanması da, ilaçlanması da duvar bahçelerle aynı şekilde yapılıyor. Duvar bahçelerin toplam büyüklüğü 55 bin metrekare. Tüm yeşil alanların sadece 10 binde dokuzu. Diğer bir ifadeyle yüzde 0,0916 veya 0,000916" dedi.

GARAFİTİ BAKIMI ÖNCE 150 BİN TL, SONRA DA 450 BİN TL OLARAK AÇIKLANDI

İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin 7 Ekim'de Fikirtepe'deki bu 2 bin metrekarenin bütçemize maliyeti 150 bin lira diye açıkladıktan 4 gün sonra "Efendim bu işin toplam maliyeti 12 milyon. Bize de 2 bin metrenin maliyeti 450 bin lira" şeklinde ifadeler kullandı.

TEVFİK GÖKSU DEŞİFRE ETTİ

Dikey bahçelerle ilgili İBB sitesinde yer alan bilgileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, şunları kaydetti: "İBB sitesinde, İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı 7 Ekim'de açıklama yapıyor. Diyor ki, 'Fikirtepe'deki bu 2 bin metrekarenin bütçemize maliyeti 150 bin lira. Bütün projeyi kaldırdığımızda bütçemize 2 milyon artı gelecek'. Sonrasında daire başkanına 'Ne yaptın sen, biz İstanbul halkını kandıracaktık, fazla maliyetli diyecektik, niye böyle dedin' diyorlar ki, nasıl oluyorsa aradan dört gün geçtikten sonra aynı daire başkanı şöyle bir açıklama yapıyor: 'Efendim bu işin toplam maliyeti 12 milyon. Bize de 2 bin metrenin maliyeti 450 bin lira.' Bunu yapan da İBB sitesindeki açıklamayı yapan da aynı daire başkanı. Bir şey yapamıyorsunuz, bari yapılanı yıkmayın."

İSTANBUL'DA NE KADAR BAHÇE DUVAR VAR?

İstanbul'da toplam 1 milyon m2 duvar var. Bunun sadece 55.000 m2'si Bahçe Duvardan oluşuyor.

GRAFİTİ BOYA, DİKEY BAHÇE İSE CANLI

Dünyada trend olan ve Avrupa'nın gözdesi Paris'te için dikey bahçe projelerinde 1 milyon m2 hedefi varken 16 milyon nüfuslu mega kent için 55.000 m2'lik Bahçe Duvarı fazla görmenin bir açıklaması olamaz.

TONLARCA ZEHİR HAVAYA KARIŞACAK

Her parkta kullanılan ve bitki sağlığı için gerekli olan ilaçlamayı maliyet bahanesiyle iptal etmek yerine tonlarca zehri koymak anlamına geliyor. 55.000 m2'lik bahçe duvarları boyamak için ortalama 10.000-15.000 litre boya gerekiyor. Boya içeriğine (solvent bazlı/su bazlı olmasına) bağlı olarak UOB'ler değişebiliyor. Ancak dış mekanlarda kalıcı boya tercihi yapılır. Bu durumda en az 5-10 Ton UOB havaya salınacağını kabul etmek gerekiyor.

YORUMLAR 48
  • Hamdi 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul nasıl kısa zamanda mahfolur gösteriyor chp eline firsat gecmişken zarar verebildiği kadar verecek Rabbim ıslah etsin
    Cevapla
  • YiğidO 58 3 yıl önce Şikayet Et
    Hani yeşilciydiniz ? Hani ağaç kuş börtü böcek ? Siz münafıksınız !
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet, dikey bahçe çalışmaları israf derecesinde pahalı. Bu grafitiler de ucuz değil ve yapılan grafiti desenleri de gözü yoruyor. İstanbul'da dış cephe sıvası, boyası olmayan binlerce bina varken, İBB'nin bunca masraf edip yol kenarlarındaki beton duvarları çiçek bahçesi yapması veya boyaması, insanların aklına başka şeyler getiriyor.
    Cevapla
  • s.glmz 3 yıl önce Şikayet Et
    lgbt renkleri gibi rengarenk olmasıda ayrı bir muamma...
    Cevapla
  • Malatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP gerçekleri, İslam ve Türkiye Düşmanları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek
IMF'den Türkiye açıklaması