Karşılıksız burs veren vakıflar ve kurumlar açıklandı!

Pandemi sürecinde devam eden uzaktan eğitim dönemi sona erecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede, diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz’’ açıklamasının ardından öğrenciler burs veren kurumları araştırmaya başladı. Peki karşılıksız burs veren kurumlar vakıflar hangileri? KYK burs başvuruları ne zaman yapılacak?

Karşılıksız burs veren vakıflar ve kurumlar açıklandı!
Karşılıksız burs veren vakıflar ve kurumlar açıklandı!
GİRİŞ 20.10.2020 10:04 GÜNCELLEME 20.10.2020 10:04

Üniversitelerde yüz yüze eğitimle ilgili gelişmeler son dakika açıklamaları ile takip ediliyor. 2020 2021 eğitim öğretim yılı üniversitelerin açılacağı tarih için YÖK 1 Ekim tarihini işaret etmişti ve çoğalan vaka sayıları sebebiyle uzaktan eğitime geçilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, üniversitelerde yüz yüze eğitimin kısa sürede başlanmasının hedeflendiğini duyurdu. Bazı üniversitelerde online eğitim devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Bakan Koca, "Bu dönemde yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini biz bilmek istiyoruz. 3 haftalık sürecin sonucuna göre bir değerlendirme yapılacak." dedi. Bu açıklamaların ardından üniversitelerde yüz yüze eğitim modeline geri dönecek öğrenciler, yeni dönemde maddi sıkıntı yaşamamak adına burs araştırmaları yapmaya başladı. Peki 2020-2021 karşılıksız burs veren vakıflar ve kurumlar hangileri?

 

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah mümkün olan en kısa sürede yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. "Yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istiyorum: YÖK-Anadolu projesi." diyen Erdoğan, "Bu çalışma Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksikliklerin hızlıca giderilmesini hedefliyor." diye konuştu..

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, bir gazetecinin üniversiteler ne zaman açılacak sorusuyla ilgili şunları söyledi;

Bu dönemde yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini biz bilmek istiyoruz. 2 hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubuyla ilgili vaka sayısını değerlendirip kademeli geçişe de geçmiş olacağız. O yüzden 3 haftalık sürecin sonucuna göre bir değerlendirme yapılacak.

İLİM YAYMA VAKFI

Yüksek lisans öğrencileri için İlim Yayma Vakfı bünyesinde Burs Komisyonu tarafından belirlenmiş koşullar doğrultusunda yıllık olarak burs verilecektir. Burs miktarı 2019-2020 akademik yılında aylık 1.250 TL olup süresi 12 aydır. Yıl sonunda bursun devamlılığı için müracaat yenilenmelidir. Başvurular, sadece Vakfımızın www.iyv.org.tr internet sayfasından yapılmaktadır. Elden veya posta yoluyla başvurular kabul edilmemektedir.

ACUN MEDYA BURS BAŞVURUSU

Acun Medya, 2020 eğitim öğretim yılında ülkemizde uygulanacak olan uzaktan eğitim çalışmaları için öğrencilerin yanında. EBA sisteminde ve öğretmenlerin zoom üzerinden yapacakları derslerde kullanılması için TV8 ekranlarında destek programları yapıldı. Firma, TV8 kanalında düzenlediği destek ve yardımlaşma kampanyası ile milyonlarca çocuğa bilgisayar ve tablet hediye edecek. Bu iş ve işlemler Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile yapılacak olup direkt yardım yapılmamaktadır.

İnternet üzerinden ve resmi kaynaklardan yaptığımız araştırmaya göre, Acun medya online olarak herhangi bir burs başvurusu almamaktadır. Bu konunun nereden gündem olduğu ise henüz belli değil. Başarılı öğrencilere burs veren ve aktif olarak başvuruda bulunabileceğiniz kurumlar ile Ağustos 2020 ile ilana başladılar.

ENSAR VAKFI

Ensar Vakfı kurulduğu 1979 yılından itibaren üniversite öğrencilerinin maddi ihtiyaçlarına yönelik burs olanakları sunmaktadır. Kuruluşundan bu yana eğitime odaklanan vakıf bu alanda Lisans ve Lisansüstü öğrencilerini çeşitli şekillerde desteklemektedir. Burs şartlarını sağlayan yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaçlı öğrencilere her yıl düzenli olarak maddi yardım yapılmaktadır. Ensar Vakfı kurulduğu 1979 yılından itibaren üniversite öğrencilerinin maddi ihtiyaçlarına yönelik burs olanakları sunmaktadır. Kuruluşundan bu yana eğitime odaklanan vakıf bu alanda Lisans ve Lisansüstü öğrencilerini çeşitli şekillerde desteklemektedir. Burs şartlarını sağlayan yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaçlı öğrencilere her yıl düzenli olarak maddi yardım yapılmaktadır

ÖNDER

Her yıl binlerce imam hatipli öğrenciye burs imkânı sunan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, bu yıl da öğrencilere eğitim desteğini sürdürüyor. ÖNDER’in burs imkânından imam hatipte okuyan öğrenciler ve imam hatipten mezun olan üniversite öğrencileri ile vakıf üniversitesinden %100 burslu olan imam hatip öğrencileri faydalanabilecek.  Ayrıca geçen yıl ÖNDER’den burs alan öğrencilerin de bu sene sistemden tekrar başvuru yapmaları gerekiyor. Öğrenciler tekrar başvuru yapmamaları halinde burs haklarını kaybedecekler.

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI

Toplum Gönüllüleri Vakfı karşılıksız burs vereceği öğrencilerden öncelikli olarak haftada en az 4 saat toplumsal sorumluluk projelerinde yer almalarını istiyor. İkinci şart ise bursun devamlılığı için öğrencilerden akademik başarı devamlılığı talep ediyor.

MEHMET ZORLU VAKFI

Burs kapsamında belirlenmiş devlet üniversiteleri, devlet konservatuarları ile %100 burslu olarak vakıf üniversitelerinde okuyan, başarı ve ihtiyaç kriterini karşılayan öğrencilere verilen burslardır. Belirlenmiş bu üniversitelerde 2015 – 2016 döneminden itibaren bölüm sınırlandırılması getirilmiş ve bu dönemden başlayarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri,

Mühendislik

Hukuk

Endüstriyel

Tasarım

Matematik

Fizik

Kimya

Tıp

Sosyoloji

Psikoloji

Mimarlık

bölümlerinde okuyan öğrencilere burs veriliyor...

Başvurular ilgili üniversitelere şahsen yapılıyor, vakıf üzerinden bireysel başvuru alınmıyor.

VEHBİ KOÇ VAKFI

Vehbi Koç Vakfı üniversite öğrencilerine en yüksek burs miktarını veren vakıf olarak biliniyor. Meslek Lisesi Meleket Meselesi Projesi dahil 10 bin öğrenciye burs vermeyi hedefliyor.

ANADOLU VAKFI

Burs başvuruları, Burs Başvuru Sistemi üzerinden online olarak yapılır.

TÜBİTAK 

2205 Yurtiçi Lisans Burs Programı kapsamında burs verilen temel fen bilimleri alanlarına Astronomi ve Uzay Bilimleri de dâhil edilmiştir. Üniversite sınav sıralamasında ilk 25.000’e girip Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne yerleşip programa 2018 yılı 2 inci dönem başvuru yapan lisans öğrencilerine, başvuru şartlarını sağlamaları durumunda burs tahsis edilecektir.

ETİ

ETİ mali imkânları sınırlı olan başarılı öğrencilere, ‘Yüksek Öğrenim İhtiyaç’ bursu vermektedir. Detaylı bilgi için sitesini ziyaret edin.

DARENDELİLER EĞİTİM VAKFI

Darendilliler Eğitim Vakfı Karşılıksız burs veren öğrencilerinden "Kamu haklarından yasaklı olmamak, T.C. vatandaşı olmak, Türkiye'de ikamet ediyor olmak Doğal afet, kaza gibi çeşitli nedenlerle mağdur duruma düşen ve bu durumlarını belirleyen öğrenciler burstan öncelikle yararlandırılır, Aylık nakit ödeme şeklinde başka bir burs desteği almıyor olmak, ( KYK Hariç) Aynı aileden DASEV Burs Programı'na devam eden başka bir öğrencinin olmaması, Başvurularda puanların eşit olması halinde kız çocuklarına öncelik tanınır gibi şartlar aramakta.

YÜZYIL EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI

(YEKÜV)YÜZYIL Eğitim ve Kültür Vakfı, öğrencilere öğrenim süresi boyunca her dönem başarılarını belgeledikleri sürece mezun olana dek karşılıksız burs imkanı sağlıyor. Buna ek olarak öğrencileri sosyal ve kültürel projelerde bulunmalarını talep eden vakfın burs miktarı ise yönetim kulunca belirleniyor.

HACI ÖMER SABANCI VAKFI

Hacı Ömer Sabancı Vakfı, her yıl belirlediği taban puanını baz alarak öğrencilere burs imkanı sağlıyor.

İSTANBUL SANAYİ ODASI VAKFI

Dilekçe ile burs başvurularını alan İstanbul Sanayi Odası Vakfı, belirlediği uygun adaylara geri ödemesiz burs imkanı sağlıyor. 

İSTANBUL TİCARET ODASI

Her yıl Ekim - Kasım aylarında burs başvurularını kabul eden İstanbul Ticaret Odası İstanbul il sınırları içerisinde devlet üniversitesinde ve ekonomi ile ilgili bir bölümde okuyan öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Geri ödemesiz verilen bursu alan öğrencilerinde yaş sınır ve öğrenim hayatı boyunca alt sınıftan dersleri olmamaları gerekiyor. Buna ek olarak ikinci öğretim okuyan öğrencilerin burs başvurusunu kabul etmiyor.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim kurumlarının öğretmen yetiştiren fakültelerini ilk beş tercihi içinde yazan ve bu bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere dört yıl boyunca her ay karşılıksız burs veriyor.

KIZILAY GENÇLİK MÜDÜRLÜĞÜ

Dernekçe verilmekte olan karşılıksız burs yardımları, sosyal himayeye muhtaç, kendi imkânları ile tahsil hayatlarını devam ettiremeyen öğrencilere verilmekte olup öğrencinin başarılı olması ve sınıfta kalmaması gerekmektedir. Burs almaya hak kazanan öğrenciler sınıflarını geçtikleri ve herhangi bir şekilde öğrenimlerine ara vermedikleri takdirde bursları tahsil hayatları boyunca devam etmektedir.

ALARKO EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI

Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı - Önemli Notlar Burs başvuruları okulların burs ofislerine yapılmalıdır.ALEV doğrudan burs başvurusu kabul etmemektedir. Okulların burs ofisleri bildirilen kontenjan kadar öğrenciyi seçer ve ALEV yönetimine iletir.

AYDIN DOĞAN VAKFI

Eğitim, Aydın Doğan Vakfı’nın kuruluşundan bugüne kadar misyon edindiği, öncelikli destek alanlarından biri olmuştur. Eğitime yapılan destek ve teşvikler ile ekonomiye ve nitelikli işgücü gelişimine yapılan katkı bu misyonun en önemli göstergesi olmuştur. Bunun yanı sıra, Aydın Doğan Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla özellikle genç kadınların güçlenmesi için eğitim ve eğitimden işgücüne geçiş odaklı çalışmalar da gerçekleştirmektedir. Medya ve iletişim çalışmaları, Aydın Doğan Vakfı’nın önemsediği ve destek verdiği bir diğer alan konumundadır. Medya alanında yürütülen çalışmalarla yakından ilgilenen Vakıf, bu alanda kültürel ve sosyal ilerlemenin hızlanması için her türlü desteği sağlamaktadır.

İZZET BAYSAL BURSU

İzzet Baysal Vakfı Burs Yönetmeliği şu şekilde; 

1. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin dört yıllık bölümlerine en yüksek puanla birinci sırada kayıt yaptıran birinci öğretim lisans öğrencilerine vakfımız tarafından burs verilmektedir. 

2. Bölüm birincilerinden sonra gelen en yüksek puanlı Bolu’lu bir öğrenciye daha vakfımız burs vermektedir. Bu öğrencilerin, Bolu Merkez İlçe veya diğer İlçe ve köylerinde doğup, buraların nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir. 

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI BURSU

Burs almak isteyenlerin;

Eskişehir doğumlu veya il sınırları içinde yer alan bir ortaöğretim kurumundan mezun olması,

Burs almaya muhtaç durumda olması,

25 yaşını aşmamış olması,

Öncelikle Üniversitelerin Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri ile İktisadi İdari Bilimler Fakültelerini kazanmış olması,

Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin TM puanının en az 330, MF puanının en az 330 olması

gerekmektedir.

Son sınıf öğrencilerin başvuruları kabul edilmemektedir.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI

Türkiye Diyanet Vakfı'nın burs koşulları şu şekilde; 

T.C. vatandaşı olmak ve 22 yaşından gün almış olmak

Birinci öğretimde eğitim görmek

Herhangi bir siyasi kuruluşa üyeliğin olmaması

Hazırlık veya birinci sınıfa öğrenim görmek

Herhangi bir disiplin cezası almamış olmak

İlahiyat ve İslami bilimler fakültesinde öğrenim görüyor olmak

TÜRK PETROL VAKFI

Burs Başvuru Şartları:

İstanbul’daki Devlet üniversitelerinde öğrenim görüyor olmak.

Ders dönemini bitirip tez dönemine geçmiş olmak.

Not ortalaması 3.00/4.00 ya da 75/100 üzeri olmak.

Herhangi bir sebeple disiplin cezası almamış olmak.

Öğrenim Kredisi hariç, başka yerden burs almıyor olmak.

TÜRKİYE MİLLİ KÜLTÜR VAKFI

Burs Başvuru Şartları:

Tezli Yüksek Lisans öğrencileri  (tercihen ders aşamasında)

Tercihen devlet üniversitelerinde veya % 100 burslu olarak vakıf üniversitelerinde öğrenim görüyor olmak.

Tercihen T.C. Vatandaşı olmak,  (seçilecek burslu öğrencilerin %90’ı T.C. Vatandaşı, %10’u Yabancı uyruklu olacak)

YDS puanından en az 50 almış olmak veya YÖK’ün kabul ettiği dil sınavından muadil puan almak, (Geleneksel Türk Sanatları ve Türk İslam Sanatları Tarihi bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler bu maddeden muaf sayılacaktır.)

İstanbul’daki üniversitelerde okuyor olmak,

Tam veya yarı zamanlı olarak herhangi bir yerde düzenli çalışmamak,

Tercihen yayın potansiyeline sahip olmak

2020 KYK BURS BAŞVURUSU NE ZAMAN? 

KYK burs başvuru tarihleri ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz yıl 21 Ekim Pazartesi günü saat 23.59’a kadar devam eden burs başvuruları, e-Devlet üzerinden alındı.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nce her yıl ağustos ayı itibarıyla alınan yurt başvurularının, bu yıl yaşanan olağanüstü süreç sebebiyle Yükseköğretim Kurulu’nun açıklayacağı akademik takvime göre belirleneceği ve kamuoyuyla paylaşılacağına işaret edildi. YÖK üniversitelere gönderdiği yazıda, akademik takvimin 1 Ekim'den sonra planlanması gerektiğini bildirdi.

2020 KYK BURS ÜCRETİ NE KADAR?

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri olan maddi sıkıntılarını aşabilmeleri amacı ile devlet tarafından burs veya kredi ödemeleri yapılmaktadır. Kredi herkese verilirken burs maddi durumu iyi olmayan aileler baz alınarak verilmektedir. Fakat nüfusun giderek arttığını düşünerek devletin her öğrenciye burs vermesi imkansızdır. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde KYK bursuna hak kazanamayan adaylar, burs verebilecek kurumlara gözlerini çevirdi. Bizler de öğrenciler için yeni dönemde burs veren vakıfları, kurumları ve iş adamlarını açıklıyoruz. 

Burs/kredi miktarı ocak ayından itibaren lisansta aylık 550 TL, yüksek lisansta 1.100 TL, doktorada da 1.650 TL olarak ödenecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı