Bakan Koca'dan üniversiteler ve sokağa çıkma kısıtlaması için son dakika açıklaması

Son dakika haberi: Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağı konusunda belirsizlik devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüz yüze eğitim ve sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili olarak son dakika değerlendirmelerinde bulundu.

GİRİŞ 19.10.2020 11:44 GÜNCELLEME 19.10.2020 12:36
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sokağa çıkma kısıtlaması ve üniversitelerin yüz yüze eğitim durumuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Sokağa çıkma kısıtlaması gelecek mi sorusuna yanıt veren Bakan Koca, "Türkiye için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz." dedi. Üniversiteler açılacak mı sorusunu yanıtlayan Koca, "Önümüzdeki günlerde karar veya öneri söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.



Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Pandemiyi hiç kimse kestiremedi. Kestirebilir olmak zaten mümkün değildi. Türkiye'nin etkilenebileceği durum oldukça zayıftı. Daha çok İran beklemediğimiz bir geçiş dönemiydi. İran'a geçiş dönemi olduğunda biz daha tedirgin olduk. Sıkı tedbirler aldık biliyorsunuz. Özellikle erken dönemde sınırları kapatma, uçuşlara kapatmak gibi sahra hastanelerini sınırlarda oluşturmak şeklinde ciddi önlemlerle günde sadece sınırdan geçişin 4 bin 4 bin 500 kişinin geldiği bir dönemde Türkiye o etkiyi bertaraf etmiş oldu.

 

 

Avrupa'ya geçiş döneminden sonra Türkiye ile Avrupa'nın yoğun trafiğinden dolayı etkilenmeme durumu söz konusu olamazdı. O nedenle İstanbul bizde de dalganın ilk merkezi olmuş oldu.

EN KRİTİK AN NEYDİ?

Birçok birlikteliklerin geçişlerin toplamda etkisinin olduğunu biliyoruz. Umrenin etkisi oldu mu toplamda ciddi anlamda etkisi olmadığını söyleyebilirim. Tabii ki etkisi oldu. İstanbul'da yoğun bir trafiğin olması sadece mart ayında yurt dışından gelen 1.3 milyon kişi olmuştu. Bu kadar yoğun ilişkinin olduğu İstanbul'un etkilenmemesi mümkün değildi.

Şunu çok net ifade edeyim. İran'ı örnek vermem gerekirse, İran'da ilk etki başladığında biz Bilim Kurulu olarak çok tartıştık ve endişe duyduk. Böyle bir günde çarşamba günü olmuştu ben cuma günü İran Sağlık Bakanı ile görüştüm. Karantinaya alınması gerektiğini Kum kentinin ifade etmiştim. Kendileri bu konuda tedirgin olmamamızı ifade etmişlerdi. Cumartesi günü Cumhurbaşkanımızla bir şehidimizin cenazesinde yanına giderek durumun önemli olduğunu ifade ettim. Arabasına binerek İran'da durumun iyi olmadığını ciddi bundan etkileneceğimizi ifade ettim. Sayın Ruhani ile görüştüklerini bir sorun olmadığını ifade ettiler. Ben daha somut bilgiler aktardım. O saatte alınması gereken tedbir sınırların kapanması oldu. Buradan şunu söylüyorum Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin alınan kararlardaki hız ve sonucuna somut bir örnek olsun diye söylüyorum.

Kararlar verilere bakılarak alınıyor. İlgili bütün bakanlıklarla sürekli irtibat halinde olduk.

Özellikle pandemi 83 milyonun birlik beraberlik içinde mücadele etmesi gerektiği bir mücadele. Farklı düşünenler de olsa biz 83 milyonun beraberliğini sağlamak zorundayız. Vatandaşımızın moralini bozmaya kimsenin hakkı olamaz. Bu misyonumuzu koruyan ve 83 milyonun motivasyonunu güçlü kılan bir söylem içinde olmalıyız. Burada ben ilk günden itibaren söylüyorum. Benim verdiğim rakamların tamamının doğru olduğunu söylüyorum. Bizim veri olarak çok ciddi altyapımız var. Vatandaşımızın ihtiyacı olan bilgileri veriyoruz. Şöyle bir durum söz konusu oldu. 'Vakaydı hastaya niye geçildi' Dünya test politikasında yaygın test yaparak pozitif olanları bildirmek şeklinde bir yaklaşım içindeydi. Biz Türkiye olarak ilk günden itibaren iki semptomu olan kişiye test yapılması şeklinde bir test yaklaşımımız var. Biz semptomu olanlara test yapıyor ve DSÖ'ye bildiriyorduk. Dünyanın normalleşmeye geçtiği bir dönemde Avrupa test politikasını değiştirdi. Ağırlıklı hastaneye solunum sıkıntısı olmadıkça gelmemeye, bizler ise o dönemde yaygın normalleşmeyle birlikte semptomu olanlar dışında semptomu olmayan kişilere kesitler taramalar ve saha çalışmaları yapmaya başladık Temmuz ayından itibaren. Biz hastayı nasıl tanımlıyoruz? Hasta bulgusu olan testi pozitif olan kişi olarak tanımlıyoruz. Hasta olarak semptomlu olan kişilere yaptığımız için hasta olarak ayrıştırmayı tercih etmiş olduk.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLACAK MI?

Türkiye için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz. Bu artışın olmaması için vatandaşların özellikle maske noktasında hassasiyet göstermesi lazım. Maskenin bütün üst solunum yolu viral enfeksiyonu önleyen özellikleri var. Ne kadar hassasiyet gösterirsek o kadar başarılı olacağımızı düşünüyoruz.

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Üniversiteler özellikle MEB okullarının bu dönemde açılmasıyla birlikte seyrini görmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalar açılan sınıflarla ilgili salgındaki gelişim ve o yaş grubunda enfeksiyon oranlarının ne olduğunu görerek ona göre bir karar veya öneri söz konusu olacak. Önümüzdeki dönem tabii ki okullar açılmış olacak ama bu pandeminin seyrine göre kademeli olacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAKİ MENZİL İDDİALARI

Vatandaşlarımız şundan emin olsun beynini, zihnini kiraya vermiş hiçbir kimse ve bir şekilde bir yerde odaklanma noktasındaki her düşünceye karşı olacağımızı ve bununla mücadele edeceğimizden emin olsun.

 

YORUMLAR 20
  • Ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    COVİD -19 sürecinde üniversite öğrencileri için en önemli sorun yurt...Mevcut yurtlar ihtiyacı karşılar mı?
    Cevapla
  • Ağrı Kesici 3 yıl önce Şikayet Et
    bu sene üniversitesi uzaktan olmalı seneye yüz yüze olmalı
    Cevapla
  • maho 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten doğru dürüst ders anlatmıyorlardı , hiç olmazsa video dersi ekran görüntüsü kaydetme programıyla gizlice kaydedip defalarca izleyebiliyoruz.sadece Sınavı okulda yapsınlar yeter.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım, Üniversitelerin açılması demek o kadar genci Cafelerde ve evlerde toplamak ardından da virüsü yurtlara şehre yaymak demek. Üniversite öğrencilerini ilk okul çocuklarıyla karıştırmayalım lütfen. Çocukları aileleri kontrol altında tutabilir, yan gençleri başka şehirde kim kontrol altında tutacak. Lütfen ama lütfen mantıklı kararlar alın.
    Cevapla
  • Gülsüm 3 yıl önce Şikayet Et
    Komple kapatın gitsin Üniversiteleri
    Cevapla
  • ÜNIVERSITELER 3 yıl önce Şikayet Et
    Bütün kafeler gezme programlari düğünler yapılıp oynayıp eglenirken sorun yok üniversitelere konu gelince hata olur korona bulaşır ulan ahmaklar siz gün buluşmaları yaparken toplu oturmalara tatile giderken virüs yokken.. 300 kişilik amfide 60 70 kişi derse girecekken virus var açılmasın 35+ nüfus kendini belli ediyor zaten
    Cevapla
  • aziz 3 yıl önce Şikayet Et
    dogru söylüyor..bogazdaki kafeler restoranlar full..beylikdüzü marina full..hatta 30 m2 alanda 50 kişi... her semt tte her kafe full restoran full..eglence mekanları fulll.....ama okullar kapalı...bu ne perhiz be ne tursu vallahi hakikaten klup bar kafe taverna restoran ..hepsi full..maske yok..mesafe yok...ögrencilere bu zulum ne!!
    Cevapla
  • Serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce aynaya bak.Asıl ahmak kim görürsün arkadaşım.
    Cevapla
  • Üniversiteli 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen kafede beraber oturduğun adamla aynı odada mı kalıyosun ? Arka masada oturan adamla aynı evde aynı yurtta aynı odada kalıyosan dediğin doğru üniversiteler açılsın. Ben kafeye gitmiyorum. Kafeye giden bi adamla neden aynı tabaktan yemek yeyim ? Kafeden getirdiği virüsü neden bende kapayım KYK lar kaç kişilik biliyo musun ???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi