Sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar kaldırılacak mı? Normalleştirme için tarih..

Hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması, kafe, restoran gibi işletmelerin açılacağı, yasakların biteceği tarih merak konusu oldu. 14 Ocak itibariyle aşılama çalışmaları başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan tedbirlerin kademeli olarak düşürüleceğini Kabine Toplantısının ardından duyurmuştu. Peki sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? İşte normalleştirme için öngörülen tarih..

Sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar kaldırılacak mı? Normalleştirme için tarih..
Sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar kaldırılacak mı? Normalleştirme için tarih..
GİRİŞ 20.01.2021 17:33 GÜNCELLEME 20.01.2021 17:33

Sağlık Bakanlığı tarafından 19 Ocak 2021 koronavirüs tablosu açıklandı. Türkiye genelinde 175 bin 133 test yapılırken 6 bin 818 kişinin testi pozitif çıktı. Vaka sayısında uzun süredir yaşanan düşüşün ardından yasakların kalkacağı tarih merak konusu oldu.  Sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından huzurevleri ve bakımevlerinde  görev yapan personelin aşı vurulmasına başlanacak. Sağlıkçıların yıllık izin, ücretsiz izin ve emeklilik işlemleri tekrar başladı. Yeni aşıların gelmesi ve diğer grupların aşılanmaya başlamasının Şubat ayının ortalarını bulacağı tahmin ediliyor. Bütün bu çalışmaların gölgesinde yasak ve tedbirlerle ilgili nasıl bir yol haritası çizileceği vatandaşların gündeminde ilk sırada yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından pandemi nedeniyle öğrencilerin ve esnafların yaşadıkları zorluklara vurgu yaparak kademeli bir normalleştirmenin sinyalini vermişti. Peki sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması ve diğer tedbirler ne zaman kalkacak? İşte konuyla ilgili yaşanan gelişmeler…

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILACAK MI?

Tüm ülkede hafta içi saat 21.00 ile sabah saat 05.00’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İlk adımda sokağa çıkma yasağının kapsamının daraltılması gündemde. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının hafta içerisinde olduğu gibi akşam saatlerinde yapılması fikri düşünülüyor. Hafta içerisinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının ise saatinin uzatılması gündemde. Henüz açıklanan net bir zaman olmamakla birlikte bu hafta içi yasağının saat 23.00’dan sonra uygulanması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta başında düzenlenen Kabine Toplantısı sonrasında salgının artış hızını düşürdüklerini ifade etmişti.  Salgının sağlık sistemi üzerindeki yükünün hafiflediğini söyleyen Cumhurbaşkanı yasaklarla ilgili aşılamanın başlamasıyla birlikte yasakların kademeli olarak azaltılacağını söyledi.

KAFE VE RESTORANLAR AÇILACAK MI?

Kapalı alanda sosyal mesafe kuralının uygulanmasının en zor olduğu  kafe, restoran gibi alanlar şuan sadece belirli saatler içerisinde paket servis olarak hizmet veriyor. Kademeli olarak yasakların kaldırılmaya başlanması ile  bu tarz faaliyetlerde bulunan işyerlerinin HES kodu ile belirlenen müşteri kapasitesinde açılması bekleniyor.

OKULLARDA İKİNCİ DÖNEM KADEMELİ EĞİTİM!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini heyecanlandıran bir açıklamada bulundu. Uzaktan eğitimlerini sürdüren öğrenciler için 15 Şubat’ta okullları açmakla ilgili ilke kararı aldıklarını belirten Bakan açıklamasının devamında “ İki gün iki gün bölmek gibi ya da belli sınıf seviyelerinde kademeli olarak açmak gibi senaryoları olduklarını dile getirdi.

 

NORMALLEŞME SÜRECİNE NE ZAMAN GEÇİLECEK?

Uzman isimler tarafından aşı çalışmalarının hızlanması ve sonuç alınması ile ilgili süreç Mart ayının ikinci yarısında başlayacak. Yeni aşıların gelmesi, klinik çalışmalar ve aşı programında bulunan öncelikli kişilerin aşılanmaya başlaması  Şubat ayının ortalarında mümkün olacak.  Koronavirüs tablosundaki hasta sayısı, aşılama çalışmaları, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu değerlendirmeleri sonucunda normalleştirme süreciyle ilgili Karar Kabine toplantısında verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 2021 yılının ikinci toplantının tarihi henüz belli olmadı. Yasakların kademeli olarak kaldırılmasıyla ilgili değerlendirmeler önümüzdeki hafta yapılacak Kabine Toplantısı sonrası karara bağlanacak.

BİLİM KURULU BUGÜN TOPLANACAK!

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün (20 Ocak) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak. Bilim Kurulunun gündeminde aşılama çalışmaları ve salgındaki son durum masaya yatırılacak. Önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştirilecek Kabine Toplantısında,  Bakan Koca salgınla ilgili Bilim Kurulunun görüşlerini ve düşüncelerini aktaracak.

KORONAVİRÜS TABLOSUNDA YAŞANAN DÜŞÜŞ DİKKAT ÇEKTİ!

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler doğrultusunda vaka sayısındaki düşüş dikkat çekti. 19 Ocak verilerine göre 175 bin 133 test yapılırken belirti gösteren hasta sayısı 761 oldu. İşte son beş günün test, vaka ve hasta sayıları;

18 OCAK 2021

Yapılan Test Sayısı: 151 bin 342

Vaka Sayısı: 5 bin 862

Hasta Sayısı: 749

Vefa Sayısı: 164 

17 OCAK 2021

Yapılan Test Sayısı: 148 bin 636

Vaka Sayısı:  6 bin 436

Hasta Sayısı: 803

Vefa Sayısı: 165

16  OCAK 2021

Yapılan Test Sayısı: 156 bin 792

Vaka Sayısı: 7 bin 550

Hasta Sayısı: 902

Vefa Sayısı: 168

15  OCAK 2021

Yapılan Test Sayısı: 167 bin 211

Vaka Sayısı: 8 bin 314

Hasta Sayısı: 921

Vefa Sayısı: 169

14 OCAK 2021

Yapılan Test Sayısı: 169 bin 847

Vaka Sayısı:8 bin 962

Hasta Sayısı: 958

Vefa Sayısı: 170 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!