Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları uyardı: Şubat'ta yeni pik yaşanabilir

Covid-19 vaka sayılarında alınan tedbirlerle önemli düşüş ivmesi yakalanmasına rağmen son günlerde yeniden yaşanan hareketlilikle ilgili Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından uyarı geldi. Sertoğulları artan aile ziyaretleri ve konaklamalı tatil nedeniyle Covid-19 vakalarında şubat ortalarından itibaren yeniden 'pik' yaşanabileceğini belirtti

GİRİŞ 30.01.2021 21:16 GÜNCELLEME 30.01.2021 21:16
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları son günlerde vaka sayılarında yeniden bir hareketlilik görüldüğüne dikkati çekti.

"BU RAKAMLAR YENİDEN YÜKSELEBİLİR"

Geçen hafta başlayan yarıyıl tatilinin rakamları doğrudan etkilediğini belirten Sertoğullarından, "Özellikle son 4 gündür 5 bin seviyelerinde olan vaka sayısı 7 binlere ulaştı. Bu durum insanların yarıyıl tatilinde tedbirlere uymayarak sokağa çıktığı, akraba ziyaretleri yaptığının göstergesi. Bu korktuğumuz bir tablo. Virüs son günlerde yine aramızda dolaşmaya ve yayılmaya başladı" dedi.

Sertoğullarından, hasta sayısı ve yoğun bakım doluluk oranlarındaki azalmanın kimseyi aldatmaması gerektiğini, bu rakamların tedbirlere uyulmaması durumunda hızla yeniden yükselebileceğini söyledi.

"ŞUBAT AYININ ORTALARINDAN İTİBAREN YENİ BİR PİK YAŞANABİLİR"

Bu süreçte özellikle gençlere çok büyük görevler düştüğünü ifade eden Sertoğullarından, şunları kaydetti: "Yarıyıl tatili nedeniyle hareketliliğin olduğu kesim daha çok genç nesil. Hastalık riskleri daha az, çoğu bu hastalığı semptom yaşamadan geçiriyor. Bu grubun hastalığı, kronik rahatsızlığı olanlara ve yaşlı aile fertlerine bulaştırma riski oldukça yüksek. Bu da düşen ağır hasta sayımızın yeniden yükselmesine neden olur.

Artan aile ziyaretleri ve konaklamalı tatil nedeniyle vaka sayısında artış var. Virüsün yayılımının birkaç hafta sonra belirgin olacağını düşünecek olursak şubat ayının ortalarından itibaren yeni bir pik yaşanabilir. Özellikle alışveriş ve kayak merkezlerindeki yoğun insan hareketliliği bizi endişelendiriyor."

Tedbirlere uymadan seyahat edenlerin tatil dönüşü kendilerini gönüllü karantinaya almasının önemli olduğunu belirten Sertoğullarından, herkesin Kovid-19 ile yaşamayı öğrenmesi ve aşılama olsa bile bir süre daha maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

"TOPLUMUN AŞIYLA KORUNMASI İÇİN YÜZDE 60'ININ AŞILANMASI LAZIM"

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşı çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini de dile getiren Sertoğullarından, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık çalışanları başta olmak üzere belli bir yaş üzerindeki vatandaşlara aşı yapılınca koruma sağlanmış gibi toplumda yanlış bir düşünce var. Aşının etkisinin görülmesi için 2. dozunun uygulandıktan sonra 3 hafta geçmesi lazım. Türkiye'de 1.5 milyondan fazla aşı yapıldı. Toplumun aşıyla korunması için yüzde 60'ının aşılanması lazım."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 39
  • .... 3 yıl önce Şikayet Et
    tanıdıklarım okullar tatil olunca(öğretmen) annelerinin yanina geldi şimdi ise tüm sülalesini topladı ve ev gezmelerine başladılar. olan biz esnaflara oluyor. milletin kısıtlama falan dinlediği yok bu tuzu kuru memur tayfası boşluk buldukça avm senin akraba benim geziyor. olan biz esnafa oluyor. salgından bu yana avm görmedikte ne oldu. kısıtlama üstüne kısıtlama esnaf evinde oturuyor parayı noel baba getirmiyor ama memurun evine devlet baba neredeyse parayı bırakıyor. sonuç memur ev gezmesinde esnaf evde kısıtlamada
    Cevapla
  • doğrucu davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Dsö terör örgütünün türkiye'deki sesi kısılmalı artık. Göreceksiniz bu oyun yakında patlayacak ve sorumlular insan içine çıkamaz hale gelecek.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer topluca Allah'a tövbe ve istiğfar edip kendimize dönmezsek bu musibetin üzerimizden kalkacağı yok.
    Cevapla
  • Dermanbey Anadolu 3 yıl önce Şikayet Et
    Mart ayindan sonra ist yerleri acilmasza görürsunüz Siz Piki Miki , Millet gecim derdinde calisamiyorlar,evlerine ekmek getiremiyorlar...
    Cevapla
  • Benim fikrim 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüz yüze eğitim nisana kadar ertelemesi gerektiğini düşünüyordum, bu düşüncemden vazgeçtim. Bence mayıs ayı daha uygun olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!