Türkiye Haritası | Bölgeler, İller, İlçeler, Büyükşehirler ve Türkiye Siyasi Haritası (Görsel)

Türkiye haritası oluşturulurken nelere dikkat edilir ve nelere bakılır? Türkiye haritası siyasi nasıl yapılır? Renkli Türkiye haritası çıkarılırken nelere dikkat edilir? Şehir isimlerinin listesi nasıl çıkarılır? Siyasi harita ülke sınırları hangi yöntemlerle belirlenir? Türkiye haritasının tüm türleri ve Türkiye haritasıyla ilgili merak edilenler haberimizde…

Türkiye Haritası | Bölgeler, İller, İlçeler, Büyükşehirler ve Türkiye Siyasi Haritası (Görsel)
Türkiye Haritası | Bölgeler, İller, İlçeler, Büyükşehirler ve Türkiye Siyasi Haritası (Görsel)
GİRİŞ 22.02.2021 16:08 GÜNCELLEME 22.02.2021 16:09

Türkiye haritası sınırları her zaman merak ettiğimiz ve araştırdığımız bir konu olmuştur. Türkiye siyasi haritası nasıl oluşturulur? “Türkiye iller haritası içerisinde merak ettiğimiz iller nerelerde?” sorusu her zaman sorulur. Renkli Türkiye haritası ve renkli şehirler haritası oluşturulurken nelere dikkat edilir? Türkiye haritası siyasi, Türkiye haritası renkli, renkli şehir isimleri ve şehir isimlerinin listesi gibi çok aranan ve merak edilen tüm bilgiler haberimizde…

TÜRKİYE HARİTASI

Türkiye haritası, üzerinde başkentin kare bir kırmızı imgeyle gösterildiği, büyük şehir belediyesine sahip il merkezlerinin yuvarlak kırmızı imgeyle gösterildiği, şehir belediyesine sahip il merkezlerinin yuvarlak beyaz bir imgeyle gösterildiği haritadır. Ayrıca Türkiye haritası üzerinde şehirler renkli olarak verilmiştir. Yine bu harita üzerinde ülke ve il sınırları net olarak gösterilir.

TÜRKİYE SİYASİ HARİTASI

Türkiye siyasi haritası, üzerinde şehirlerin renkli olarak verildiği, belli başlı akarsuların ve göllerin net olarak seçildiği, üzerinde il merkezleri, il sınırları ve ülke sınırlarının bulunduğu haritadır. Genel olarak bu haritada Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan topraklar renkli olarak gösterilirken, Türkiye Cumhuriyeti’ne komşu olan ülkeler bu haritada tek renk, ya da beyaz renk olarak gösterilir.

TÜRKİYE MÜLKİ İDARE HARİTASI

Türkiye mülki idare haritası, üzerinde tüm şehirlerin tek renk olarak yer aldığı, başkentin beyaz kare imgeyle gösterildiği, il merkezlerinin beyaz yuvarlak imgeyle gösterildiği haritadır. Bu harita üzerinde il sınırları kesik çizgilerle gösterilir. Yine bu harita üzerinde akarsular ve göller net bir şekilde gösterilir. 

TÜRKİYE İLLER VE İLÇELER HARİTASI

Türkiye iller ve ilçeler haritası üzerinde illerin renkli olarak verildiği, ilçelerin tek tek yazılı olduğu, il ve ilçelerin sınırlarının net olarak belli olduğu haritadır. Bu harita üzerinde illerin sınırları kırmızı çizgiler ile ayrılmıştır. İller içerisinde yer alan ilçelerin sınırları ise siyah ince çizgilerle ayrılmıştır. Harita üzerinde il merkezleri ortası beyaz çevresi siyah yuvarlak imgeyle sembolize edilirken, ilçelerde yine aynı şekilde, ancak daha ufak imgelerle gösterilir.

TÜRKİYE’DE Kİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELİ İLLER HARİTASI

Türkiye’de ki büyükşehir belediyeli iller haritası, Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerinde bulunan büyükşehir belediyesi statüsündeki illerin gösterildiği haritadır. Harita üzerinde gösterildiği üzere Türkiye’de toplam 30 büyükşehir olan il vardır. Bu haritada büyükşehir belediyesi olan iller eflatun renkte gösterilirken, bu statüde olmayan iller beyaz renkte gösterilir. Şehir merkezine sahip il merkezleri ve büyükşehir olan il merkezleri ortası beyaz dışı siyah yuvarlak imgeyle gösterilir. Bu haritada illerin sınırları siyah tire çizgilerle ayrı olarak belirtilmiştir. 

TÜRKİYE İL PLAKALARI HARİTASI

Türkiye il plakaları haritası, üzerinde illerin plaka numaralarının yer aldığı haritadır. Bu harita üzerindeki illerin plakaları, illerin isimleri temel alınıp numaralar alfabetik olarak verilmiştir. Daha sonra il olan yerler alfabetik sıraya dâhil değildir. Buna örnek olarak Düzce ilini verebiliriz. D harfi Alfabede 5. harf olmasına rağmen Düzce şehri sonradan il olduğu için plaka numarası 81’dir. Harita üzerinde plaka numaraları içi beyaz dışı siyah yuvarlak imgelerle belirlenmiştir. Haritada ülke sınırları dışında kalan topraklar sarı renkte gösterilmiştir. 

TÜRKİYE BÖLGELER HARİTASI

Türkiye bölgeler haritası, Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde yer alan bölgelerin gösterildiği haritadır. Bu harita 7 temel bölge olan Marmara, Karadeniz, Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerini gösterir. Haritada her bölge farklı renklerle gösterilir ve bölgelerin sınırları siyah çizgiyle, ülke sınırları ise kırmızı çizgiyle belirtilir. 

TÜRKİYE COĞRAFİ KOORDİNAT SİSTEMİ HARİTASI

Türkiye coğrafi koordinat sistemi haritası, dünya üzerindeki enlem ve boylam çizgilerini baz alarak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üzerinde bulunduğu koordinatları verir. Bu harita üzerinde koordinatları dikkat çekilmek istenen bölge (Türkiye) beyaz renkte gösterilirken, bölge dışındı kalan yerler genelde farklı renkte verilir. Harita üzerinde illerin isimleri ve sınırları da yer alır. İl merkezleri ortası kırmızı dışı siyah yuvarlak şekillerle gösterilir.

KAYNAK: COGRAFYAHARİTA.COM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!