Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? (27-28 Şubat 2021)

Koronavirüs salgını sebebiyle hafta içi 21.00 ile 05.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının ne zaman kalkacağı ve bu hafta sonu (27-28 Şubat 2021) sokağa çıkma yasağı olacak mı? sorusu gündemde yerini aldı. İşte hafta sonu sokağa çıkma yasağı ile ilgili güncel bilgiler…

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? (27-28 Şubat 2021)
Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı? (27-28 Şubat 2021)
GİRİŞ 26.02.2021 08:44 GÜNCELLEME 26.02.2021 08:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada; Mart ayı itibari ile normalleşme sürecinin il bazında kademeli olarak başlayacağı açıklanmıştı. Mart ayına sayılı günler kala, Türkiye genelinde hafta sonları uygulanan kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasının ne zaman biteceği araştırılıyor. Peki 27-28 Şubat 2021 tarihlerinde sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Kafe, restoran ve lokantalar açılıyor mu? Beklenen açıklama! İllere göre haftalık vaka sayısı..

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI? (27-28 ŞUBAT 2021)

Cuma günü 21.00'de başlayan sokağa çıkma yasağı, Pazartesi günü saat 05.00'e kadar bu hafta sonu da devam edecek. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI CEZASI NE KADAR?

Sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilecek.

Sokağa çıkma yasağının uymayıp ikinci kez ceza yiyenlere ise Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara ilişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ”Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi iki aydan bir yıla hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü uyarınca, işlem başlatılacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK? 

Sokağa çıkma yasağının biteceği tarih ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Mart, aşılamada çok büyük mesafe kat edeceğimiz ve inşallah gerçekten oldukça yüksek rakamları göreceğimiz bir ay olacaktır. Bu çerçevede illerimizi, Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart ayı başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz." dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK? 

65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağının ne zaman biteceği ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde 4 risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak." ifadelerini kullandı.
 
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’un 1 Mart’tan itibaren kısıtlamanın azaltılmasına hazır olduğunu söyledi.
 
Bartın Valiliği yaptığı yazılı açıklama ile Pandemi İl Koordinasyon Kurulu toplantısında 1 Mart’tan itibaren alınan kararların tavsiye niteliğinde olduğunu bildirdi. Bartın'da 1 Mart’tan itibaren yüz yüze eğitime geçilmesine, 65 yaş ve üzeri için pazar yeri kısıtlamasının kaldırılmasına karar verildi.
 
Bakan Koca da konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, illerin risk durumlarına göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrılacağını ve risk hesaplamalarının da vaka sayılarına göre belirleneceğini söylemişti. Buna göre, yüz binde 10’un altındaki iller (düşük riskli) mavi, yüz binde 11-35 arası (orta riskli) sarı, yüz binde 36-100 arası (yüksek riskli) turuncu ve yüz binde 100’ün üstündeki iller (çok yüksek riskli) kırmızı olarak gösterilecek. İl bazında vaka sayıları haftalık olarak yayınlanacak. Böylece o illerde yaşayanlar, açıklanan vaka sayılarına bakarak kısıtlamaların gevşetilip gevşetilmeyeceğini ya da daha da genişletilip genişletilmeyeceğini önceden görecek. Önlemlerdeki değişikliklere 2 haftalık izleme sonrası karar verilecek.

TOPLU TAŞIMA İÇİN MUAFİYET AÇIKLAMASI
 
İstanbul Valiliği'nin kararı ile 15 Ocak'tan itibaren 65 yaş üstü ve 20 yaş altı tüm vatandaşların toplu taşıma kullanımına kısıtlama getirilmişti.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Valilik arasında yapılan görüşmeler sonucu eğitim kurumlarının öğrenci, öğretmen ve çalışanlarından 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı kalanlara kısıtlama muafiyeti getirildi.
 
Kısıtlamadan muaf tutulacaklar belge şartıyla araçlarıyla ya da toplu taşımayla okullara gidebilecekler.
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
 
İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine gönderdiği ek genelgeye göre, örgün eğitim kurumlarının öğrenci, öğretmen ve çalışanlarından 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altındakiler, şehir içi toplu ulaşım araçlarını da kullanabilecek.
 
Milli Eğitim Bakanlığınca örgün eğitim yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci, öğretmen ve çalışanları, durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ve çalışma ya da ders programını içeren belgeyi ibraz etmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.Ayrıca bu kapsamdaki eğitim kurumlarının öğrenci, öğretmen ve çalışanlarından 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altındakiler, şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş gibi) kullanma kısıtlamasından da muaf olacak.

YORUMLAR 7
  • meyyid 3 yıl önce Şikayet Et
    yasak kalkar, hastalık çoğalır malum bizim millet korana felan takmaz sonra yine yasak gelir.bu böyle sürer gider güzel ülkemde..
    Cevapla
  • Said Hüsni 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizi bildiği gibi yapsın cuma kongresinde ağzına kadar dolu salon ben ekmek almaya çıksam parkta biraz yavaş yürüsem bekçi çevirmesine takılıyorum seçim zamanı görüşeceğiz merak etmeyin
    Cevapla
  • çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    ısparta eğirdirde hafta sonu yasağı yok gibi herkes gayet rahat geziyor ceza yazanda yok çoluk çocuk herkes dışarıda olan bizim gibi evde oturanlara oluyor
    Cevapla
  • Gaziantep27 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynn buna katiliyorum.Antep te sokaklar gayet normal gun gibi,tirafik bile yogun ve hic denetleme yok.Taziye hasta ziyareti hic bitmiyor.Gelen misafir saat 23 te yada 24 te kalkiyor gidiyor.
    Cevapla
  • akın 3 yıl önce Şikayet Et
    Bıktık da kardeşim yeter
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    pazartesi ve cuma günleri çarşı pazar çok kalabalık
    Cevapla
  • bbb 3 yıl önce Şikayet Et
    gitme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!