Dışişleri’nden AP’ye tarihi ders

Avrupa Parlamentosu, hazırladığı Suriye raporunda PKK/YPG gibi terör örgütleri yerine Türkiye’nin terörle mücadelesini eleştirdi. Ankara, “Milyonlarca Suriyeliye kucak açan, AB ve NATO’nun sınırlarını koruyan ülkemize ilişkin gerçeklerden kopuk iddiaları reddediyoruz” diyerek ders verdi.

Dışişleri’nden AP’ye tarihi ders
Dışişleri’nden AP’ye tarihi ders
GİRİŞ 14.03.2021 07:26 GÜNCELLEME 14.03.2021 08:29
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda Suriye ihtilafının 10'uncu yıl dönümünde kabul edilen kararda ifade edilen Türkiye'ye yönelik söylemlerle ilgili açıklama yaptı.

AP'de kabul edilen Suriye tasarısında Türkiye hakkında skandal ifadeler


"AP'yi gerçeklerden kopuk ve ilgisiz açıklamalar yapmak yerine, NATO ve Avrupa'nın sınırlarını da koruyan Türkiye'nin Suriye'de yaptığı katkıların Avrupa için önemini idrak etmeye ve Suriye'deki gelişmeler bağlamında ihtilafın siyasi çözümüne yapıcı katkı sunmaya davet ediyoruz" denilen açıklamada, "Kararda yer verilen, milyonlarca Suriyeliye kucak açan ve ihtilaf nedeniyle tek başına ağır sorumluluklar üstlenen ülkemize ilişkin asılsız iddiaları reddediyoruz. Bu karar AP'nin Türkiye'ye karşı önyargılı ve dürüstlükten uzak yaklaşımını gözler önüne sermektedir" denildi.


'MEŞRU MÜDAFAA'

Açıklamada, yapılan harekatlarda bölgedeki sivil halkın zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alındığı ifade edilerek, "Türkiye Suriye'nin kuzeyinde, sınır hattı boyunca Türk ve Suriye halkını tehdit eden terör örgütlerine karşı BM Şartı'nın 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde harekatlar düzenlemiştir. Harekatlar sırasında ve sonrasında halka zarar gelmemesi için tüm tedbirler azami ölçüde uygulanmıştır. Bölge halkı DEAŞ ve PKK/YPG terör örgütlerinin zulmünden kurtarılmıştır. Suriye Geçici Hükümeti'nin önderliğindeki yerel unsurların istikrarlaştırma çalışmaları sayesinde huzur ve istikrar tesis edilmiş, 420 binden fazla sığınmacının bu bölgelere gönüllü ve güvenli geri dönüşü sağlanmıştır" ifadeleri kaydedildi. AP'nin kararında YPG'nin oluşturduğu SDG korunurken, Türkiye'nin bölgede terör örgütlerine karşı yürüttüğü operasyonları için ise "uluslararası hukuka aykırı" karalaması yapıldı.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG'YE 'KORUMA KALKANI'

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Avrupa Parlamentosu'nun asıl eleştirmesi gereken, PKK/YPG'nin son dönemde bölgede barış ve istikrarı bozmaya yönelik artan terör saldırılarıdır. Kararda PKK/ YPG'nin bölgenin demografisini değiştirme çabaları ve DEAŞ'lıları serbest bıraktığı hususlarına değinilmemesi de dikkate değerdir" denildi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN AP'YE TEPKİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AP'nin Suriye ihtilafına ilişkin karara tepki göstererek, "Bunu çok şaşırtıcı bulmuyoruz. Avrupa'da hala bencil ve sadece kendi çıkarlarını düşünen bir siyasetçi güruhu var. Onların, Türkiye'nin bu süre içerisinde yaptıklarını anlatmamıza rağmen anlamakta zorluk çektiklerini görüyoruz. Böyle bir karar konusunda, belki içlerinde samimi olarak böyle düşünenler olsa bile haklı bulmuyorum. Ama Türkiye'nin Suriye'deki iç savaş sebebiyle yaşamış olduklarını görerek bu tür açıklamalar yapmaktan utanmaları gerekir insanların" dedi.

YORUMLAR 15
  • Mevlüt 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi güçlü olan yazar. Ve güç her oyunı bozar.
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    AB 'yi gurbetçiler dize getirir inşaAllah.
    Cevapla
  • Yasin 33 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz niye koruyoruz ab sınırlarını bırakın geçen geçsin iyilik yaramaz bu şer birligine sonrası malum
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Sınırlar açılsa iyi olacak. Bu savaşları ve terör örgütlerini destekleyen Avrupa ve Amerika ama sonuçlarına katlanan bizim gariban Anadolu insanı. Terör örgütü desteklemeyi biliyorlar ya sonuçlarına da onlar katlansın bir zahmet. Bizim ülkemiz yol geçen hanı değil. Bu böyle devam eder ve biz hala çoğunun kaçak olduğu göçmenleri bu ülkede tutarsak yakında başımız ağrıyacak. Savaştan kaçanların dışında savaşın olmadığı bölgelerden gelen binler var ve Avrupa’ya geçemedikleri için Türkiye’de kalıyorlar. Daha iki gün önce yine İran sınırında 91 kişi yakalandı. Bu ilelebet böyle olmaz. Avrupa’nın probleminden bize ne ? Hem terörü destekle hemde Türkiye’ye sınırları açma de.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 3 yıl önce Şikayet Et
    Obama Doktrini (2015 yılı başlangıcıdır) ve buna dayalı uygulamalarla Suriye, Doğu Akdeniz, İsrail politikalarının çizilmesi söz konusu oldu. Her yıl örneğin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dedikleri terör örgütü YPG’ye için ABD ortalama 800 milyon dolar bütçeye uygulamaya koydu. Buradan hareketle Vekalet Savaşları’nın kesin başladığı ilan edildi. Buna dayalı olarak Türk-Amerikan ilişkilerinde tek cümlelik açıklama şöyle olabilir: Vekalet Savaşları kapsamında Türkiye de hedefteydi. Türkiye’nin Avrupa, Afrika, Asya, Orta Doğu, Akdeniz’de (CENTCOM, EUCOM ve AFRICOM sorumluluk sahaları) sorun çıkarmayacak, ABD politikalarına sadık ve kolaylıkla yönetilebilir bir ülkeye dönüştürülmesi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!