Bayramda kabir ziyareti serbest mi? Mezarlık ziyaretinin hükmü ve okunacak dualar..

Arefe günü kabir ziyareti geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Corona virüsten dolayı bu yıl Ramazan Bayramı sokağa çıkma yasağına denk geliyor. Peki Arefe günü ve bayramda mezarlıklar açık mı? Ramazan Bayramında kabir ziyareti serbest olacak mı?

Bayramda kabir ziyareti serbest mi? Mezarlık ziyaretinin hükmü ve okunacak dualar..
Bayramda kabir ziyareti serbest mi? Mezarlık ziyaretinin hükmü ve okunacak dualar..
GİRİŞ 12.05.2021 22:38 GÜNCELLEME 12.05.2021 22:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), geceleri Baki’ kabristanına gelir ve “Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selam olsun. İnşallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah’tan afiyet dilerim; Allah’ım, Baki’ kabristanında bulunanları bağışla.” (Müslim, Cenâiz, 102) diye dua ederlerdi. Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur’an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun olur. Ülkemizde de bu düşünceyle her özellikle her bayramda kabir ziyareti yapılır, ölmüşlerimize dualar edilir. Peki bayramda kabir ziyareti yapılabilecek mi?

Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "Mezarları ziyaret et ki, âhireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah'ın himayesindedir."

İçişleri Bakanlığı: ''Şehitlik Ziyareti Yapılacak''

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği'ne “Şehit Ailelerinin Kabristan Ziyaretleri” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre şehit aileleri, arife ile Ramazan Bayramı’nın birinci gününde şehitlik ziyaretleri nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

Arefe Günü Kabir Ziyareti Yapmanın Hükmü Nedir?

Kabir ziyareti yaparak bizden önce gidenleri duâmızla hatırlamak sünnettir. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), önceleri hurafelere zemin oluşturmasın diye kabir ziyaretini yasaklamışsa da, daha sonra, ölülere duâ edilmesi ve ölümden ibret alınması hikmetlerine binâen bu yasağı kaldırmış ve kabir ziyaretini teşvik etmiştir. Bizzat kendisi de kabir ziyaretlerinde bulunmuştur. Muhterem annesinin kabrini ziyaret ettiği, duâ ettiği ve hislenerek gözyaşları döktüğü çok vâkî olmuştur.

İbni Ebî Melike diyor: "Hz. Aişe'yi (ra) kabristandan dönerken gördüm.

"Nereden geliyorsun?" diye sorduğumda Hz. Aişe (ra): "Kardeşim Abdurrahman'ın kabrini ziyaretten dönüyorum" dedi.

"Resûlullah (asm) mezar ziyaretini menetmedi mi?" diye sorduğumda ise

mü'minlerin annesi (ra):

"Evet!" dedi, "Fakat sonradan bu yasağı kaldırdı."

Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak Cuma ve Arefe günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler vardır.

Resûlullah'ın (asm) beyanına göre, kabir ziyaretinde mühim maksatlar vardır.

Ebû Zerr'in (ra) rivayetinde Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: "Mezarları ziyaret et ki, âhireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah'ın himayesindedir."1

Kur'ân'da "geçmiş insanlar" için duâ yapmak ve istiğfarda bulunmak mü'minlerin bir sıfatı olarak zikredilir: "Onlardan sonra gelenler: 'Rabbimiz! Bizi ve bizden önce îmanla geçmiş olan kardeşlerimizi bağışla!...' derler."2

Yine bir hadis-i şerifte Resûlullah (asm), "İnsanoğlu öldüğünde ameli kesilir. Ancak üç şey müstesna: Sadaka-i câriye (akan, kesilmeyen sadaka), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine duâ eden sâlih bir evlât (geride bırakırsa amel defteri kapanmaz; bu hayır ve duânın sevabı gelmeye devam eder)"3 buyurmuştur.

Bayramda Mezarlık Ziyareti Serbest mi?

Bayramda mezarlık ziyareti yasak olacak. Bilindiği üzere tam kapanma süreci bayram günlerini de kapsıyor. Bu nedenle tam kapanma yasakları arasında yer alan kabir ziyareti bayramda da geçerli olacak.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi:

"29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayan ve 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te tamamlanacak olan tam kapanma dönemi içerisinde alınan diğer tedbirler gibi sokağa çıkma ile şehirlerarası seyahat kısıtlamaları da, salgının seyrinde yaşanan azalma trendine çok ciddi katkı sağlamaktadır. Gerek kısmi kapanma gerekse tam kapanma döneminde alınan tedbirlerin ve aziz milletimizin bu tedbirlere uyma konusunda ortaya koydukları sabırlı ve fedakar tavrın etkisiyle 16 Nisan 2021 günü 62.939’a kadar yükselen günlük vaka sayısı 10 Mayıs 2021 günü itibariyle 13.604’e kadar gerilemiştir"

Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar!

  • YASİN SURESİ 

  • AYETEL KÜRSİ

  • FATİHA SURESİ

  • FELAK SURESİ

  • NAS SURESİ 

  • İHLAS SURESİ

YORUMLAR 2
  • Vatan sever 2 yıl önce Şikayet Et
    Değerli bakanım herkese izin verseydin keşke
    Cevapla
  • EYÜP KÜLEKCİ 2 yıl önce Şikayet Et
    beklenen haber geldi yazıp haberin içeriğinde henüz bir açıklama yok ne demek?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler