2022 doğum parası ne kadar oldu? Doğum ücreti nasıl alınır?

Yeni doğum parası, yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alabilmek için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder. 2022 Ocak ayından itibaren yüzde 47 zamlı olarak verilecek. Peki 2022 doğum parası ne kadar oldu?

2022 doğum parası ne kadar oldu? Doğum ücreti nasıl alınır?
2022 doğum parası ne kadar oldu? Doğum ücreti nasıl alınır?
GİRİŞ 28.12.2021 08:51 GÜNCELLEME 28.12.2021 09:11

Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her doğum yapan T.C vatandaşına verilmektedir. Asgari ücret dışında başka bir ödeme almayan sigortalı kadının doğum yapması durumunda, tamamen yatarak tedavi görmüş ise 16 hafta için 2021 yılında 5.366 TL ödeme alırken, 01 Ocak 2022 tarihinde itibaren ise 7.506 TL alacaktır. 

Doğum Parası Şartları Nelerdir?

Doğum parasının şartları tamamlanıyorsa aile yardım için başvuru yapar. Doğum parası almak isteyen aile için gereken şartlar şu şekildedir:

  • Çalışan kadın doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamalıdır.

  • Çalışan kadının sigortalılık halinin devam etmesi gerekir.

  • Belirlenen sürede yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmamanız gerekir.

  • Doğumun gerçekleşmiş olması şarttır.

  • Doğumun sonucunda bebeğin sağ kalması gerekir.

  • Doğum yapan bir kadın için sağlanan başka haklarda bulunur. 90 gün prim şartıyla kadının rapor parası alması sağlanabilir.

Doğum Parası Başvuruları için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu için yapmanız gerekli adımlar;

  • Doğan bebeğin T.C. kimlik kartı

  • Anne veya babasının T.C. kimlik kartı

Başvuruda bulunmak için başvuru merciinden alınmış olan belgeler ve tam, doğru biçimde doldurulmuş olması gerekir. Bu belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına Başvuru Yapabilirsiniz.

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Doğum yardımından yararlanıp yararlanamayacağınızı sorgulamak için e-Devlet üzerinden işleminizi yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra;

  • e-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz.

  • Arama kısmına ”Doğum Parası” yazarak,

  • Çıkan arama kısımlarından ”Doğum Parası Sorgulama” seçeneğini seçin,

  • Daha sonra sorgulama yapabilirsiniz.

Bir diğer sorgulama yöntemi ise 183 veya 144 numaralı çağrı merkezlerini arayarak doğum parası sorgulamanızı yapabilir ve gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.

2022 Doğum Parası Ne Kadar?

Sigortalı kadının analığı hâlinde, doğumdan önceki ve sonraki 8’er haftalık sürede, çalışmadığı her gün için SGK geçici iş göremezlik ödemesi yapmaktadır.

Doğumuna 8 veya çoğul gebelikte 10 hafta kaldığı ya da 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum yapması nedeniyle kullanamadığı doğum öncesine ait günleri de doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

Bunun için de doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün SGK primi ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca istirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç), istirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması ile doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması şartları da aranmaktadır.

Buna göre asgari ücret dışında başka bir ödeme almayan sigortalı kadının analığı hâlinde tamamen yatarak tedavi görmüş ise 16 hafta için 2021 yılında 5.366 TL ödeme alırken, 01 Ocak 2022 tarihinde itibaren ise 7.506 TL alacaktır.

Ayakta istirahatli kalmış ise bu durumda 2021 yılında 7.155 TL alırken 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren ise yaklaşık 10.000 TL alacaktır.

Analık ve hastalık hâllerinde suistimalleri önlemek için bu yıl içinde yapılan değişikliklerle analık ve hastalık hâllerinde iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 3 ay yerine 12 aydaki prime esas kazançlar üzerinden hesaplama yapılmaya başlanıyor.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Yeni doğum parası yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alınabilmesi için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder.

Doğum yardımı için başvur yapılan birim Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığıdır. Bakanlık tarafından belirlenen başvuru dilekçeleri titizlikle incelenerek doğum yapan annelere verilir. Dilekçe ve form örnekleri Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ya da Kaymakamlıklara iletilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler