Marmara Denizi için kritik uyarı! Foseptik çukuru haline geldi

Marmara Denizi'ndeki deniz salyalarına dikkat çeken Doç. Dr. Muharrem Balcı, "Deniz salyasının bu kadar yoğun oluşmasının bazı nedenleri var. Marmara Denizi foseptik çukuru haline geldi" dedi.

Marmara Denizi için kritik uyarı! Foseptik çukuru haline geldi
Marmara Denizi için kritik uyarı! Foseptik çukuru haline geldi
GİRİŞ 02.06.2021 14:56 GÜNCELLEME 02.06.2021 14:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Marmara Denizi'nde deniz salyası olarak bilinen müsilajın kirlilik nedeniyle oluştuğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı, "Marmara Denizi foseptik çukur haline geldi. Marmara Denizi'ne akan dereler ve nehirler artık birer atık su kanalı oldu. Bir an önce tüm arıtma tesisleri ve kirlilik kaynakları tespit edilmeli" dedi.  

Bakan Kurum tarih verdi! Müsilaj için harekete geçiliyorBakan Kurum tarih verdi! Müsilaj için harekete geçiliyor

Marmara bölgesinde iklim krizi yaşandığını söyleyen Muharrem Balcı, "Deniz salyasının Marmara bölgesinde bu kadar yoğun oluşmasının bazı nedenleri var. Öncelikle Marmara bölgesinin yoğun göç alması, sanayi kuruluşlarının çoğunluğunun bu bölgede bulunması, bu sanayi kuruluşlarının atıkları bir şekilde Marmara Denizi'ne ulaşması ve nüfus yoğunluğunun ürettiği evsel, kanalizasyon atıklarının derin deşarj yoluyla veya basit arıtma yöntemleriyle Marmara Denizi'ne verilmesi. Bunun sonucunda da Marmara Denizi foseptik çukuru haline geldi" dedi. 

"MARMARA DENİZİNE AKAN NEHİRLER VE DERELER BİRER ATIK SU KANALLARI OLDU" 

Dr. Muharrem Balcı, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Şu an Marmara denizine akan nehirler ve dereler aslında nehir ve dere değil artık atık su kanalları. Bu nehir ve derelerde elinizi dahi yıkayamazsınız. Örneğin, Ergene Nehri'nin atık suyu bazı ön işlemlerden geçtikten sonra Marmara Denizi'ne deşarjının başladığını biliyoruz. İstanbul'daki derelerde artık atık su kanalı haline gelmiş durumda. Hatta havaların ısınmasıyla birlikte bu derelerde buharlaşmada yüksek olduğu için kirlilik daha da artmakta. Bu kirlilikler de Marmara Denizi'ne taşınmakta ve deniz salyası oluşmakta" 

"DOĞA ARTIK BU ATIKLARI KALDIRAMIYOR" 

Deniz salyasının oluşmasının asıl nedeninin atıklar olduğunu söyleyen Dr. Muharrem Balcı, "Türkiye'de arıtma tesislerinin büyük bir çoğunluğu sadece ön işlem yapıyor. Kaba bir filtreleme sonrası geri kalan atıklar dereler veya derin deşarj yoluyla Marmara Denizi'ne ulaşıyor. Ülkemizde kimyasal ve biyolojik gelişmiş arıtma sistemleri tam olarak olmadığı için bu artıklar yeterince arıtılmıyor. Atıklar gübre görevi görüyor ve deniz salyasının beslendiği azot ve fosfatı dereler Marmara Denizi'ne taşıyor. Doğa artık bu atıkları kaldıramıyor" diye konuştu. 

"MARMARA DENİZİNE DÖKÜLEN DERELER BİR AN ÖNCE İYİLEŞTİRİLMELİ" 

Öncelikle acil eylem planlarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Dr. Muharrem Balcı, "Deniz salyası sadece İstanbul'un sorunu değil. Kaynağı bilinen ve bilinmeyen kirlilik kaynakları bir an önce araştırılmalı. Marmara denizine dökülen dereler iyileştirilmeli ve arıtma tesisleri güncellenmeli" ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • Baybars 2 yıl önce Şikayet Et
    Temel atmama törenine devam.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    kollektörler enerji harcıyor israf oluyor elektrikleri kesin salın denize artırdığınızı gönderin kandile kandil yağsız kalmasın.
    Cevapla
  • abdullah 23 2 yıl önce Şikayet Et
    temel atmama töreni yapmak nasılmış gördük.çok güzel oluyor istanbullu buna layık.maramaraylar metrolar temiz haliç battı bize .
    Cevapla
  • harun 2 yıl önce Şikayet Et
    bir tek marmara degil ulkemiz resmen dogal olarak cokuntu halinde ic anadoluda akarsular tamamen kurudu goller yok oldu her yer derin kuyu ve kuyular sebebiyle yeralti su debileri 300 metrenin altina dustu hala ciftciler o derinlikten su cikarip pancar uretiyor kimse dur demiyor illaki bir koy obruk olusumu nedeniyle yok olup yuzlerce can kaybi oluncami uyanacagiz lutfen dsi kuyulari tekrar olcsun kacaklari kaparsin yoksa onumuzdeki elli yilda cok buyuk felaketler yasayacagiz
    Cevapla
  • vurucutim58 2 yıl önce Şikayet Et
    yahu Haber7 Istanbulda herkes biliyor. Sirf kanal istanbul yapilmasin diye ibb aritma tesislerini calistirmiyor. denetimleri birakti fabriklar denize atik saliyor. deniz oluyor ibb de kanal istanbul yapilmasin diye bunu ornek gosteriyor. bunu arastirmak ve halka anlatmak bu kadar mi zor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor