Sağanak, sel, hortum... 'Neler oluyor' sorusuna Şen'den çarpıcı yanıt

Aşırı sıcaklar sonrası etkili olan sağanak yağışla İstanbul Şile ve Bursa'da su baskınları yaşandı. Ankara'da da hortum göründü. Küresel ısınmaya dikkat çeken Meteoroloji Uzmanı Şen, bu yaz bu tür başka sel baskınları olabileceğini söyledi.

GİRİŞ 04.07.2021 14:15 GÜNCELLEME 04.07.2021 14:57
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Cumartesi günü yüksek hava sıcaklıkları sonrası İstanbul'un Şile ilçesinde ve Bursa'da su baskınları yaşandı. Temmuz ayındaki ani hava değişimleri ile ilgili olarak CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Küresel ısınma sonucunda bu tür yağışların artacağını söylemiştik. Hatta Perşembe gününden böyle bir yağışın olacağını söyledik. Bugünden yarına değişiklik yapılacak bir ortam yok. Bu daha çok birikimin neticesi.' ifadelerini kullandı. Şen ayrıca bu yaz bu tür başka sel baskınlarının da olabileceğini belirtti.

"DAHA ÇOK BİRİKİMİN NETİCESİ"

Prof. Dr. Orhan Şen’in açıklamaları şu şekilde:

Küresel ısınma sonucunda bu tür yağışların artacağını söylemiştik. Hatta Perşembe gününden böyle bir yağışın olacağını söyledik. Bugünden yarına değişiklik yapılacak bir ortam yok. Bu daha çok birikimin neticesi. Bu bölge bir defa imara açılmamalı, su basma seviyesi yükseltilmeli. Türkiye’de bu tür yerlerin sel haritası çıkartılmalı.

"SEL ENGELLENEMİYORSA YAPILAŞMA AZALTILMALI"

Su basması bir afet durumudur. Yağmur yağışı afet değildir, afeti yaratan bizleriz. Derenin ağzındaki kumsal bölge tıkanmasa sızacak akacak gidecekti. Dere taşacaktır çünkü tepelerin arasındaki vadidir. 100 yılda bir de taşabilir 5 yılda bir de taşabilir. Buranın imara açılmaması gerekiyor. Suyu emecek bir toprak değil, killi bir toprak. Buraya geniş menfezlerin koyulması gerekiyor.

Eğer burada yağan yağmuru sızdıramıyorsanız yapılaşmayı azaltmanız gerekiyor.

Ankara'da hortum paniğiAnkara'da hortum paniği

İstanbul'dan ürküten görüntü! Dere taştı, mahalle sular altında kaldı...İstanbul'dan ürküten görüntü! Dere taştı, mahalle sular altında kaldı...

"BU TÜR YAĞIŞLARI BU SENE ÇOK GÖRECEĞİZ"

Bu yaz için beklemeliyiz. İklim değişikliğine baktığımızda Türkiye bu tür yağışlara gebe. Şu anda Şile’de denize giremezsiniz, inşaat artıkları sürüklenmiş durumda. Şile’nin sel haritası çıkartılmalı ve dere ıslah edilmeli.

Risk tehlikesi İstanbul’da geçti, Sakarya ve Batı Karadeniz’e kaydı. Sıcaklıklar yarından itibaren yükselmeye başlayacak. Bu sene Türkiye’de bu tür yağışları çok göreceğiz.

KAYNAK: CNN TÜRK
YORUMLAR 29
  • Ferman 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten tövbe den önce verdiğimiz zararlar bunlar:))) önemli olan tövbeden sonra bir daha yapmamak aynı hataya dusmemek ve pişman olmaktır ;)
    Cevapla
  • TOPRAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Yağan yağmur sularıyla yeraltı kaynak sularını besleyecek sistemler geliştirin. Üstü mazgallı derin çukurlar açın. Bu yağmur suları kanalizasyon veya denize değil, direk yeraltına insin. Yeraltı suları çok çabuk eski haline gelecektir. Yeraltı suları tam bittiğinde toprak çöker, binalar yıkılır. Her yer çukur olur. Kesip yaktığımız ağaçlar çıkmaz, toprakta ot bitmez. Bunu unutmayın.
    Cevapla
  • kedolf kitleremmi 2 yıl önce Şikayet Et
    işlediğimiz günahlara tevbe etmezsek imandan amelden uzaklaşırsak allahın ipine sıkı sarılmazsak allahın adaleti böyle tecelli ettirir insanı ya canıyla ya malıyla sınar allahın adaletinden kaçış yoktur
    Cevapla
  • fizikçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Tevbe etmek değil mesele sen Tevbe ediyormusun. Bir düşün bakalım çevrene ne kadar zarar veriyorsun. Bence tevbeden önce çevrene verdiğin zararları düşün ordan başla. Senin için en iyi ibadet olacaktır:)))
    Cevapla
  • Uyarı 2 yıl önce Şikayet Et
    Azgın insanın daha ne kadar azacağı belli değil elbette belasını bulur şükürsüz nankör insanlar
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    bu devir de suclu doga yerine kendimize bakmak gerek derenin yada gøllere ev yap kapat isgal et sonra suclu doga ustelik bu devir de mal gibi yatmak yerine cok dere akar su giden yerine kepce alirsin daha derin kazarsin yada gølleri kuruyan yeri derin kaz daha fazla su olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi