Kovid-19 testinde sürüntü yerine gargara yöntemi! Türk bilim insanları geliştirdi

Türk bilim insanları, Covid-19’u saptamak için kullanılan PCR ve antijen testleri için burundan çubukla alınan örnek şeklini değiştiren ve güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlayan yeni yöntemi bilim dünyasına kazandırdı.

Kovid-19 testinde sürüntü yerine gargara yöntemi! Türk bilim insanları geliştirdi
Kovid-19 testinde sürüntü yerine gargara yöntemi! Türk bilim insanları geliştirdi
GİRİŞ 20.10.2021 13:13 GÜNCELLEME 20.10.2021 13:14
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Geçen yıl tüm dünyayı etkisi altına alan ve hala yaşamımızı etkileyen pandemide Covid-19'u saptamanın yolu PCR ya da antijen testinden geçiyor. Tüm dünyada her gün milyonlarca kişi bu testleri yaptırarak sonucunu bekliyor.

Özellikle sonbaharın başlamasıyla birlikte nezle, grip gibi enfeksiyonların yaygınlaşması, bu hastalıkların Covid-19'a benzer belirtilerinin olması, daha çok kişinin bu testleri yaptırmasına yol açıyor.

ÖRNEK ALMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR

PCR ve Antijen testleri için yeni bir örnek alma yöntemi geliştirildi. Bu geliştirilen yöntemle ağızdan alınan su ve gargara yöntemiyle koronavirüs tespit edilebilecek.

Dünyada ilk kez geliştirilen buluş ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, şöyle konuştu; "PCR için yeni örnek alma yöntemi. Burundan boğaza kadar girilen bir çubukla sürüntü almakla gerçekleştiriliyor. Bu yöntem ağrılı olabiliyor, çocuklardan örnek almak zor olabiliyor. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak ve daha basit bir şekilde örnek alabilmek için yeni bir yöntem geliştirdik. Yöntem şu şekilde çalışıyor; 20 mm kadar içme suyunu hasta ağzına alıyor, gargara veya ağız çalkalama şeklinde yapıldıktan sonra kağıt huni yardımıyla bu suyu tüpün içine koyuyor. Tüpe eklenen polimer boncuklar hızla, su ve küçük molekülleri çekerek virüsleri konsantre ediyor. Bu işlem 5 dakika sürüyor. Polimer boncukların arasındaki konsantre virüs örneği, bir pipet aracılığıyla alınarak PCR ya da antijen testlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor."

DİĞER PCR TESTİNDEN FARKI NE?

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, "Kullanıma sokmadan önce sonuçlardan emin olmak istedik. Bunun için büyük bir klinik çalışma gerçekleştirdik. Aynı kişilerden hem sürüntü hem gargara ile örnek aldık. Sonuç olarak ağız çalkalama ile de koronavirüsü kolay bir şekilde tespit edebildiğimizi gördük. Ürün için Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldık. Ürün takip sistemine kaydedildi." dedi.

YORUMLAR 17
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir yil önce ben almanyada su ile gargara yaptım ve pcr testini bu sekilde yaptılar. Bu yeni degilki okuyunca şaşkına döndüm adamlar bir yıl öncesinden yapıyordular robert koch ensitusunde
    Cevapla
  • Şuhudi Çelik 2 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji asrında 2 yıldan fazla bir sürede covid hastalığının tedavisinin bulunamayışı neyi ifade etmektedir. Ayrıca bu kadar ilkel bir testten ne anlamamız gerekmektedir. Sağlık çok önemli bir olaydır. Buradan rant sağlamak dünya yı yönetenlerin ahlaki değerlerinin ne olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Eğer ahlak varsa o zaman bilim nerde. Böyle bir yğz yılda bilgisar çağında uzaya gidildiğinin söylendiği bir zaman da hastalığın tedavisi bulunamıyorsa, ya bilim çökmüştür yada insanların sağlığı ranta dönüştürülmektedir. tedavisini bulamıyorsa Dsö bütün üyeleri istifa etmeli, rant olayı varsa dsö üyeleri dğnya daki insanların hayatlarıyla oynamaktan aciken yargılanmalıdır.
    Cevapla
  • Adsız 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşısızların otobüse uçağa binmeme mantığını malesef anlayamadık. Bilim kurulu üyeleri aşılılarda hastalığı bulaştırıyor diyorlar, Geçen sene vardığı yere virüs gitmesin diye bindirmiyorlardı. O halde neyi neyden koruyorlar. Yoksa anayasada eşitsizlik maddesi kabulmu edildi. Çünkü zenginler özel arabayla gidiyor, garibanlardan tam aşıyı yakalayanlar binebiliyor. En son tam aşı kaçta kaldıydı oda belli deyil kimi 3 diyor kimi 2 diyor kimide 4 diyor....
    Cevapla
  • Kamil Bilir 2 yıl önce Şikayet Et
    sen de aşı ol. 50 milyonun üzerinde türk insanı aşı olmuş. onlar cahil. sen olmadın akıllısın. sonrada o neden yasak bu neden yasak diyorsun.
    Cevapla
  • Müsafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Otogarlarda test yapma yeri varmı hastanelere her hasta olan gittiğinden malesef hastalık yayar hale geliyor. Hastaneye aşı vurdurmaya gidipte virüs kapan malesef çok insan biliyorum.
    Cevapla
  • Samed 2 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın bunu zaten İngilizler geliştirdi şu an var zaten Türkiye'de
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı