Büyük İstanbul depremini tetikler mi? Uzmanlardan son dakika açıklamalar

Son dakika haberi... Düzce merkezli deprem İstanbul'da da hissedildi. Uzmanlar, hazırlı olmak gerekiyor mesajı vererek, "Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir." diye konuştu.

GİRİŞ 17.11.2021 16:10 GÜNCELLEME 17.11.2021 20:45
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Marmara Bölgesi'nde Düzce merkezli deprem İstanbul'da da hissedildi. AFAD, 15.40'ta merkez üssü Düzce olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı.

Kandilli'den yapılan açıklamaya göre saat 15.40'ta merkez üssü Düzce olan 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem çevre illerden de hissedildi. Şu an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alındı.

Kaynak: 17 Kasım 2021 Merkez (Düzce) Depremi Mw 5.0 Ön Degerlendirme Raporu - AFAD

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından, "Düzce’de, saat 15.40'ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır." dedi.

Soylu, "Gelişmelere göre kamuoyu, Valiliğimiz tarafından bilgilendirilecektir. Düzcemize ve hemşehrilerimize geçmiş olsun." açıklamasında bulundu.

AFAD VE DÜZCE VALİSİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada "Deprem sonrası, şu an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır" denildi. Düzce Valisi Cevdet Atay ilk bilgilere göre, depremde can kaybı olmadığını, yıkılan bir yer bulunmadığını, ekiplerin sahada olduğunu bildirdi.

Son dakika: Marmara'da peş peşe depremler! İstanbul sallandıSon dakika: Marmara'da peş peşe depremler! İstanbul sallandı

"HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYOR"

CNN Türk yayına katılan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 'Mutlaka İstanbul'un altında depremin olması gerekmiyor. Bursa'daki bir deprem de İstanbul'da da etkili olabilir. Kaçınılmaz bir gerçek karşısında hazırlıklı olmamız gerekiyor.' dedi.

"İSTANBUL'U TETİKLEMEZ"

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Şerif Barış da, "Türkiye'nin deprem üssü olduğunu hatırlatan bir sarsıntı. Biz hep aynı şeyleri söylüyoruz... Orta büyüklükte bu depremlerin olması normal. Fayın daha büyük bir deprem üretecek potansiyeli yok. Bu tür depremlerle insanların çok fazla tedirgin olmadan güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri lazım. Bizim deprem öncesinde ev ve iş yerlerinde deprem öncesi ve sonrasında yapılacakları anlatmamız lazım. Bana göre bu normal bir deprem. Küçük artçılar sürebilir, İstanbul'u tetiklemez." açıklamasında bulundu.

"BU BÖLGEDE KIRILMASINI BEKLEDİĞİMİZ FAY YOK"

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ziyadin Çakır, "Bu bölge Kuzey Anadolu Fayı üzerinde ve birçok fay da mevcut. Küçük bir deprem meydana geldi ve ciddi bir hasar olacağını sanmıyorum. Derinlik de fazla görünüyor. Ancak Düzce yapılaşması ve bulunduğu bölgeden dolayı biraz riskli olabilir. Bunun yanında burada kırılmasını beklediğimiz büyük bir fay hattı yok." dedi.

"99'DA HEMEN BATISINDA OLDU"

Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Beni asıl kaygılandıran Bolu yönünde bolu'nun da içinden geçen hatta bir fayın varlığını biliyoruz. Gerede'ye doğru uzanan oldukça uzun kırılmamış bir parça var. Bolu-Gerede 1944 7,4 deprem yaşamış bir bölge. 1999'da hemen batısında oldu. Arada çok büyük bir deprem beklemeyiz. Kuzey Anadolu Fayı Düzce-Kaynaşlı arasında kırıldı. Depremin daha büyüğü doğuya doğru beklenebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"ARTÇILAR OLURSA TEHLİKELİ BİR DURUM SÖZ KONUSU OLMAZ" 

Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, meydana gelen depremle ilgili değerlendirmede bulundu.

Selim, “Deprem yaklaşık 15 km uzunluğa sahip olan bu fayın etkisiyle olmuştur. Bu fay Düzce çek-ayır havzasının hemen kuzeyinde yer alır. Çilimli Fayı literatürde bilinin ve Kuzey Anadolu Fayı’na paralel olarak uzanan aktif bir faydır. Meydana gelen bu deprem 12 Kasım 1999 depremini meydana getiren Kuzey Anadolu Fay sisteminin kuzeyinde gerçekleşmiştir. Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Ama artçılar olursa tehlikeli bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu.

Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...

Deprem sırasında işe yarayacak uygulamalar nelerdir?Deprem sırasında işe yarayacak uygulamalar nelerdir?

Deprem gibi doğal afetlere karşı koruyucu dualarDeprem gibi doğal afetlere karşı koruyucu dualar

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Behzat Bey , SDize ait bir web sayfası youtube ya da twitter hesabı yok mu baktım göremedim nereden takip edicez sizi haberlerde yorum bölümlerinde yorumların var bu şekilde. Neden sizin de bir web sayfanız twitter hesabınız yok Açsanız da takip etsek görüp izlesek paylaşsak gerçekten tespit edebiliyorsanız insanlar da en azından o tarihte binalarından dışarı çıkarlar öyle değil mi biliyorsanız o kadar insanı canını kurtarırsınız
    Cevapla
  • Jeo.Muh. Behzat G. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda benim de planlarım var. 1999 y mg: Kocaeli depremini, Ocak-1999 y KOÜ Jeoloji Müh bölümünde bitirme tezimin arazide çalısmalarini yaparken ilk verilerini buldum, insanların evde çıkartacak ve sanayi tesislerinin de acil eyem uygulatacak bir tespit icin arazi çalışması getekli. Beklenen İstanbul depremi için tüm Marmara Bölgesinde çalışma yapmalıyim, oturulam yerden veya bina içi cihazlarla olmaz. Bu islerin birçok gideri var. Benden bilgileri, tehdit ve saldiri ile almak isteyenler WhatsApp çıkınca piyasadan yok oldular.
    Cevapla
  • Sezer pek 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bilir....
    Cevapla
  • Jeo.Müh. Behzat G. 2 yıl önce Şikayet Et
    Beklenen İstanbul depremi ve birçok yıkıcı depremi önceden tespit yaptığımda insanlara haber verdiğimde hayır dualarını alırsam sevap kazanırmıyım ...?
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasrettin Hoca nın göle yoğurt çalması gibi attılar ortaya birşey,tutarsa uzmanlıkları artacak,kendi işlerinde meşhur olacaklar.toprağın altına inip bilimsel çalışma yapılmadan,fay hattının durumu incelenmeden kesin konuşulamaz.
    Cevapla
  • Jeo.Muh. Behzat G. 2 yıl önce Şikayet Et
    Depremleri önceden bilemiyoruz dediler bu gün tv lere çıkan Prof ' lar. Benden deprem tespitimi öğrenseler hemen tv lere koşarlar ve telefon açarlar. Çok beklerler, tanıtım dönemi bitti. Günümüzde akıllı telefon ile bip ve WhatsApp var, g-mail var vede bunlar resmi belge gibi eçerli. Şahitlerim ve tespitlerimin video kayıtları var. Jeoloji Müh. Behzat G.
    Cevapla
  • Orhan Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    éeee artçı olu mu olmadı mı
    Cevapla
  • Jeol.Müh. Behzat G. 2 yıl önce Şikayet Et
    Prof. H. Selim, 6-8 saat arası artçı olmazsa tehlike var demekte ve benim KOÜ' den hocamdır ve 1999 y mg:7.4'lük Kocaeli depremini aylar öncesinden ölçüm ve gözlemlerle bulduğumu bilmektedir. Bu haberde tüm akademisyenlerin ele almadığı çok önemli bir durum var...! Ağustos 2001 y da, Kanal-7 Tv'de ana haberde videolu canlı yayında deprem tespit haberim yapıldı. Jeoloji Müh. Behzat G.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu