2022 işsizlik maaşı ne kadar olacak?

Yeni yıla sayılı günler kala asgari ücret zammı, emekli ve memur maaş zammının yanında işsizlik maaşı da zamlanacak. Asgari ücrete yapılacak zam oranında işsizlik maaşı da artmış olacak. 2022 yılında maaşlara yüzde 30 zam yapılırsa işsizlik maaşı 1.420 liradan 1.846 liraya yükselecek.

2022 işsizlik maaşı ne kadar olacak?
2022 işsizlik maaşı ne kadar olacak?
GİRİŞ 24.11.2021 09:13 GÜNCELLEME 24.11.2021 09:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Asgari ücret zammı işsizleri de ilgilendiriyor. İşsizlik maaşı yasada işsizlik ödeneği olarak yer almakta olup kanunen ifade edilen koşulların sağlanması halinde verilen ödeneği ifade eder. İşsizlik maaşı sigortalı işsizler için ödenen ve bu kişilerin işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda verilen maaştır. Asgari ücrete yapılan zam oranında işsizlik maaşı da artmaktadır Peki 2022 işsizlik maaşı ne kadar olacak?

2022 İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Yasaya göre işsizlik maaşının en düşük miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40’ı, en yükseği ise yüzde 80’i kadar. Ocak’ta asgari ücret en az yüzde 30 artarsa en düşük işsizlik maaşı 1.420 liradan 1.846 liraya yükselecek. En yüksek işsizlik maaşı 2 bin 840 liradan 3 bin 692 liraya çıkacak.

Son 4 ay asgari ücretle çalışan işçinin 2022 en düşük işsizlik maaşı 1,846 TL olacak.

 İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşı alınabilmesi için yasaca öngörülmüş bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar karşılanmadığı takdirde söz konusu ödenek alınamaz. Karşılanması gereken koşullar ise şu şekildedir:

  • Ödeneği almak isteyen işçinin iş sözleşmesinin sonlandığı andan itibaren geriye yönelik 120 günlük süre içinde primlerin ödenmiş olması,

  • İşçinin iş sözleşmesinin sonlanmasından itibaren geriye yönelik son üç sene süre içinde en az altı yüz prim günü çalışmış olması,

  • Şarttır. İfade edilen her iki şart da mevcut olmalıdır. Bunun yanı sıra iş sözleşmesinin işçinin talebi ve kusuru ile sonlanmış olmaması gereklidir.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı başlığı altında ifade edilen tüm koşullar mevcut ve müracaat tamam ise işsizlik ödeneği için yapılan başvuru kısa sürede neticelenecektir. Bu süreç çoğu zaman başvurunun yapıldığı ay sonuna kadar sonuçlanması ile tamamlanır. İşsizlik ödeneğine almaya hak kazanan kişinin maaşı her ayın beşinde ödenir. İşsizlik ödeneği, kişinin kimlik kartı ile birlikte PTT Bank şubeleri aracılığıyla çekebileceği bir ödenektir.

YORUMLAR 2
  • Harbi adam 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 13 TL olmuş 5 kilo yağ 100 TL LPG 6.90 TL şeker %25 zamlanmis ortada issizlik maaşı alan açlıktan ölür bu şartlarda Allah kimseyi işsiz bırakmasın
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    maaşlar iki kat artırılmazsa herkes batışımızı izler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı
Miçotakis'ten Yunan S-300'ünün Ukrayna'ya sevkiyatına veto