Sigaraya zam geldi mi? 2022 sigara fiyatları ne kadar olacak?

Aralık ayında döviz endeksli sigaraya zam yapılmasından ötürü yeni yılda da KDV ve diğer vergiler üzerinden artış yapılacağı konuşuluyor. Türkiye’deki milyonlarca tüketici ise, 2022 yılında sigara zammı yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Hatırlanacağı üzere son olarak, Philip Morris grubunda artış yapılmıştı.

Sigaraya zam geldi mi? 2022 sigara fiyatları ne kadar olacak?
Sigaraya zam geldi mi? 2022 sigara fiyatları ne kadar olacak?
GİRİŞ 30.12.2021 19:26 GÜNCELLEME 30.12.2021 19:26

Türkiye’de döviz kurunda yaşanan anlık değişimlerden ötürü birçok ürünün fiyatı artıp azalabiliyor. Bu ürünlerden biri de sigara. Son olarak, Aralık 2021’de Philip Morris grubunun ürünlerine 2 Türk Lirası değerinde zam gelmişti. Ancak, yeni yılda da bu fiyat artışının devam edeceği söyleniyor. Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde yaşanacak değişimler, sigara zammını tetikleyebilir. Peki, sigaraya zam yapılacak mı?

Sigaraya zam yapılacak mı?

Aralık 2021’de yapılan son zamdan günümüze herhangi bir zam yapılmadı. Yeni yılda da zam yapılacağına ilişkin net bir bilgi yok. Ancak, yıllık uygulanan KDV, Yİ-ÜFE ve ÖTV bazlı sigara fiyatlarında güncellemeye gidilebilir. Hatırlanacağı üzere, en son Philip Morris grubundaki ürünlere 2 Türk Lirası değerinde zam yapılmıştı. Bundan önceki zam da, British-American Tobacco ürünlerine gelmişti. Sigaradan alınan yüzde 18 oranındaki Katma Değer Vergisi’nde yaşanacak ufak bir değişim bile Ocak 2022’de yeni zamma neden olabilir.

Philip Morris 2 TL zam uyguladı!

Amerika merkezli Philip Morris, Türkiye pazarında Aralık 2021’de 2 TL civarında fiyat artışına gitti. Yani, 18 TL civarındaki ürünler 20 TL’ye çıkarken, 19.5 TL civarındaki ürünler de, 21.5 TL üzerinden satışa sunuldu. Ancak, yeni yılda KDV, ÖTV ve diğer vergilerde artış yaşanması durumunda bu rakam daha da artabilir.

British American Tobacco da zam yapmıştı!

BAT kısaltmasıyla da bilinen British American Tobacco şirketi, Aralık ayında ürünlerinin fiyatlarını güncelledi. Döviz, enflasyon ve diğer gelişmeler baz alınarak tütün ürünlerinin fiyatlarına 2 Türk Lirası değerinde artış yapıldı. Philip Morris grubunun uyguladığı zam, BAT’ı tetiklerken; Royal Tobacco da fiyat artışına gitmişti.

Gelinen noktada, 2022 yılının vergilendirmelerinde herhangi bir değişiklik olursa, sigara fiyatlarında da zam yapılabilir.

Sigaraya indirim yapılır mı?

Philip Morris, British American Tobacco ve Royal Tobacco gibi şirketler, enflasyon; döviz kurundaki değişimi gerekçe göstererek ürünlerinde fiyat artışı uygulamıştı. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra 18 TL civarında işlem gören Dolar, bir anda 14 TL seviyesine kadar düştü. Devam eden süreçte 10 TL’ye inen Dolar’a karşılık, tütün ürünlerinde herhangi bir indirim yapılmadı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tepki çeken Ege hamlesiyle ilgili Miçotakis'ten açıklama: Türkiye'den de...
Vergi kaçırana taviz yok! Amansız mücadele dönemi - Gazete manşetleri