Doktor Sadık Ahmet anılıyor

Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesinin öncü ismi ve lideri Doktor Sadık Ahmet anısına anma programı düzenleniyor.

Doktor Sadık Ahmet anılıyor
Doktor Sadık Ahmet anılıyor
GİRİŞ 07.01.2022 10:50 GÜNCELLEME 07.01.2022 10:50

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Batı Trakya Türkleri’nin hak arama mücadelesine öncülük eden Doktor Sadık Ahmet’i doğumunun 75’ini yılında bir dizi etkinlikle anıyor. Öncelikle Doktor Sadık Ahmet’in bıraktığı mirası gelecek kuşaklara tanıtmak için YTB tarafından bir kitap hazırlandı. Akademisyen ve uzmanların makalelerinden oluşan kitapta Batı Trakya Türkleri ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekilirken, Sadık Ahmet’in hayatı, mücadelesi ve bıraktığı dava mirası ile ilgili bölümler yer alıyor. Kitabın son bölümünde ise Sadık Ahmet ile ilgili anıları bulunan öne çıkan şahsiyetler ile röportajlara yer veriliyor.

Kitabın lansmanı vesilesiyle de Doktor Sadık Ahmet’in 75. doğum günü olan 7 Ocak 2022 tarihi saat 19:30’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda bir anma programı gerçekleştirilecek. Programda Sadık Ahmet’in hayatı ve mücadelesi ile ilgili hazırlanan videonun gösterimi de davetlilere sunulacak.

Sadık Ahmet’in sevdiği türkülerin Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları tarafından seslendirilmesiyle devam edecek programda, bir grup Batı Trakyalı öğrenci de Sadık Ahmet Marşı’nı söyleyecek.  Sadık Ahmet’in ailesinin özel davetli olarak katılacağı programda, Sadık Ahmet’e ait kişisel eşyalar da konferans salonunun dışında sergilenecek.

Ayrıca, program için Sadık Ahmet’in lise eğitimi sırasında kuyumcu çırağı olarak çalıştığı zamanlarda kız kardeşine yaptığı kolye ucundan esinlenerek yaka rozeti hazırlandı. Bunun yanında PTT de Sadık Ahmet anısına iki farklı kişisel pul bastırdı. Hazırlanan rozet ve pullar programın katılımcılarına hediye olarak takdim edilecek.

Programlarının uygun olması halinde TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılacağı Anma Etkinliğinde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, YTB Başkanı Sayın Abdullah Eren, kitabın editörü Sayın Nilüfer Erdem ve merhum Sadık Ahmet’in oğlu Sayın Levent Sadık Ahmet programa katılarak konuşma yapacak.

SADIK AHMET KİMDİR?

Batı Trakya Türk Azınlığının hak arama mücadelesinin en bilinen şahsiyeti Dr. Sadık Ahmet’tir. Batı Trakya'daki Gümülcine vilayetinin Küçük Sirkeli köyünde 1947 yılında dünyaya gelen Dr. Sadık Ahmet, Ankara ve Selanik'teki tıp öğreniminin ardından, yaklaşık 3 yıl Yunan ordusunda zorunlu askerlik görevini yaptı.

Baba ocağına 1978'de hekim olarak dönen Sadık Ahmet, 1985'te Batı Trakya'daki hak ihlallerine dikkati çekmek için imza kampanyası başlattı ancak 1988'de kampanya nedeniyle 30 ay hapis cezasına mahkûm edildi.

Sadık Ahmet, daha sonra Batı Trakya Türklerinin Direniş Günü olarak her yıl anılacak olan 29 Ocak 1988’de binlerce Türkün Gümülcine’de sokaklara dökülerek baskıyı protesto edeceği gösterilerin de önde gelen bir şahsiyeti olacaktır. Gösteriler, Türk derneklerinin kapatılmasını Yargıtay’ın onamasını öğrenen azınlığın tepkisi sonucu gerçekleşecek, bu mahkeme kararı bardağı taşıran son damla olacaktır.

Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri'ne "Türk" diye hitap ettiği için 1990'da bir kez daha hapis cezasına çarptırılmıştır.

“SADECE TÜRK OLDUĞUM İÇİN HAPSE GÖTÜRÜLÜYORUM”

Hapse girmeden önce, "Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum: Türküm ve öyle kalacağım." şeklindeki en bilinen yorumlarından birini yapan Sadık Ahmet'in Gümülcine'de görülen mahkemesine binlerce kişi akın ederek, ona destek için binanın dışında "Biz Türk'üz" sloganları attı.

Yunanistan'da 1989 yazı ve 1990 baharında düzenlenen genel seçimlerde aldığı rekor oranda oylarla, bağımsız milletvekili olarak meclise giren Dr. Sadık Ahmet, 1991'de Batı Trakya Türklerinin ilk ve tek siyasi partisi, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi'ni (DEB) kurdu.

O MECLİSE GİREMESİN DİYE YÜZDE 3 SEÇİM BARAJI GETİRİLDİ

Sadık Ahmet'in bir daha seçilmesini engellemek için hem siyasi partilere hem de bağımsız adaylara seçim barajı koyan Yunanistan, yüzde 3'lük bu barajı bugün bile yürürlükten kaldırmadı. Seçim barajının Batı Trakya Türklerine karşı koyulmuş olduğunu ve devam ettirildiğini daha sonra kendi partisi baraj sorunu yaşayan bir Yunan siyasetçi açıkça söyleyecek, bu uğurda kendi partisi meclise giremese bile taviz verilemeyeceğini açıklayacaktı.

1993’e kadar milletvekilliğine devam eden Sadık Ahmet, o yılda yapılan seçimlerde yine yüksek sayıda oy almasına rağmen, ilk defa uygulanan seçim barajı nedeniyle meclise girmeye hak kazanamadı.

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya'daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması'nın 73. yıl dönümünde 24 Temmuz 1995'te henüz 48 yaşındayken şüpheli bir trafik kazasında vefat etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi