İBB'den Süleymaniye'de mühürlü algı oyunu!

Süleymaniye Camii'nin silüetini bozduğu öne sürülen parapetlerin sökülmesine rağmen İBB algı peşinde olmaya devam ediyor. Fatih Belediyesinin gönderdiği yazıya rağmen bugün binaya mühür vuruldu.

İBB'den Süleymaniye'de mühürlü algı oyunu!
İBB'den Süleymaniye'de mühürlü algı oyunu!
GİRİŞ 08.02.2022 18:42 GÜNCELLEME 08.02.2022 23:14
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Süleymaniye Camii'nin silüetini bozduğu gerekçesiyle tartışmalara neden olan inşaatla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Binanın, iddia edildiği gibi caminin silüetini kapatmadığı ortaya çıkmıştı. 

İLİM YAYMA VAKFI:HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞA HAZIRIZ

İlim Yayma Vakfı da tartışmalar sonrasında, "Silüetin korunması için üzerimize düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

İlim Yayma Vakfı'ndan 'Süleymaniye Camii' açıklamasıİlim Yayma Vakfı'ndan 'Süleymaniye Camii' açıklaması

İMAMOĞLU'NUN AYASOFYA AÇIKLAMASI

Algının çürütülmesinin ardından İBB Başkanı İmamoğlu yaptığı açıklamada, "Yapılan açıklamalar kamusal vicdana ve yasal dayanaklara uyma konusunda önemli bir gelişmedir" denilmişti. 

FATİH BELEDİYESİNDEN İBB'YE YAZI

Fatih Belediyesi de kamuoyunda yayılan fotoğraflarda görülen parapet kalıpların söküldüğü ve herhangi bir inşaat faaliyetine rastlanmadığını belirten bir yazıyı İBB'ye gönderdi. 

İBB'DEN MÜHÜRLÜ ALGI!

Tüm bu gelişmelere rağmen, CHP'li İBB yönetimi bugün mesai saati bitiminden önce binayı mühürledi. 

Sosyal medyadan açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: 

Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul’un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz.

İmamoğlu'nun paylaşımında parapetler kaldırıldığı halde eski fotoğrafı kullanması tepki çekti.

ERGÜN TURAN: İNŞAAT DURDU, ALINACAK KARAR BEKLENİYOR

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, bugün FOX TV'de yaptığı açıklamada binanın yasal olduğunu belirterek, "Yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez" dedi. 

İlim Yayma Vakfı'nın nitelikli bir açıklama yaptığını hatırlatan Turan, "Bu tartışma zaten bitti. İBB'nin bir şey demesinin anlamı yok. Zaten İlim Yayma Vakfı, yasal hakları olmasına rağmen geri adım atacağını söyledi. Bu, teşekkürü hak eden bir adımdır. Süleymaniye hepimizin hassasiyetidir, İlim Yayma bu kararı vermiştir. Şu an inşaat durdu, alınacak karar bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

Süleymaniye'de 3 yıldır sorumluluğun İBB'de olduğunu da hatırlatan Turan, "Burada yüzlerce benzer durum var. Umarım bu hassasiyet, Süleymaniye'nin geleceği için önemli şeyler ifade edecektir" diye konuştu.

İLİM YAYMA VAKFI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

İlim Yayma Vakfı'ndan yapılan açıklamada, yurt binasının hukuki mesnetten yoksun şekilde mühürlendiği vurgulandı. Vakıf, inşaat projesini denetim yetkisinin İBB'de olmadığını vurguladı. Açıklama şu şekilde devam etti: 

Vakfımız, ilgili kurumları göreve çağırarak alınacak kararlar doğrultusunda söz konusu inşaatla ilgili gerekli adımları atacağını açıklamış ve bu kapsamda alınacak karara kadar zaten inşaatı durdurmuştur. Bu çerçevede, yurt inşaatı hukuki ve teknik prosedürlere uygun olduğu halde İBB'nin hukuka aykırı olarak ve yetki gaspı yaparak mühürleme işlemi yapılmasına anlam vermemiz mümkün değildir.

"DURMUŞ BİR İNŞAATIN MÜHÜRLENMİŞ OLMASINI KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM"

İlim Yayma Vakfı Başkan Vekili Nurettin Alan, inşaatın durdurulduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Konu sosyal medyada yayıldıktan sonra iki kez açıklama yaptık. Açıklamada, 'inşaatın Süleymaniye siluetine hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini kabul ediyoruz' diye belirttik. Sosyal medyadaki tepkileri anlayışla karşıladığımızı belirtmiş, inşaatı durdurduğumuzu söylemiştik. Açıklamalarımızı yaptıktan sonra inşaatı durdurduk. Hal böyleyken durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Öte yandan biz bir vakıfız. Çalışmalarımızı vakfımızın amaçları doğrultusunda yapıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız. Süleymaniye konusunda hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımızla aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bizi uyaran vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim inşaatımızın gölgesi dahi Süleymaniye'nin üstüne düşmeyecek. İnşaatı zaten durdurmuş ve kurulların alacağı karara uyacağımızı söylemiştik. Bunun bir siyasi malzeme haline dönüştürülmesi en istemediğimiz şeydi.

Bundan sonra biz bu konuda açıklama yapmayacağız. Vakfımızın inşaatı ile ilgili mimari açıdan çalışmaları yapacağız ve Süleymaniye'nin kubbelerinden görünen görüntüleri ortadan kaldırmış olacağız."

"SÜLEYMANİYE'NİN KUBBELERİNİ AŞAN BİR BİNA OLMAYACAK"

İnşaatın Süleymaniye Camii'nin manzarasını kapatmayacağını belirten Alan, "Orası bize yurt yapmak şartıyla bağışlanmış bir yer, yurt yapılsa dahi hiçbir şekilde Süleymaniye'nin kubbelerini aşan bir bina olmayacak. Hiç kimse Süleymaniye'nin bahçesinden baktığında o görüntüyü görmeyecek. Biz onunla ilgili projemize ilgili kurulların kararları doğrultusunda hareket edeceğiz. Süleymaniye'de tek bir bina yok, orayı çerçeveleyen onlarca bina var. Kamuoyunun Süleymaniye'yi tartışması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 101
  • master 2 yıl önce Şikayet Et
    buldu boş meydanı oyna babam oyna gelsin ingiliz konsoloslar gitsin amerikan konsoloslar neler dönüyorsa artık. işiyle gücüyle ugraşan yok hep başka işlerle ugraşılıyor.
    Cevapla
  • Cahit 2 yıl önce Şikayet Et
    Süleymaniye camisinin görüntüsünü bozan bir yapı savunmanın anlamı yok...
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Yerelde böyleler iktidara geldiklerinde gerisini siz düşünün. 2023 de ülkene ve reise sahip çıkın kardeşlerim.
    Cevapla
  • Muhammed 2 yıl önce Şikayet Et
    bu dernek vakıf vs geri adım attıysa haksızdır bunları iyi tanırım yıllarca içlerinde durdum
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Duyan görende sanırki başları secdeden kalkmıyor pes dogrusu bu kadar algıya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor