Ukrayna'da kadınlara askerlik zorunlu mu?

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. 144 milyon nüfuslu Rus devleti, 44 milyonluk Ukrayna’ya karşı savaş açtı. Nüfusun azlığı ile Ukrayna’da kadınların askerlik yapıp yapmadığı merak ediliyor. Peki Ukrayna’da kadınların askerlik yapması zorunlu mu?

Ukrayna'da kadınlara askerlik zorunlu mu?
Ukrayna'da kadınlara askerlik zorunlu mu?
GİRİŞ 28.02.2022 11:50 GÜNCELLEME 28.02.2022 11:50
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ukrayna’nın her kadın vatandaşı, yayınlanan bir kararname ile uygun meslek veya eğitime sahip olup olmadığına bağlı olarak, askerlik kaydı yapılıp yapılmayacağını öğrenmek için askeri kayıt bürosuna gitmek zorunda olacak. Kayıt zorunluluğu getirilen meslek gruplarının belirlendiği listeye girmeyen meslek grubu neredeyse yok denilebilir. Genişletilmiş liste bilişim, müzik, inşaat, hukuk, reklamcılık ve iletişim, bilim ve benzeri alanlardaki birçok popüler mesleği içerir. 

UKRAYNA’DA KADINLARIN ASKERLİK YAPMASI ZORUNLU MU?

Ukrayna’da geçerli olan düzenlemeye göre; 18 ile 60 yaş arasındaki her kadın, aynen erkekler gibi benzer prosedürlerle, askerlik için uygun olup olmadığının belirlenmesi için kaydını yaptırmak zorundadır.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı Personel Dairesi başkanı Roman Gorbach ve Kiev bölgesel askere alım merkezinin komutanı Valeriy Kutsenko daha önce bir basın toplantısında durumdan bahsetti.

Kutsenko “Bu algoritmanın askerlik yükümlülüğü olan bir erkeği kaydetme algoritmasından bir farkı yok. İlgili askeri uzmanlıklar için askere alınması gereken belirli bir meslek listesi var. Yani, askerlik hizmetinden sorumlu ve uygun bir kadın.. Örneğin, bir muhasebeci, önce çalıştığı kurum ve işletmeyi bilgilendirmeli ve sonrasında 2022’nin sonuna kadar bölgesel askere alım merkezine gelmelidir. Ve askeri sicile tabi olup olmadığını kendisi öğrenmelidir.” dedi.

Belgelerini tamamlayarak askerlik sicil ve kayıt ofisine başvuran kadınların askerliğe uygun olup olmadığı belirlenecek. Kayıt için başvurmak zorunlu olup zamanında işlem yapmayanlara 850-1500 UAH para cezası verilecek.

KAYIT YAPTIRAN KADINLAR ASKERE ALINACAK MI?

Kayıt ile askere alma işlemlerinin farklı şeyler olduğunu belirten Kutsenko bu kadar çok sayıda kadının kayıt altına alınmasının “devlet için yeni” olduğunu kaydederek askerlik kaydı ile askerlik hizmetinin tamamen farklı şeyler olduğunu vurguladı.

HAMİLE VE ÇOCUKLU KADINLAR DA KAYIT YAPTIRACAK

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü tarafından yayınlanan mesajda “Hamile kadınlar ve/veya küçük çocukları bulunan kadınlar da askerlik kaydına alınır. Erkeklerde olduğu gibi. Kadınlarda da kişinin sağlık durumu ve ailevi durumları dikkate alınacaktır.” denildi.

RUSYA MI UKRAYNA MI? HANGİ ÜLKE DAHA GÜÇLÜ?

Global Firepower tarafından hazırlanan dünyanın en güçlü orduları listesinde Rusya 2. sırada yer alırken Ukrayna ise 22. sırada yer alıyor.

YORUMLAR 3
  • Türk oğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim korkak vatanını satan suriyeliler gibi kaçmazlar
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Sana bi haberim var; daha ikinci gün binlerce ukraynalı macaristana kaçtı!
    Cevapla
  • Selim 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah seni ıslah etsin cehennem kütüğü. Onlarınki iç savaştı dost düşman belli değil yıllarca süren savaş. Senin asıl derdin ne biliyor musun. İçinde islama ve müslümanlara ve dahi garibanlara karşı gizli hastalık var. Büyük konuş başına çatlayacak vardır. Hem daha 1 gün oldu savaş çıkalı ne çabuk karar verdin aklıevvel.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı