Ukrayna halkı Rus mu? Ukrayna haritası ve komşu ülkeleri...

Rusya ile arasında çıkan gerilimle dünya gündemin en çok konuşulan ülkesi olan Ukrayna, Avrupa ve Rusya gibi iki önemli güçlü yapının ortasında yer alır. Ukrayna kelimesini dahi eski Slav dilinde 'sınır' anlamına gelir. İşte Ukrayna Devleti'nin kökeni ve tarihi...

Ukrayna halkı Rus mu? Ukrayna haritası ve komşu ülkeleri...
Ukrayna halkı Rus mu? Ukrayna haritası ve komşu ülkeleri...
GİRİŞ 24.02.2022 11:37 GÜNCELLEME 24.02.2022 12:01
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ukrayna, Asya ve Avrupa arasında bir sınır devleti olarak tarih boyunca uluslararası sorunlara bir şekilde maruz kalan bir ülkedir. Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi iki önemli gücün arasında kalan Ukrayna, siyasi görüş anlamında da ikiye bölünmüş durumdadır. Ülkenin bir kısmı Rusya yanlısı iken önemli bir kısmı da Avrupa Birliğini destekler. İşte tarih boyunca Rusya ile sık sık çekişme yaşayan Ukrayna tarihi ve etnik kökeni...

İşte Rusya'nın sözde Donbas bölgesi ile yaptığı anlaşmanın detayları... Madde madde işgal!İşte Rusya'nın sözde Donbas bölgesi ile yaptığı anlaşmanın detayları... Madde madde işgal!

Ukrayna Tarihi

Kuzey Avrupa'nın en hareketli topraklarına sahip olan Ukrayna, ilkçağ uygarlıklarından bu yana sürekli akınlara ve yağmalara maruz kalmıştır. Barbar kavimlerin akınlarının yanında Büyük Hun İmparatorluğunun da mesken tuttuğu Ukrayna'da ilk kez 9. yy'de yerel bir prenslik (knezlik) kurulmuştur. 9. yy'de kurulan Kiev Knezliği Rusya ve Ukrayna'nın ortak kökeni olarak kabul görülmüştür. Rusya ve Ukrayna halkının Hristiyanlığa geçmesi ise Kiev Knezi I. Vladimir'in Bizans İmparatoru II. Basilieios'un kardeşi Anna ile evlenmesi ve Ortodoksların baş mabedi olan Ayasofya'da vaftiz olmasıyla gerçekleşmiştir. 

Kiev Prensliği, 13. yy'de neredeyse tüm Asya'yı istila eden Moğollardan nasibini alarak 1240 yılında tamamen yıkılır. Kiev Prensliğinin kurulduğu Ukrayna toprakları doğuda Litvanya Birliğine dahil olurken batıda Lehistan Krallığının bir parçası olur. Takip eden yıllarda Litvanya ve Lehistan birleşme kararı alır ve Ukrayna toprakları resmi olarak Litvanya ve Lehistan Birliğine dahil olur. Kiev Prensliğine bağlı olan ve Litvanya-Lehistan Birliğine dahil olmak zorunda kalan yerel halk ise kendi içlerinde kültürlerini yaşamaya devam eder. 

Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlardaki hakimiyeti gün geçtikçe azalırken Rusya, sınırlarını genişletmek için yeni adımlar atmaktaydı. Rusya, Osmanlı'nın zayıflığın fırsat bilerek stratejik hamleler de bulunuyor ve neredeyse her hamlesi kendi lehine oluyordu. Osmanlı-Lehistan arasında çıkan savaşta parçalanan Lehistan Birliği, Rusya'nın himayesine girmeye başladı... Ukrayna topraklarını yavaş yavaş kendi topraklarına dahil eden Rusya, Ukrayna halkına kültürünü unutturmak için çalışmalar da bulunsa da başarılı olmadı. Kendi kültürüne ve tarihine bağlı olan bir halk olan Ukrayna, 1917 yılında gerçekleşen Ekim Devrimine kadar Rusya'ya bağlı kaldı.

I. Dünya Savaşı ile resmen karşı karşıya gelmesi Rusya ve Ukrayna, Sovyetler Birliğinin 1991 yılında ortak bir kararla ortadan kaldırılmasına kadar devam etti...

Ukrayna Komşu Ülkeleri

Ukrayna Haritası ve Komşu Ülkeleri

Ukrayna her ne kadar Avrupa'ya sınır olan bir ülke olsa da Avrupa Birliğine dahil değildir. Hatta Ukrayna NATO ülkesi dahi değildir. Ukrayna'nın kelime anlamı ise eski Slav dilinde 'sınır' anlamındadır. Ukrayna'nın sınır komşuları şu ülkelerdir:

Rusya, kuzeybatıda Belarus, batıda Polonya, Slovakya ve Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. 

Ukrayna'nın Etnik Kökeni

Birçok ulusun karmaşık bir yapıda yaşadığı Ukrayna Devletinin yerel halkının kökeni ise Slav'dır. Ukrayna'da Rus, Macar, Bulgar, Tatar, Romen, Polonyalı etnik kökenine ait binlerce insan yaşamaktadır. Ancak yerel halkın kökeni Slav'dır. 

YORUMLAR 7
  • Namyelüs 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarihte Ukrayna diye bir devlet yoktur.O topraklarda yaşayanlar her zaman birileri tarafından işgal edilmişdir.Slavlar bir devlet kuramamış ve bölgeden büyük oranda ayrılmışlardır.Hunlar,Türkler ve son olarak Ruslar o bölgede hakimiyet kurmuşlar ve bölge halklarını yönetmişlerdir.
    Cevapla
  • Abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bir tarih anlatımıdır. Ukrayna'daki ALTINORDA devletinden neden bahsetmediniz.
    Cevapla
  • HYR 2 yıl önce Şikayet Et
    ruslar buralarda zaman zaman 10 milyonlarca soy kırım yapmıştır. mesela gagavuz türkleri kazıklı voyvoda tarafından zorla hıristiyan yapılmış olmayanlar öldürülmüştür. vahşi bunlar.
    Cevapla
  • MURAT BAYDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazıklı voyvoda Rus degill Rumen dir
    Cevapla
  • Excussionist 2 yıl önce Şikayet Et
    Yazın Liviv için tatil kararı almıştım Hepsi hayal oldu.
    Cevapla
  • Gül 2 yıl önce Şikayet Et
    Seni insanlığa davet ediyorum. Savaşta masum insanlar ölürken, ülke ekonomileri tepetaklak olurken tatil düşünen bir ahmaksın
    Cevapla
  • Körfezli 2 yıl önce Şikayet Et
    Nato abd ab hayal kırıklığı dir bulaşmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Silivri'de doğalgaz çıkarma çalışmaları: İlk ateş yandı, dağıtıma hazır
Nükleer silahtan daha tehlikeli... Türkiye'de acilen uygulanması gerekiyor!