İşte Rusya'nın sözde Donbas bölgesi ile yaptığı anlaşmanın detayları... Madde madde işgal!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı. Anlaşma kapsamında Rus birlikler barış gücü olarak iki bölgeye konuşlanacak.

GİRİŞ 22.02.2022 12:04 GÜNCELLEME 22.02.2022 12:05
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.

Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı'nda sırayla sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulundu.

ANLAŞMA DETAYLARINDAN ÖNE ÇIKANLAR

Törende Rusya ile ayrılıkçıların sözde yönetimleri arasında "dostluk" ve "iş birliği" anlaşmaları da imzalandı.

Sözleşmenin 5'inci maddesinde her iki tarafına da “kendi topraklarında askeri altyapı, üsler ve diğer şeyler inşa etme, kullanma ve iyileştirme” hakkı verildi.

RUS BARIŞ GÜCÜNE HER İKİ BÖLGEYE KONUŞLANMA İZNİ

Kremlin, askeri işbirliği konusunda resmi bir anlaşma yapılıncaya kadar, Rus birliklerine barış gücü olarak iki bölgeye konuşlanma emri verdi.

Rusya'dan Ukrayna'da Gürcistan taktiği: 14 yıl sonra aynı metin, sadece şehirler farklı

6. madde, bölgelerinin birbirlerine karşı saldırı başlatmasını engelliyor.

Madde 11, vatandaşların akit taraflar arasında serbest dolaşımını öngörüyor ve hem Rusya'yı hem de sözde cumhuriyetleri "üçüncü ülke vatandaşlarının topraklarına giriş ve çıkış rejimini düzenlemek için üzerinde anlaşmaya varılmış bir dizi önlemi geliştirmek ve uygulamakla" yükümlü kılıyor.

AZINLIK HAKLARI

13. madde sözleşme taraflarını, "ulusal azınlıkların kendi topraklarındaki etnik, dilsel, kültürel ve dini kimliklerini korumak ve bu kimlikleri korumak ve geliştirmek için koşullar yaratmakla" ve bireysel ve toplu azınlık haklarını "herhangi bir müdahaleye maruz kalmadan" güvence altına almakla yükümlü kılıyor.

Putin: Ukrayna'nın doğusu tarihsel olarak Rusya'nın bir parçası

15 ŞUBAT'TA SÖZDE YÖNETİMLERİN TANINMASI İÇİN PUTİN'E ÇAĞRI YAPMIŞLARDI

15 Şubat'ta Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kurduğu sözde yönetimlerin tanınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı kabul etmiş, kararı Kremlin'e göndermişti.

DONETSK HALK CUMHURIYETİ VE LUGANSK HALK CUMHURIYETİ İSMİNDE İKİ AYRI SÖZDE YÖNETİM

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna topraklarında Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı sözde yönetim oluşturmuştu.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 12
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    musul kerkük kıbrıs yunan adalarını almanın tam zamanı.
    Cevapla
  • Misafir0815 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam firsat, Nato Öküzü Putin Ayisi ile ugrasirken ansizin Türk askeri Adalara cikartma yapsin. Su an Dünyanin gözü Ukraina da. PKK yi de bitirelim bu firsat birdaha ele gecmez
    Cevapla
  • Engin Arif 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu "sözde DONBAS Yönetimi" deyimini kullanmayın. Bize ne. Sonra birileri de "sözde KKTC" derse Kıbrıs'ta elimiz zayıflar. Her konuda bize karşı çıkan, ambargo koyan, bizi satan ABD ve AB'nin yaninda yer almak zorunda değiliz. Bu olayda biraz tarafsız kalıp kenarda durmalıyız.
    Cevapla
  • Diyar-ıbekir'li 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs ı yalnızca biz tanıyoruz.Belki de bu iyi bir firsat olur.Birde bu yönünden bak!Kıbrıs normal de Türk toprağı,yunan ve batı oyunları kıbrısı bu gümkü çıkmaza getirmiştir,özellikle emperyalist İngiliz
    Cevapla
  • Ender Faruk 2 yıl önce Şikayet Et
    türkiye ege adalarına meis çardak vs vs bir gece ansızın girmeli!
    Cevapla
  • Derler 2 yıl önce Şikayet Et
    Ey israil, abd ve ingiliz yılanları çevirdiğiniz sinema filmlerinde atıp tutuyordunuz rusyayı şöyle yeneriz böyle yeneriz diye, ne oldu adam barış gücü altında orduyu soktu, sıkıysa maşa kullanmadan müdahale edin, yılansınız ve kanıyorsunuz elbet o karıncalar kokunuzu alacak ve sizleri yok edecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor