Donetsk ve Lugansk nerede? Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığı meselesi...

Ukrayna'nın Rusya ile komşu olduğu nokta olan Donetsk ve Lugansk, Moskova'nın etkisini en yakından hissettiği bölgedir. Son 10 yıl içinde Ukrayna karşıtı gösterilerle sık sık gündeme gelen Donetsk ve Lugansk, bağımsızlıklarını ilan etmesi ve bu bağımsızlığın Rusya Lideri Putin tarafından tanınması Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin artmasına neden oldu. Peki Ukrayna ve Rusya arasında sıcak bir savaş çıkacak mı? Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Minsk anlaşması nedir ve maddeleri nelerdir?

Donetsk ve Lugansk nerede? Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığı meselesi...
Donetsk ve Lugansk nerede? Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığı meselesi...
GİRİŞ 22.02.2022 12:33 GÜNCELLEME 22.02.2022 15:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna hem Avrupa Birliği hem de Rusya gibi iki önemli gücün arasında yer alması ve daha çok Avrupa Birliği tarafına yönelmesi Rusya ile arasının sık sık gerilmesine neden olmaktadır. Dünya gündemine bomba gibi oturan Rusya ve Ukrayna krizlerinin bir yenisi de  Donetsk ve Lugansk bölgesinin bağımsızlığını ilan etmesi ve bu bağımsızlığın Rusya tarafından tanınması ile başladı. Donetsk ve Lugansk'in Rusya'da askeri yardım istemesi, Putin'in bu yardım talebini imzaladığı an itibariyle Rus Ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle sıcak savaşın ilk fitili ateşlenmiş oldu...

 Donetsk ve Lugansk'ın Bağımsızlığı Meselesi

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusu olan  Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıması üzerine de Ukrayna'ya karşı başlattığı ayaklanmayı desteklemesi Avrupa Birliği ve Amerika Rusya'nın kendi iradesiyle Avrupa'nın sınırlarını değiştirmesi gündeme geldi... Tarih boyunca Rusya ve Ukrayna arasında çıkan gerilimler 2000'li yıllarının başından itibaren devam etmektedir. Son olarak 2014 yılında Ukrayna'da çıkan ayaklanmalar neticesinde yapılan referandum ile Kırım'ın Rusya'ya verilmesi ile dünya gündemine gelmişti. 

Rusya ve Ukrayna Arasında İmzalanan Minsk Antlaşması

 Minsk Anlaşması,savaşı durdurmak için 5 Eylül 2014 tarihinde Ukrayna ve Rusya arasında imzalanmıştır. Minsk Anlaşmasının temel amacı ise Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları durdurarak güvenli bir alan sağlamaktır. Aradan geçen 8 yılın ardından Dombass ve Luhansk bölgesinde yeniden başlayan ayaklanmaların neticesinde Vladimir Putin, Minsk Anlaşmasına binaen barış operasyonu başlatacağını duyurdu. 

 Dombass ve Luhansk Tarihi

Ukrayna ve Rus toprakları tarih boyunca farklı kavimlerin ve medeniyetlerin konar-göçer olarak yaşadıkları bölge oldu. Hun İmparatorluğu, Hazar Hanlığı gibi devletlerin zaman zaman mesken tuttuğu Ukrayna ve Rusya'nın belli başlı toprakları 16.yy'de Lehistan-Litvanya Birliği kuruldu. Osmanlı Devletinin Balkan topraklarından çekilmeye başlaması ve Kırım gibi Karadeniz'in Kuzey'indeki gücünü kaybettiği dönemde Lehistan Birliği de parçalandı. Bunun neticesinde Ukrayna topraklarının çoğu Rusya'ya dahil oldu. Ukrayna, 1917 yılında gerçekleşen Ekim Devrimi'ne kadar Rusya'nın bir parçası olarak kaldı. 

I. Dünya Savaşı ile başlayan Rusya ve Ukrayna gerilimi günümüze kadar sirayet etti. Ukrayna toprakları Doğu Avrupa ve Batı Rusya arasında kaldığı için bu durum siyasi ve politik anlamda zaman zaman gündeme geldi. En son 2014 yılında Kırım'ı Rusya'ya vermek zorunda kalan Ukrayna, bugün ise  Dombass ve Luhansk bölgesindeki gerilimle yine Rusya ile karşı karşıya kaldı...

 Dombass ve Luhansk Nerede?

Avrupa'nın en doğusu, Rusya'nın en batısında yer alan  Dombass ve Luhansk bölge, Rusya ve Ukrayna topraklarının sınır noktasıdır. 

Dombass ve Luhansk Nerede

YORUMLAR 1
  • Hyr 2 yıl önce Şikayet Et
    tama donatsı alrsa ukraynada natonun büyük bir ordusu durmalı. ki birdaha adım atmasın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'