Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk iki gün neler yaşandı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. İşte ilk iki gün boyunca dakika dakika yaşananlar...

GİRİŞ 25.02.2022 14:40 GÜNCELLEME 26.02.2022 09:05
Bu Habere 622 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı.Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Rusya tarafından şu ana kadar vurulan Ukrayna şehirleri

VE İŞGAL EMRİ VERİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün sabah (25 Şubat) Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a "özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. "Ukrayna'nın işgali, Rusya'nın planları dahilinde değil" diyen Rus lider, "Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak. Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek. Rusya son 30 yıldır NATO'nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO'nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaştı" ifadelerini kullandı.

25.02.2022 (RUS İŞGALİNİN İKİNCİ GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?)

18:54 Çekya ve Polonya, hava sahalarını Rus uçaklarına kapattı

18:45 Rusya Devlet Başkanı Putin, Lukaşenko ile görüşmesinde, Ukrayna ile yapılacak görüşmelerin Minsk'te organize edilmesini istedi.

18:30 Avrupa Konseyi, Rusya'nın birlikteki üyeliğinin askıya alınması hamlesinin, yaptırımlar kapsamında hayata geçirileceğini açıkladı.

17:30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Diplomasi için göstermiş olduğumuz tüm çabalara karşın Rusya soğukkanlılıkla önceden planladığı işgali gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu işin sorumluluğu Moskova'dadır. Bu saldırıları ve harekatları en sert biçimde kınamakla birlikte tüm saldırıların sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

16:00 Rus haber ajansı, Rus savunma ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin müzakere için hazırlık yaptıklarını belirtti. Kremlin Sözcüsü Peskov konuyla ilgili "Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk'e heyet göndermeye hazır" açıklamasını yaptı.

15:58 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere pek çok kişiye ekonomik ve siyasal yaptırım uygulanacağı açıklamasının ardından Kremlin, konuyla ilgili cevap açıklamasında bulundu. Sözcü Peskov, yaptırımlara misliyle karşılık verileceğini açıkladı.

15:33 Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batıdan bloke ettiklerini belirtti.

15:26 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üst düzey müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

14:30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturma teklifi yaptı.

Ukrayna Telegram hesabında yayınlanan görüntülü konuşmasında, “Rusya Devlet Başkanı’na (Vladimir Putin) bir defa daha seslenmek istiyorum: gelin, insanların ölmelerini durdurmak için müzakere masasına oturalım” ifadelerini kullandı.
 

Zelenskiy ayrıca, Rus tanklarının insanları ezerken "hala yavaş ve yetersiz hareket eden" Avrupa ülkelerini suçladı. Ukrayna'nın kaderine terk edildiğini söyledi.

12:46 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar: "Ukrayna'nın yönetimi görevine devam ediyor. Etkili savunma araçları, saldırıları durduruyor ve Rus ordusunun girişini engelliyor. Kentler bizim kontrolümüzde. Mümkün olduğunca direnişi sürdüreceğiz, barış arayışlarına son vermiyoruz. Çok sayıda Rus askeri öldürüldü. Sayın Erdoğan'a barış arayışları konusunda girişimleri için teşekkür ediyoruz."

12:35 Rus ordusunun, başkent Kiev'e yaklaştığı, uzak mahallelerde Ukraynalı güçlerle  çatışmaların başladığı ifade edildi.

Rus zırhlılarının ezdiği bir sivil aracın içindeki şahıs, şans eseri ölmedi.

11:48 Rusya, İngiltere kayıtlı uçakların Rus hava sahasına girmesine yasak getirdi.

11:12 Rusya Savunma Bakanlığı: "Rus paraşütçüler, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirdi."

10:29 Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus askerlerinin Ukrayna ordusuna ait bazı araçları ele geçirdiğini ve Kiev'e doğru hareket ettiğini duyurdu.

"BUGÜN EN ZOR GÜN OLACAK"

09:06 Ukrayna Hükümet Danışmanı, "Bugün en zor gün olacak. Rusya'nın planı İvankov ve Çernigov taraflarından geçip tanklarla Kiev'e girmek" dedi. Danışman ayrıca, yabancı müttefiklerden gelen güdümlü tanksavar füzelerinin hazır olduğunu belirtti.

08.15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, "Rus saldırıları hem askeri hem de sivil hedefleri amaçlıyor. Rus askerleri birçok yönde ilerlemeyi durdurduk. Rusya'nın füze saldırıları yeniden başladı. Dünya olup bitenleri uzaktan izlemeye devam ediyor" dedi.

08.00 Ülkenin batısındaki şehirlerden Lviv'de siren sesleri duyuluyor. Kiev'deki birçok yabancı temsilcilik, daha güvenli olduğu gerekçesiyle çatışmalardan uzak Lviv'e taşınmıştı.

07:32 Ukrayna Merkez Bankası, Rus ve Belarus rublesiyle döviz işlemleri yapılmasını yasakladı.

06.58 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

05:45 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 04.20'de havada art arda patlama sesleri duyuldu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

24.02.2022 (RUS İŞGALİNİN İLK GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?)

23:15 AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23:05 ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

23:00 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın askeri harekat başlatmasının ardından bugün gerçekleşen saldırılarda 137 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı.

21:38 BM Genel Sekreteri Guterres "Putin'e askeri operasyonu durdurması için tekrar çağrıda bulunuyorum" açıklamasını yaptı.

20:30 Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin, Kırım üzerinden Herson'a girdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 83 altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Bakanlık, "Bugünkü hedeflere ulaştık" dedi.

19.45 ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Pentagon'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünya II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ulus devletten başka bir ulus devlete bunun gibi bir şey yapıldığını görmedi" ifadesini kullandı.

19.31 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Kiev bölgesine bağlı Gostomel kentinde Ukraynalı kimliğine giren bir Rus sabotajcının gözaltına alındığını duyurdu.

18.55 Ukrayna lideri Zelensky, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki havaalanını ele geçirdiğini duyurdu.

18.51 Rus Sputnik yayın kuruluşu, Kremlin'in internet sitesinin çöktüğünü duyurdu.

18:56 G7'den Ukrayna'yı işgal eden Rusya ile ilgili açıklama yapıldı. İşgali en güçlü şekilde kınadıklarını belirten birlik, "İşgale karşı Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

18:04: Kiev Belediye Başkanı, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

17:34 Reuters'ın duyurduğu bilgiye göre Rus ordusu Donetsk'te hastaneyi vurdu, 4 kişi hayatını kaybetti.

16:54 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Diyalog için hazırız. Halen uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönme şansımızın olduğunu umuyoruz."

16:45 Beyaz Saray'dan Ukrayna ile ilgili açıklama yapıldı. Başkan Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

16:30 Ukrayna, Belarus toprklarından 4 adet balistik füze atıldığını açıkladı.

15:50 Ukrayna'nın liman kenti Odessa'nın yetkilileri, füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

"7 SAVAŞ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK, 50 RUS ASKERİNİ ÖLDÜRDÜK"

15:45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusunda Rusya'ya ait 7 savaş uçağı ve 5 helikopteri düşürdüğünü açıkladı. Bakanlık ayrıca, 50 Rus askerinin de öldürüldüğünü duyurdu.

RUS ASKERLERİ KİEV BÖLGESİNDE

15:11 AFP'de yer alan habere göre; Ukrayna sınır muhafızları, Rus güçlerinin Kiev bölgesine girmeye başladığını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı, "Rus güçleri başkent Kiev'deki hükümet meydanına girmek için hava indirmesi gerçekleştirebilir." dedi.

RUSLAR UKRAYNA UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ

15:09 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne bağlı AN-26 nakliye uçağının, başkent Kiev'in Obukhiv bölgesinde düşürüldüğünü açıkladı. Uçakta bulunan 14 kişiden 10'unun hayatını kaybettiği kaydedildi. Ukrayna makamları da olayı doğruladı.

14:24 Ukrayna'nın, Azak Denizi'de iki Rus kargo gemisi füzeyle vuruldu.

13:49 Ukrayna'daki Rus diplomatların tamamı ülkeyi terk ederek Rusya'ya döndü.

13:26 Ukrayna Ordusu, Rusya tarafından ikinci dalga füze saldırısının başlatıldığını duyurdu. Kiev dahil birçok kentte tekrar patlamalar yaşandı.

13:21 İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid: "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı uluslararası düzenin ciddi bir ihlalidir, İsrail bu saldırıyı kınıyor."

13:10 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ardından tüm NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı.

12:50 Moldova, hava sahasını kapatma kararı aldı.

10:34 Ukrayna'dan seferberlik ilanı! Ukrayna Silahlı Kuvvetleri: "Ukrayna tam savunma moduna geçiyor. Silah tutabilen ve hazır olan herkes, silah almak için, bölgesindeki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birimiyle iletişime geçebilir."

10:27 Ukrayna'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın düzenlediği saldırılarda 8 kişi öldü, 9 kişi de yaralandı. 

10:14 "Russia Today (RT)" isimli Rus istesi, Rus ordusuna bağlı güçlerin Ukrayna'nın doğusundaki Kharkiv (Harkiv veya Harkov) kentine girdiğini iddia edildi.

10:02 Kırım Acil Durumlar Bakanlığı: "Ukrayna sınırındaki ekiplerimiz alarma geçirildi."

09:55 Ukrayna konulu acil toplantı düzenleyecek Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatını ve bir sonraki Avrupa Birliği (AB) zirvesi hazırlıkları için acil toplanma kararı aldı.

"KUZEYDEN DE HAREKAT BAŞLADI" İDDİASI

08:42 CNN International, Belarus sınırından Ukrayna'ya geçiş yapan Rus askeri araçlarının görüntülerini yayınladı. Ukrayna Sınır Servisi ise, Belarus askerlerinin de Ukrayna işgaline Rus askerleriyle birlikte katıldığını açıkladı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise, ülkesine ait silahlı kuvvetlerin Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyona katılmadığını iddia etti.

08:22 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyuldu. Kiev'de yaşayanlar şehri terk ediyor.

08:20 Biden ve Zelensky telefonda görüşmesi yaptı. Biden'dan Zelensky'e: "Rusya'nın saldırısını kınadım. Zelenskiy benden dünya liderlerini Rusya'ya tepkiye ve Ukrayna'ya desteğe çağırmamı istedi. Yarın (24 Şubat) yeni yaptırımları açıklayacağız. Ukrayna'ya desteğimiz devam edecek."

"TÜM HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ YOK EDİLDİ"

08:09 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlarla" etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

"İKİ LİMAN ŞEHRİNE ÇIKARMA BAŞLADI" İDDİASI

08:06 Rus Haber Ajansı ise, Karadeniz Filosu'nun Azak Denizi'ne kıyısı olan Mariupol ve Karadeniz'e kıyısı olan Odessa'ya çıkartma harekatı başlattığını duyurdu. 

08:01 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e Donbas'taki askerlerini geri çağırmaya çağrısı yaptı.

07:16 Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

07:10 Ukrayna'nın BM büyük elçisi, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Rusya BM büyükelçisi ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı.

07:07 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor" açıklaması yaptı. Kuleba, "Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak" dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: "Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı."

06:32 Ukrayna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kiev Havaalanı'ndaki tüm uçuşların iptal edildiğini, havaalanındaki tüm yolcuların ve personelin tahliye edildiğini duyurdu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 622
  • Donexs, 2 yıl önce Şikayet Et
    Dunya bircik insan ukraynayi isgalinde ukraynada donexs diye bir bolgenin oldugunu ogrendi ama abd avrupa ve natonun ne kadar donek oldugu bir kez daha tescillendi bizdede enaz arkasindan gittikleri hacli siyonist kafir batiyla ayni dusunce inanis ve zihniyette abd avrupayla asiri dostlukta oldugu kadar en az ayni duzeyinde bir muhalefete (millet ittifaki) sahip oldugunu tekrar hatirladik
    Cevapla
  • Sakarya Gaz Sahası 2 yıl önce Şikayet Et
    Mayıs kripto pontus çıkarına hamle, öncesinde göçmen provokasyonları. Bölgemizde(Avrupa-İslam Coğrafyası) Önemli her ülke için 100 lük subay-bürokrat grupları o ülke dillerini ana dilleri gibi öğrenecek şekilde eğitilmeli. Afad kabiliyetlerini şimdi %30 kabul edip % 100 e çıkarmalı. Medya geliştirilmeli nitelikli medya ile reklam odaklı medya ayrışmalı. Kanal 24 gibi kanallar daha çok desteklenmeli, Milliyetçi vatandaşların duygu ve düşüncelerine tercüman olacak tv ve nitelikli gazete olmamasının cezasını tüm ülkemiz ağır şekilde öder. Neden bu alanı müstemlekeci mandacılara veriyorsunuz. Neden?
    Cevapla
  • Sakarya Gaz Sahası 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya-Ukrayna savaşında düşük yoğunluklu bir döneme girilecek ancak büyük provokasyonlar_3. nedeniyle pandoraK açılacak Ağustos civarı milletler petrol-gıda bulma zorluğu yaşayacak, avrupa siyasi olarak haritadan silinecek, en kuzeyinde sağ kalan Ruslar egemenlik kuracak ancak büyük toprak alanları yaşanılmaz hale gelecek. abd-avustralya göçle dolup taşacak, inglitere adasının yarısı kuzey deniziyle aynı seviye olacak. Ülkemiz 200 milyon göçmeni 1-2 yıl besleyecek stokları hazırlamalı. Acımasız Çin boşlukları doldurmak isteyecek.
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika Avrupa ve Natoya güvenenin sonu budur...
    Cevapla
  • Mia 2 yıl önce Şikayet Et
    Müzakere, manyadiniz mi...Başkası in ülkesine o da ilgisi olmayan şehirlere bombalar at, uluslararası kuralları çıkaran BM nin 5 elemanı dan biri ol sonra ...Eyleniyorlar (öldürüyorlar) milleti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı