Rusya Ukrayna'ya operasyon başlattı: Dünya liderlerinden peş peşe tepkiler

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasına dünya liderlerinden tepki geldi. AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "II. Dünya Savaşı'ndan beridir en karanlık günü yaşıyoruz" dedi.

Rusya Ukrayna'ya operasyon başlattı: Dünya liderlerinden peş peşe tepkiler
Rusya Ukrayna'ya operasyon başlattı: Dünya liderlerinden peş peşe tepkiler
GİRİŞ 24.02.2022 09:34 GÜNCELLEME 24.02.2022 16:28
Bu Habere 125 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak" ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya yönelik herhangi bir saldırının geri püskürtülmesi için NATO müttefikleri ile de yakın temas halinde olacaklarının altını çizen Biden, kendisi ve eşi Jill Biden'ın bu gece Ukrayna'nın "cesur ve gururlu halkı" için dua edeceğini aktardı.

BIDEN VE ZELENSKY TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Biden Twitter'dan yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin kendisine ulaştığını ve telefon görüşmesinin yeni sona erdiğini belirtti.

"Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım" ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy'i bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz."

NATO BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın harekatına tepki vermek için üyelerin toplanacağını söyledi. Stoltenberg yaşananlar için, "Yüzyılın en büyük savaşı olacak." ifadelerini kullanırken "Bu kötü zamanlarda Ukraynalılarla birlikteyiz. NATO müttefiklerini korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır" dedi.

İSRAİL: UKRAYNA'YA YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

 İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini "dünya düzenine yönelik büyük bir saldırı" şeklinde nitelendirerek kınadı.

Lapid, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini değerlendirdi.

İsrailli Bakan, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünya düzenine yönelik büyük bir saldırıdır. İsrail, Ukrayna halkına yardım etmeye hazır." dedi.

Lapid, şöyle devam etti:

"Savaşlar, ihtilafların çözümünde doğru yol değildir. Bunu (saldırıları) durdurabilir ve barışçıl çözüm için müzakere masasına geri dönebiliriz. İsrail'in uzun zamandır hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ve derin ilişkileri var. İki ülkede de on binlerce İsrail vatandaşı, yüzbinlerce de Yahudi yaşıyor. Onları korumak bizim en büyük önceliğimizdir."

"TERK ETME ÇAĞRISI"

Bu hafta başında Kiev'deki İsrail Büyükelçiliğinin tahliye edilerek Polonya sınırına yakın Lviv kentine taşıma emri verdiğini hatırlatan Lapid, şunları kaydetti:

"Tüm İsrail vatandaşlarına Ukrayna'yı terk etmeleri ve hala yollar açıkken sınırdan geçmeleri çağrısı yapıyorum."

RUSYA'YA KINAMA

Öte yandan Lapid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da benzer açıklamalarda bulanarak, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınadıklarını bildirdi.

Lapid, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı uluslararası düzenin ciddi bir ihlalidir. İsrail saldırıyı kınıyor" ifadelerini kullandı.

MACRON: RUSYA DERHAL SON VERMELİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine derhal son vermesi gerektiğini belirtti.

Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya "savaş" açma kararını kınadığını bildirdi.

"Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli." ifadesini kullanan Macron, ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurguladı.

Macron, bu savaşın sona ermesi için Fransa'nın ortaklarıyla hareket ettiğini aktardı.

"CEVAPLARI BİRLİKTE VERECEĞİZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarıyla ilgili topladığı Savunma Konseyi’nin ardından ulusa seslendi.

Macron yaptığı konuşmada, “Bu savaş eylemine soğukkanlılıkla, kararlılıkla ve birlik içinde zayıf olmadan karşılık vereceğiz. Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımlar, askeri olduğu kadar ekonomik olarak da saldırganlık seviyesiyle orantılı olacaktır. Ukrayna'yı tereddütsüz destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı. Yaptırımların ve savaşın sonucu olacağını kaydeden Macron, “Bu geceki olaylar Avrupa tarihinde bir dönüm noktasıdır. Kıtanın jeopolitiğinin yanı sıra yaşamlarımız üzerinde derin ve kalıcı sonuçları olacak. Ama cevaplarını birlikte vereceğiz” dedi.

BORİS JOHNSON: PUTİN KAN DÖKMEYİ TERCİH ETTİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Başbakan Johnson, "Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı şekilde yanıt verecektir" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ"

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Putin'in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç ve sebepsiz saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Ukrayna'nın yanındayız ve bu korkunç saldırganlığa yanıt vermek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız." görüşünü paylaştı.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de ülkesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil toplantısında Rusya'nın askeri operasyon başlatma kararını kınadığını vurgulayarak, Konsey üyelerini, "sorumlulukları üstlenmeye ve bu saldırganlık eylemi hakkında mümkün olan en güçlü şekilde konuşmaya" çağırdı.

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya askeri operasyonlarını durdurmalı. Bu, Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için karanlık bir gündür" şeklinde konuştu.

Scholz, Berlin'de yaptığı açıklamada, bugünün Ukrayna için korkunç, Avrupa için ise karanlık bir gün olduğunu belirterek, "Putin büyük bir hata yaptı" dedi.

Putin'i saldırıyı derhal durdurmaya ve birliklerini Ukrayna'dan çekmeye çağıran Alman Şansölye, "Putin, Ukrayna'ya yönelik saldırısıyla bir kez daha uluslararası hukuku açıkça ihlal etmiş oldu. Bu komşularına acı ve yıkım getirir. Sayısız insanın hayatını tehlikeye atıyor. Bunu yaparken kıtamızdaki barış düzenini de sorguluyor. Bunların hiçbirinin gerekçesi yok, bu Putin'in savaşı." diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü ve kendisine dayanışma içinde olduklarını bildirdiğini aktaran Scholz, "Aynı şekilde doğu Avrupa ülkelerinin endişelerini anlıyor ve onların yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum." dedi.

Şansölye Scholz, Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin "Bir sonraki adım olarak NATO ve Avrupa Birliği'ndeki uluslararası ortaklarımızla yakın istişare içinde bugün Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlara karar vereceğiz. Bunun için daha önce hazırlık yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Scholz, bu yaptırımların amacının Rus liderliğine saldırganlığı için acı bir bedel ödeyeceklerini açıkça göstermek olduğunu kaydetti.

KANADA'DAN "OPERASYONU DURDUR" ÇAĞRISI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'dan Rusya'ya çağrı geldi. Trudeau, "Ukrayna'ya karşı bütün saldırgan ve provokatif hareketleri durdurun ve hem askeri hem üçüncü taraf birlikleri çekin" şeklinde konuştu.

HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınayarak, Ukrayna'nın yanında yer aldıklarını bildirdi. Başbakan Rutte, "Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetle kınıyor. AB, NATO ve diğer müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla" ifadelerini kullandı.

VON DER LEYEN: RUSYA'NIN EKONOMİSİNİ ZAYIFLATACAĞIZ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların sıkılaştırılacağını söyleyerek “AB'deki Rus varlıklarını donduracağız, Rus bankalarının Avrupa finans piyasasına erişimini durduracağız, ekonomisini zayıflatacağız.” ifadelerini kullandı.

"II DÜNYA SAVAŞI'NDAN BERİ EN KARANLIK GÜN! TARİHİN GÖRDÜĞÜ EN AĞIR YAPTIRIMLAR OLACAK"

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "II. Dünya Savaşı'ndan beridir en karanlık günü yaşıyoruz. Uluslararası kamuoyu bu konunun ciddiyetinin farkında olmalı. Bu bir ölüm-kalım meselesi. Bu küresel toplumumuzun geleceğiyle ilgili bir meseledir. Birlik içinde duracağız. Bugüne kadar uyguladığımız en sert yaptırımlardan biri olacak. Biz AB olarak çok güçlü bir topluluğuz, bunu kimse hafife almamalı. Aktif olarak tahliye çalışmalarına da destek vereceğiz. Bu krizi Rusya başlattı. Başkan Putin derhal bu anlamsız saldırıya son versin. Avrupa Birliği şimdiye kadarki en güçlü ve en sert yaptırım paketini hazırlıyor. Bu küresel toplumumuzun geleceğiyle ilgili bir meseledir. Birlik içinde duracağız. Biz AB olarak çok güçlü bir uluslar topluluğuyuz bunu kimse hafife almamalı. Aktif olarak tahliye çalışmalarına da destek vereceğiz."

"BU AVRUPA DÜZENİNE SALDIRIDIR"

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Rusya'nın Donbass'a yönelik askeri harekatına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsveç, Rusya'nın devam eden Ukrayna işgalini en güçlü şekilde kınıyor. Rusya'nın eylemleri aynı zamanda Avrupa güvenlik düzenine saldırıdır" dedi. Andersson, "Bu, Ukrayna ile dayanışma içinde ortak ve güçlü bir yanıtla karşılanacaktır. İnsanların çektiği acılardan yalnızca Rusya sorumludur" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN "ATEŞKES SAĞLANMALI" ÇAĞRISI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Ukrayna krizinin kökleri NATO'nun provokasyonlarına dayanmaktadır. Biz, savaşa başvurmayı bir çözüm olarak görmüyoruz. Ateşkesin sağlanması, siyasi ve demokratik çözüme odaklanılması zorunluluktur" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 125
  • Yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    Boşuna ciyaklamayin ,Müslüman ülke ülkesi olsa hemen dalardiniz it itin ayağına basmaz
    Cevapla
  • elın mışk 2 yıl önce Şikayet Et
    karanlıkta boğulasınız zalim herifler
    Cevapla
  • muşlu bedo 2 yıl önce Şikayet Et
    yarabbim bu olayda dünyayı kan gölüne çeviren zalimlerin sonunun gelmesine vesile kıl.. Sen masum ve mahzunları koru..
    Cevapla
  • security 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ırağa libyaya suriyeye afganistana ... daha nicelerine müdehale edip girince sıkıntı yok rusya menfaatlerine sınırlarına güvenliğine sahip çıkınca en karanlık gün öylemi hadi ordan iki yüzlüler
    Cevapla
  • Fth 2 yıl önce Şikayet Et
    Filistin'de Irak'ta Suriye'de Arakan da Keşmir de binlerce masum insan öldürülürken hiçbirinizin sesi çıkmıyordu. Şimdi insanlık yanlısı mı oldunuz hep bir ağızdan konuşmaya başlıyorsunuz. Bu dünyaya zulmeden bizzat sizlersiniz. ilk önce siz kendi yaptığınız zalimlikleri bitirin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!