İbrahim Kalın Al Jazeera'ye konuştu: Türkiye 2 ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin, iki ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır olduğunu belirterek, "Şimdi ihtiyacımız olan şey, Putin ve Zelenskiy arasında stratejik düzeyde bir toplantı." dedi.

İbrahim Kalın Al Jazeera'ye konuştu: Türkiye 2 ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır
İbrahim Kalın Al Jazeera'ye konuştu: Türkiye 2 ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır
GİRİŞ 19.03.2022 21:34 GÜNCELLEME 19.03.2022 21:35
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

İbrahim Kalın, Katar merkezli televizyon kanalı Al Jazeera canlı yayınına katılarak Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin soruları yanıtladı.

Rusya-Ukrayna savaşında bir barış anlaşmasının mümkün olup olmadığına ilişkin soruya yanıt veren Kalın, "Hepimiz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız bu savaşın başlangıcından beri Zelenskiy ve Putin'le iki telefon görüşmesi yaptı. Elimizden gelen her şeyi deniyoruz." dedi.

İbrahim Kalın Al Jazeera'ye konuştu: Türkiye 2 ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır

"PUTİN, ZELENSKİY YERİNE BİRİNİ KOYMA FİKRİNDEN VAZGEÇTİ"

Kalın, Putin'in Zelensky'nin yerine Moskova yanlısı birini koyma fikrinden vazgeçtiğini ve sevse de sevmese de Zelensky'yi Ukrayna halkının lideri olduğu gerçeğini kabul ettiği belirtti.

Kalın, öte yandan mevkidaşlarıyla görüşmeler yapması için Moskova'ya ve Ukrayna'ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gittiğini belirterek, Çavuşoğlu'nun Moskova'ya son zamanlarda giden birkaç dışişleri bakanından biri olduğunu söyledi.

Farklı kanalları kullanarak bu savaşı sona erdirmek için çabaladıklarını aktaran Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında "Donbas" ve Kırım'ın pozisyonu konusunda görüş ayrılıkları bulunduğunu vurguladı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesini sağlama konusunda hazır olduklarını vurgulayarak, taraflar arasında Belarus'ta yapılan müzakerelerin "teknik düzeyde" gerçekleştiğini söyledi.

Siyasi düzeyde ilk toplantının Antalya Diplomasi Forumunda (ADF) yapıldığını hatırlatan Kalın, "Şimdi ihtiyacımız olan şey, iki lider, Putin ve Zelenskiy arasında stratejik düzeyde bir toplantı." dedi.

- MÜZAKERE EKİPLERİ GİDEREK BİRBİRİNE YAKINLAŞIYOR

Kalın, Rusya ve Ukrayna'nın, tarafsızlık, NATO'ya üye olmama, Avusturya modeline göre silahsızlanma ve Rus dilinin korunması gibi 4 nokta üzerinde fikir birliğine varmasının ardından, "Donbas" ve Kırım'ın toprak ve siyasi-hukuki statüsüne ilişkin konuların da liderler düzeyinde ele alınabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Kalın, "Bu konularda daha fazla yakınlaşma olmasını ve bu toplantının er ya da geç gerçekleşmesini umuyoruz. Çünkü hepimiz bunun sona ermesini umuyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşmasının "mümkün" olabileceğine işaret eden Kalın, "(Barış anlaşması) Mümkün ama ne zaman ve nasıl? Asıl soru bu. Bir noktada olması gerekecek. Bu noktada nihai bir yazılı anlaşma olmamasına rağmen müzakere ekipleri giderek daha da birbirine yakınlaşıyor. İşlerine devam ettikçe ve konumlarını birbirlerine yaklaştırdıkça iki liderin görüşme ihtimalinin artacağını düşünüyorum. Çünkü kalıcı barış anlaşması, kalıcı ateşkes ancak bu stratejik düzeydeki toplantıyla sağlanabilir." dedi.

Kalın, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu taleplerin karşılandığından emin olmak için ne kadar ileri gidebileceğine ilişkin soruya da, savaşın korkunç ve üzücü olduğu ve savaşı meşrulaştırmanın hiçbir yolu olmadığı yanıtını verdi.

En başından beri Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve siyasi birliğini desteklediklerini vurgulayan Kalın, "Ancak biz Rusya tarafıyla da iletişim kanallarını açık tutarak, onların güvenlik endişelerini anlamaya çalışmak zorundayız." dedi.

- PUTİN SEÇENEKLERI DEĞERLENDİRİYOR

Kalın, Rusya için bu savaşın askeri ve ekonomik olmak üzere iki boyutunun olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Putin'in, Rusya'yı güçlü bir konumda tutacak ve aynı zamanda bir barış anlaşmasını kabul etmesini sağlayacak bir tür anlaşmaya varmanın farklı olasılıklarına bakarak, tüm bu seçenekleri değerlendirdiğine inanıyorum. Liderler bir araya gelmeden ve Rusya bir barış anlaşmasını kabul etmeden bunun ne zaman, nerede veya ne kadar ileri gitmesi gerektiğini söylemek zor. Ancak bu ne kadar uzun sürerse, Rus ordusuna ve Rus ekonomisine de o kadar ciddi zararlar vereceğine inanıyorum."

Putin'in görüşmelerdeki ruh halinin nasıl olduğunun sorulması üzerine Kalın, bu konuda psikolojinin değil, siyasi dinamiklerin belirleyici olacağını ifade etti

- "TÜRKİYE BU TOPLANTIYA OLANAK SAĞLAMAYA HAZIR"

Kalın, "Türkiye bu toplantıya olanak sağlamaya hazır. İki lider, Putin ve Zelenskiy kişisel meselelerini veya eğilimlerini bir kenara bırakacak." dedi.

İki lider arasındaki kimyanın uyuşmadığının bariz olduğunu kaydeden Kalın, buna rağmen Zelenskiy ve Putin'in "bu farklılıkları bir kenara bırakıp ülkelerinin ve milletlerinin çıkarlarını her şeyin önüne koyacaklarını" düşündüğünü söyledi.

Kalın, barış anlaşması yapmanın her zaman zor olduğunu belirterek, burada diplomasinin devreye girmesiyle bu sorunların çözümüne yardımcı olabileceklerine işaret etti.

Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşması sağlanamaması konusundaki engelin "Donbas"ın durumu olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, buna "evet" yanıtını vererek Rusya'nın Kırım'ı ilhakını ve bölgedeki iki cumhuriyetin sözde bağımsızlığının tanınmasını talep ettiğini dile getirdi.

Kalın, bunların diğer dördüne kıyasla en zor konulardan ikisi olduğunu belirterek, "Bunlar Ukraynalılar ve uluslararası toplum için Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliği açısından kabul edilemez. Bu ilkelerin ihlali olur. Bu yüzden başka fikirlerle gelmeleri gerekecek." değerlendirmesini yaptı.

- "MİNSK ANLAŞMASI’NA BİR ŞANS DAHA VERİLMEMESİ İÇİN BİR NEDEN GÖREMİYORUM"

Öte yandan Kalın, Minsk Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Oldukça yıpratılmış ve zayıflatılmış olmasına rağmen Minsk Anlaşması’na bir şans daha verilmemesi için bir neden göremiyorum. Ya da Ukrayna'da özellikle Donbas bölgesinde yaşayan Rus nüfusuna hitap edecek Minsk anlaşması gibi bir şeye. Ancak bunlar, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünde yapılmalı." dedi.

Türkiye'nin aracı rolünü ne kadar ileri götürebileceğinin sorulması üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ve Zelenskiy ile iyi ilişkileri olduğunu hatırlattı.

Kalın, diğer ülkelerin Rusya'ya karşı çeşitli pozisyonlar aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Diğer ülkelerin duygularını ve aldıkları pozisyonları biliyoruz. Ancak biz Rusya ile iletişimi açık tutmamız gerektiğine inanıyoruz. Herkes Rusya ile gemileri yakarsa, günün sonunda onlarla kim konuşacak? Bu güven kanallarını açık tutuyoruz. Aslında bu doğru. Örneğin bu temaslar sayesinde boğazları ve Karadeniz'i bu savaşın dışında tuttuk. Karadeniz, savaş gemilerinin geçişi açısından oldukça güvenli. Ayrıca Mariupol ve diğer yerlerde en azından ateşkes ve bazı tahliyelerin gerçekleşmesini sağladık."

İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın tahliyeler ve insani yardım konusunda mevkidaşlarıyla sürekli iletişim halinde olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA, EURONEWS
YORUMLAR 28
  • nobel odulleri 2 yıl önce Şikayet Et
    hacli siyonist budist azili kafir 5 devletin daimi uye oldugu bu 5 devletin birinin parmak hateketiyle yonetilen geriye kalan 197 ulkenin esamesinin bile okunmadigi kof 5 para etmez BM gibi ayni guruhun elinde olan nobel odulleride hic alakasi olmayan hatta tam tersi olana verilmekte simdi dusunun Azerbeycan ve Turkiyenin ermenistanla arasinda Suriyede Libyada Katar Yemeni Arakan...son olarak Ukrayna Rusya arasindaki baris icin yyani dunyada baris icin yogun caba harcayan tek ulke ve liderler Turkiye Recep Tayyip Erdogan ,Mevlut Cavusoglu ve hulusi Akara verilmesi gereken baris odulu aceba barisla hic alakasi olmayan hatta savas taraftari kimlere verilecekler bu nobel baris odulu
    Cevapla
  • Ülkem 2 yıl önce Şikayet Et
    Zalim herzaman zalimdir idlipteki çadırlarda kalan zavallı korumasız yetim dul kimsesizleri Müslümanları rus uçaklarıyla bombalarken o zamanda zalimdin eyyy putin efendi o yetim ve kimsesiz Müslümanların ahı sen ve senin gibilerini bitirecek allah zalime haine vicdansıza fırsat vermesin yaşasın zalimler için cehennem allah mazlumun yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • sedat 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusların anlaşmaya sadakatları yoktur. Azıcık biti kanlandı mı anlaşma filan dinlemez saldırırlar. 1921 de Leninle yapılan Kars anlaşmasıyla belirlenen Kars-Ardahan sınırımızı inkar edip 1945 te Kars ve Ardahanı bizden istemediler mi. Bahaneleri ise "1921 de zayıftık Türkiye bundan faydalandı " hem de Lenin döneminde zayıflarmış!!! Buna kim inanır. Neyse ki Batı Türkiyenin yanında yer aldı da bu iddialarından vazgeçtiler. 1953 te bir nota vererek Bizim Türkiyeden bir toprak talebimiz yoktur diye bildirdiler. Biz zayıf kalsaydık aynen Ukrayna gibi bizim de topraklarımızı işgal ederlerdi.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriyedeki gibi toplu katliam yapamıyor. Sorun bu
    Cevapla
  • Musti 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin yerle bir et orayı da artık Avrupa Amerika anlasin bu bölgelerden uzak dursunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Torba Yasadan çıktı!: Memuru, emekliyi, ev hanımlarını sevindirecek haber!
Trump’ın adayından skandal açıklama: Tüm Müslümanları öldürün!