Bakan Çavuşoğlu: Blinken'la oldukça olumlu bir görüşme gerçekleşti

Son dakika... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" dedi. Görüşmeye ilişkin ortak açıklama da paylaşıldı.

GİRİŞ 18.05.2022 21:59 GÜNCELLEME 19.05.2022 01:13
Bu Habere 173 Yorum Yapılmış

Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sırasında açıklamalarda bulundu.

Görüşmede ikili görüşmelere odaklanacaklarını ve ABD ile anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümünü ele alacaklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa ilişkin, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bir kez daha şunu gösterdi, Türkiye ve ABD dost ve ittifak olarak daha iyi iş birliği yapmalı. Bu sadece bizim değil bölgemizde ve ötesindeki dost ve müttefiklerimizin de beklentisi." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ KARŞILANMALI"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, bu savaş başlamadan önce dahi NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Bu iki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı."

Bakan Çavuşoğlu'nun NATO mesajı sonrası ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı yaptığı açıklamada, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda "Türkiye'nin güvenlik endişelerinin karşılanabileceğini", ABD'nin de süreçte rol oynadığını belirtti.

"KİMİN NEREDE ALKIŞLANDIĞI ÖNEMLİ DEĞİL"

İsrail'le ilişkilerin normalleşmesi buradaki Yahudi toplumuna pozitif etkisi oluyor. Ama sadece bizim ABD ile ilişkilerimizi buna indirgemek, bu normalleşmeye bağlamak da doğru değil. Yunanistan ve Kıbrıs konusunda tüm dünya biliyor ki, nerede alkışlanırsa alkışlansın, BM de çok iyi biliyor. Bugüne kadar 55 yıldır tüm planları reddedenin kim olduğunu herkes biliyor. Kimin nerede alkışlandığı önemli değil. ABD Kongresi'nde konuşan herkes alkışlanıyor. Bu gelenektir. Gocunacak bi şeyimiz yok. Blinken'e Yunanistan politikalarında, Kıbrıs politikalarında hep bir denge güdüyorlardı. Kendisine bu dengeyi kaybettiklerini, korumaları gerektiğini söyledim. Koruyacaklarını söyledi. Amerika'da bir seçim başlar, ertesi gün bir sonraki seçimin çalışmaları başlar. Seçim atmosferi hiç bitmez.

O yüzden bugün seçim var, yarın seçim olacak gibi düşünerek hareket etmemek lazım. Kongre'nin önemini biz de, ABD yönetimi de biliyor. Seçimlere ve kongredeki duruma göre hareket edersek mesafe kat edemeyiz. Tüm konularda yapıcı samimi olursak netice elde ederiz. Kimsenin samimiyet testi yapmam. Sözlerinde durmadıkları zaman açıkça söyleriz. Bir süreç başlattık, stratejik mekanizma teklifi Biden'den geldi. Samimiyeti uygulamada göreceğiz. Bu yönde adımlar atabilirsek samimiyet ortaya çıkmış olacak. Şimdiden samimi buluyorum, bulmuyorum demem uygun olmaz, yakışık almaz.

Halbank davası tamamen siyasi motifli bir dava. FETÖ'cülerin getirip de sözde belgeler, onların yönlendirmesiyle burada başlayan dava olduğunu biliyoruz. Halkbank bir devlet kurumudur, yargı bağışıklığı var. Bunun örnekleri de var. Bu konudaki beklentilerimizi de yaptığımız görüşmede dile getirdik."

TÜRKİYE-ABD ORTAK AÇIKLAMASI

Türkiye ve ABD'nin ortak açıklamasında, iki ülkenin mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığında olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır." mesajı verildi.

Çavuşoğlu ve Blinken'ın, iki NATO müttefiki ve ortağı Türkiye ve ABD arasındaki güçlü iş birliğini teyit için Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde New York'ta bir araya geldiği kaydedilen açıklamada, "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında öngörüldüğü üzere, ikili iş birliğini açık ve yapıcı diyalog yoluyla geliştirmeyi hedeflemektedir." ifadesi kullanıldı.

"MUTABIK KALINDI"

İki bakanın görüşmesinde, savunma konuları, terörle mücadele, enerji ve gıda güvenliği, iklim değişikliyle mücadele alanlarında iş birliğinin artırılması ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik yöntemlerin ve somut adımların ele alındığı belirtilen açıklamada, bölgesel konularda istişarelerin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bakanlar ayrıca Rusya'nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Türkiye ve ABD savaşın sona erdirilmesini teminen bir çözüm bulunmasına yönelik desteklerini yinelemişlerdir." ifadesine yer verildi.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 173
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    yalan dolan hepsi, fetöcülerin rus uçağını düşürdüğü zaman "sorun rusya ile türkiye arasındadır" açıklaması yapan nato genel sekreteriydi. Türkiye deki islam düşmanı tüm unsurlara maddi manevi sonsuz destek verenler bu adamlar. Türkiye de müslümanların güçlenmesi demek Türkiye'nin güçlenmesi demek, çünkü diğerlerinin aidiyeti batı medeniyetinedir. Bu sebepten dolayı asla ehli sünnet müslümanların bu ülkede iktidar olmasına ve güçlenmesine izin verilmedi 1923'ten beri...
    Cevapla
  • Aykut 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru tespit
    Cevapla
  • cesur 1 yıl önce Şikayet Et
    halkbank davasınıda görüşseydiniz yatırımcı perişan oldu borsa da
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Teröristlerin babası abd değil mi? Dalga geçer gibi bir de Türkiye'nin güvenlik endişesini anlıyoruz diyorlar. Türkiye olarak şartlar sunmalıyız. Teröre destek veren nato üyesi ülkeler Türkiye'ye çok ağır tazminatlar ödemeli. Teröre destek verenler tazminattan sonra tekrar teröre destek verdiğinde nato üyeliğinden koşulsuz şartsız çıkarılmalı. Birlikten ve barıştan söz edenler savaşa ve kaosa destek olmamalı. Başka türlü Türkiye iki terör ülkesinin üyeliğine evet dememeli.
    Cevapla
  • nimet 1 yıl önce Şikayet Et
    Sizin her sözünüz YALAN.. İNANIRLARSA KAYBEDERLER..
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Capimiz yetmez, boşuna efelenmeyin, çok geri vites gördük, şuanda 10 milyar kredi gonderseler hemen imzalarlar, malum dolar 16 oldu, paraya ihtiyaç var....
    Cevapla
  • TURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeter mülayim yeter öyle teslim olsaydık buralara ve bu kadar sınırlar dışında yere gidemezdik anlamaya çalışmak için bu yapılanları şimdiki tarihi değil Göktürk ten buyana okuman lazım okullardaki değil savunma sanayiyiyede aynı oranda incelemen lazım belki yüce ALLAH izin verirse ne olduğunu anlarsın ( yok etmenin karşınızdakinin dayanılmaz hafifliği).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı
Edanur'un ölümünde İBB çalışanı 4 kişiye gözaltı kararı