Biden'dan Finlandiya ve İsveç açıklaması: Türkiye'nin endişeleri giderilebilir

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç'in başvurusunu memnuniyetle karşıladıklarını, iki ülkenin NATO'ya katılımının savunma iş birliğinin artmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Biden'dan Finlandiya ve İsveç açıklaması: Türkiye'nin endişeleri giderilebilir
Biden'dan Finlandiya ve İsveç açıklaması: Türkiye'nin endişeleri giderilebilir
GİRİŞ 18.05.2022 21:35 GÜNCELLEME 19.05.2022 13:51
Bu Habere 110 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden; İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma isteği ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA İLE ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM"

Finlandiya ve İsveç'in başvurusunu memnuniyetle karşıladığını belirten Biden, iki ülkenin NATO'ya katılımının savunma iş birliğinin artmasına katkı sağlayacağını kaydetti:

"Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusunu güçlü şekilde destekliyoruz ve memnuniyetle karşılıyoruz. ABD Kongresi ve NATO müttefiklerimizle Finlandiya ve İsveç'i tarihin en güçlü savunma ittifakına hızlı şekilde dahil etmek için çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Finlandiya ve İsveç ayarıCumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO'ya Finlandiya ve İsveç ayarı

İsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli olduİsveç ve Finlandiya gerginliği: Türkiye'nin NATO'dan talepleri belli oldu

5. MADDEYE VURGU YAPILDI

Biden, NATO'nun 5. maddesine bağlılıklarının sarsılmaz olduğunun altını çizdi.

Biden, söz konusu iki ülkenin katılımının NATO'yu daha da güçlendireceğine işaret ederek, "NATO üyelikleri değerlendirilirken ABD; Finlandiya ve İsveç ile ortak güvenliğimize tehditlere karşı güçlü durulması ve saldırıların geri püskürtülmesi konusunda çalışmayı sürdürecektir" mesajını verdi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya konusunda ilk veto hakkını kullandıTürkiye, İsveç ve Finlandiya konusunda ilk veto hakkını kullandı

Hırvatistan'dan Türkiye'ye İsveç desteği: Biz de çıkarlarımızı korumalıyızHırvatistan'dan Türkiye'ye İsveç desteği: Biz de çıkarlarımızı korumalıyız

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİ GİDERİLEBİLİR"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile yarın Washington'da görüşeceğini anımsatan Biden, görüşmelerde iki ülkenin NATO başvurusu ve Avrupa'nın güvenliği konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Katıldığı bir programda gazetecinin, Ankara'nın itirazları hatırlatarak sorduğu "Türkiye'yi ikna edebilir misiniz?" sorusunu yanlış anlayan Biden, "Türkiye'ye gitmiyorum ama sanırım iyi olacağız" dedi.

Biden'ın açıklamasından kısa bir süre sonra kameralar karşısına geçen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise; Türkiye'nin güvenlik endişelerinin karşılanabileceğini belirterek; "Finlandiya ve İsveç'in etkili bir NATO üyeliği elde edeceğinden ve Türkiye'nin endişelerinin giderilebileceğinden eminiz" dedi.

Sullivan, ABD'nin de müzakere sürecinde rol oynadığını belirtti.

KAYNAK: HABER7, AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 110
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    utanmıyor bunlar yalan söylemekten.ne yüzsüz inlar.TÜRK gibi mert olun.
    Cevapla
  • Adnan Gümüştaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin endişelerini giderebilecek lerinden emin mış. Türk'ler sizin gibi (ABD) Dost ve müttefik varken, düşmana ihtiyacı olmadığını çok net bir şekilde biliyor. Sizin zarardan başka ne faydanızi gördük ki?
    Cevapla
  • Vatan için 1 yıl önce Şikayet Et
    5. Madde isteğinize göre önemli öylemi yıllardır asala, pkk,17 Kasım,üzerimize saldınız sadece sizemi önemli münafıklar dik durunca da zorunuza gitti, artık eski tavırlar yok alışın
    Cevapla
  • Banges 1 yıl önce Şikayet Et
    Rotscild bilezikleri takmaya kararli amcam tum dunyaya
    Cevapla
  • Tahsin 1 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu Türkiyenin güvenlik meselesidir Onlar için böyle tehdit yok tabiki tam tersine işlerine yarıyor bunu nereden anlıyoruz yapılan açıklamardan anlıyoruz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MSB kaynakları: (İsrail-İran gerilimi) Muhtemel gelişmelere yönelik tüm tedbirler alındı
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...