Son dakika... Emniyet deşifre etti: Yüzde 52 bot hesaplarla algı operasyonu

Emniyet Genel Müdürlüğü son zamanlarda Twitter'da yoğun bir şekilde halkı kin ve nefrete sürükleyici bilgi manipülasyonunun altında sosyal medyadan yapılan paylaşımların (145 milyon tweet) yüzde 52'sinin bot hesap olduğu bilgisini paylaştı.

Son dakika... Emniyet deşifre etti: Yüzde 52 bot hesaplarla algı operasyonu
Son dakika... Emniyet deşifre etti: Yüzde 52 bot hesaplarla algı operasyonu
GİRİŞ 07.06.2022 12:58 GÜNCELLEME 07.06.2022 12:59
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Mayıs ayında Twitter üzerinden yapılan dezenformasyona ilişkin  EGM'den yapılan açıklama şu şekilde;

Bilgi manipülasyonu, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanır. Bu içerikler, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye,  davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabilir. Yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmek, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmak ve kurumlara olan güveni azaltmak hedeflenmektedir.

Günümüzde sosyal ağlar, kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüşmektedir. 

Sosyal medya platformu Twitter’da, Mayıs ayı içerisinde Ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür. 

YÜZDE 52'Sİ BOT HESAP

Yine Mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan çalışma neticesinde özellikle Twitter üzerinden Ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 47
  • Tehammül. 1 yıl önce Şikayet Et
    Tr ye nasıl bir operasyon çekildiği ortada. Arkasında tabiki Abd. Twiter ın amacının dışında kullanıldığını Tramp bile anlamıştı. Elon Musk almak istedi.Sanırım bu operasyonların geleceği için el değiştirilmesine müsade edilmedi, en azından şimdilik. Tr deki seçimler bitince satış gerçekleşirse şaşırmayın. Abd derin yapısı boş durmuyor. Artık sadece ortadoğuda aktif politika gütmüyor. Rusya ve çevresindeki ülkelerde hedefte.Özellikle Türkiye. Zaten zamanında Erbknında dediği :Bir gün sıra Suriyeye gelirse hedef Türkiyedir diye. Pahalılıktan yakınan halkımız ülkemizin üzerinde yapılmak istenilenin gerçekleşmesi için halkın kanaatini bozmayı düşünen Abd nin oyununun olduğunu bilmiyor.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Emniyet in üzerine bu kadar yük yükleyeceğimize internet yasası çıkarsak...
    Cevapla
  • Dertli 1 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medya üzerinden yalan yanlış insanları kışkırtıcı konuşmalar yaptırılıyor insanları birbirine düşürüyorlar art niyetli olanları cezalandırılmalı
    Cevapla
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde bir karar ben hiçbir chp veya altılı masayla arkadaşlığım yok fakat sadece onların mesajları ve yaptıkları geliyor.
    Cevapla
  • Sefer 1 yıl önce Şikayet Et
    Botları engellemenin yolu yok mu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı