SINIFTA KALMA var mı? Bakan Özer’den kritik 12’nci sınıf açıklaması!

6 Eylül Pazartesi günü başlayan 2021-22 Eğitim Öğretim dönemi, 17 Haziran Cuma günü sona eriyor. Yurt genelinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde yaz tatiline geçilecek. Üniversiteler ise Yükseköğretim Kurumu’na bağlı olduğu için kendi akademik takvimlerini uygulayacak. Peki, bu sene ilkokul; ortaokul ve lisede sınıfta kalma var mı? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12’nci sınıfların durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte, sınıfta kalmayla ilgili merak edilen her şey…

SINIFTA KALMA var mı? Bakan Özer’den kritik 12’nci sınıf açıklaması!
SINIFTA KALMA var mı? Bakan Özer’den kritik 12’nci sınıf açıklaması!
GİRİŞ 12.06.2022 16:30 GÜNCELLEME 12.06.2022 16:31
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı mevzuat uyarınca, sınıfta kalma sisteminin nasıl işlediği öğrencilerle ve öğretmenlerle paylaşıldı. Bilindiği üzere, Covid-19 pandemisinin ülkemizde de görülmeye başlandığı 2020 Mart ayında uzaktan eğitime geçilmiş ve o dönem öğrenciler sınıfta kalmadan muaf tutulmuştu.

YKS 2022'ye bir hafta kaldı! Klinik Psikolog Avar'dan öğrencilere uyarı: 'Sınav anında...'YKS 2022'ye bir hafta kaldı! Klinik Psikolog Avar'dan öğrencilere uyarı: "Sınav anında..."

Diploma notu ise, ilk dönemde alınan puan üzerinden hesaplanmış, sınavlar da çevrim içi ortamda yapılmıştı. Fakat 2021-22 itibariyle yeniden örgün öğretime geçildi. Bu sebeple, ortalaması 45’in altındaki ortaokul öğrencileri; 50’nin altında diploma puanı olan liseliler, 3 ve daha fazla zayıfı bulunanlar ile 10 günden fazla özürsüz devamsızlığı bulunanlar sınıfta kalma sisteminin nasıl işlediğini araştırıyor.

Peki, ilkokul; ortaokul ve lisede sınıfta kalma var mı? Buna ek olarak, YKS 2022’ye girecek 12’nci sınıf öğrencileri sınıfta kalmadan muaf olup olmayacaklarını merak ediyor. İşte, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in konuya ilişkin açıklaması ve lisede sınıf geçmeye dair her şey…

İLKOKULDA SINIFTA KALMA VAR MI?

Sınıfta kalma uygulaması, okulöncesi ve ilkokulda eğitim gören öğrencileri kapsamıyor. İlkokul 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıftaki yüz binlerce talebe, öğretmenlerinin değerlendirmeleri ve sınavlarda aldıkları puanlarla sınıf geçebiliyor.

Ancak, ortaokul ve lise kademesinde farklı bir uygulama mevcut.

ORTAOKUL ve LİSEDEKİ SINIFTA KALMA SİSTEMİ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönerge doğrultusunda, ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler için sınıfta kalma uygulaması geçerliliğini koruyor. 2019-20 ve 2020-21 Eğitim-Öğretim dönemlerinde Covid-19 kaynaklı sınıfta kalmadan muaf tutulmuştu. Örgün öğretime geçtiğimiz 2021-22 dönemiyle beraber sınıfta kalma tekrardan yürürlüğe koyuldu.

Buna göre, ortaokuldaki öğrenciler ortalamalarının 45’in altında olması halinde Şube Öğretmenler Kurulu’na (ŞÖK) bırakılacak. ŞÖK’teki idareciler ve öğretmenler öğrencilerin geçip geçmemesine karar verecek. Ayrıca, 10 günlük özürsüz devamsızlık hakkını dolduran öğrenciler de ŞÖK’e devredilecek.

Lisede de sınıf geçme ortalaması 50’den başlıyor. Öğrenciler, 50 ortalama yaptıkları halde doğrudan bir üst sınıfa geçecek. Fakat 50’nin altında kalmaları halinde sınıf tekrarına kalacaklar. Lisede Şube Öğretmenler Kurulu minvalinde bir sistem de bulunmuyor. Bunun dışında, özürsüz devamsızlığı 10 günü aşan öğrenciler ve 3’ten fazla zayıfı bulunanlar da sınıfta bırakılacak.

12’NCİ SINIFLAR İÇİN SINIFTA KALMA VAR MI?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuk olduğu AA Editör Masası’nda 12’nci sınıflarda okuyan öğrenciler için sınıfta kalmaya yönelik gelen soruyu cevapladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer

Bakan Özer, YKS’ye hazırlanan öğrencilerin devamsızlık kaygılarını “kafalarından çıkarmalarını” tavsiye ederken, devamsızlık kaynaklı sınıfta kalma olmayacağını belirtti. Bu sebeple, 12’nci sınıflar 10 gün özürsüz devamsızlık hakkını aştıkları takdirde yine sınıfta kalmayacak. Devamsızlık, lise statüsünde sadece 9; 10 ve 11’inci sınıfları kapsıyor.

Karneler ne zaman dağıtılacak? Bu sene yaz tatili kaç gün sürecek?Karneler ne zaman dağıtılacak? Bu sene yaz tatili kaç gün sürecek?

OKULLAR NE ZAMAN KAPANIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dönem başında yayınladığı Eğitim-Öğretim takvimine göre, ilkokul; ortaokul ve liseler 17 Haziran Cuma günü sona eriyor. Bu tarihten itibaren sayıları 18 milyonu aşan öğrenci grubu yaz tatiline çıkacak.

Son olarak, bu yıl Liselere Geçiş Sınavı 5 Haziran Pazar günü, Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı da 17 Haziran Cumartesi ve 18 Haziran Pazar günleri yapılacak.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 8
  • Bir anne 1 yıl önce Şikayet Et
    Oglum9.sinif,,ortalamasi 53 ,,,dort zayifi var gecer mi,,, anlamadım
    Cevapla
  • Sevgul dal 1 yıl önce Şikayet Et
    Hela olsun bakanım başarılarınızdan dolayı tebrikler
    Cevapla
  • Ibrahım 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir şekilde sınıfta kalmak yok.bir kaç yıl sonra adını yazmayan lise mezunlarımız olacak...
    Cevapla
  • Gül 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl yani sınıfta kalma yok var ya keşke olmasa yazık çocuklar kaç ay gidiyorlar emek veriyorlar yok olup gidiyor merhamet
    Cevapla
  • Emir hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Sınıfı geçmek çok kolay çalışın kardeşim
    Cevapla
  • Türk oğlu Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakan Okullar 17 Haziran'da kapanıyor diyor. Benim binamda öğretmen olup il dışında görev yapan 9 Haziran'da geldi. Zaten doğru dürüst öğretmenlik yapmıyoruz. Avantadan maaş alıyor zehir zıkkım olsun
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Butun memurlar,mudurler de oyle..
    Cevapla
  • adili 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazık seni okutan öğretmenlerinin verdiği emeğe!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2024'te Türkiye'de en çok satılan lüks otomobiller
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan tarihi İsrail kararları