Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin görevi nedir? Abdülhamid Han Sondaj Gemisi teknik özellikleri...

Akdeniz'de yapılan sondaj çalışmasının en önemli ve güçlü adımı Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, bugün görevine başlıyor. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin sahip olduğu teknoloji ve güç, Akdeniz'de yürütülen hidrokarbon çalışmalarına kuvvetli bir ivme kazandıracak. İşte filonun en güçlüsü Abdülhamid Han Sondaj Gemisi nerede?

Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin görevi nedir? Abdülhamid Han Sondaj Gemisi teknik özellikleri...
Abdülhamid Han Sondaj Gemisinin görevi nedir? Abdülhamid Han Sondaj Gemisi teknik özellikleri...
GİRİŞ 09.08.2022 15:38 GÜNCELLEME 09.08.2022 15:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin denizlerdeki doğalgaz, petrol ve kömür araştırmalarını sürdürdüğü sondaj gemilerinin 4.sü Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, bugün görevine başlıyor. Mavi Vatan filosunun en güçlü gemisi olma özelliğine sahip olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, bugün saat 12:30'da Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Akdeniz açıklarındaki hidrolik çalışmaları için yola çıkıyor...

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi İlk Görevi

Tüm hazırlıkların tamamlandığı, Türkiye'nin 7. nesil ve en güçlü gemisi olma özelliğine sahip Abdülhamid Han sondaj Gemisi, ilk görevi için demiz alacağı saati bekliyor. 2 ayı aşkın bir süredir Mersin'de bulunan ve tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından bugün (09.08.2022) Mersin/Silifke'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle Akdeniz açıklarına gönderilecek sondaj gemisi, doğalgaz ve petrol aramalarını gerçekleştirecek... 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin görev yeri ve görev tanımı için geçtiğimiz günlerde 'Görev yeri Mavi Vatan. Görev yeriyle alakalı 5-6 nokta üzerinde çalışılıyor. Bunlardan biri seçilecek. Bir ay daha sabredeceğiz. Büyük olasılıkla Akdeniz olur.' Açılamalarında bulundu.

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Özellikleri

Türkiye'nin 4. ve en güçlü sondaj gemisi olma özelliğine sahip olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi'nin yaptığı açıklama ile bugün itibariyle görevine başlayacağını duyuruldu. Her bakımından Türkiye'nin elini güçlendirecek olan sondaj gemilerinin en güçlüsü olarak nitelendirilen Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Cobalt Explorer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi olduğu ultra derin sondaj gemisidir. 

238 metre uzunlukta, 42 metre genişlikte ve 62 bin groston ağırlığında olan gemi, çift kule, 200 mürettebat kapasiteli olmasının yanında bir de helikopter pistine sahiptir. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj çalışması yapabilmektedir. 

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye'nin 4. sondaj gemisi olmasının yanında dünyanın en büyük 5. büyük sondaj gemisi olma özelliğine sahiptir. Sahip olduğu teknolojik avantajlar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz açıklarındaki şansını arttıracağı Bakan Dönmez tarafından aktarılmaktadır. 

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Rotası

Akdeniz'de doğalgaz ve petrol kaynaklı bulmak üzere demir alan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin rotası, Antalya'nın en Doğu bölgesinde yer alan Gazipaşa ilçesinin 55 km açıklarındaki Yörükler Kuyusu olarak belirlendi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre yurtiçi petrol üretimi bugün 65 bin varile kadar ulaştığı ve bu üretiminin sene sonu hedefi ise 150 bin varil olması şeklindedir. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin yeni güzergahı ile bu hedefe en kısa sürede ulaşılması amaçlanıyor.

Yunanistan Basınında Abdülhamid Han Sondaj Gemisi! 

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin sahip olduğu üst düzey teknoloji ve teknik özellikler, başta Yunanistan olmak üzere dünya basınında ilgi ve merak konusu oldu. Sondaj gemisinin nereye demirleyeceği ve rotası merakla takip edilerek her adımı mercek altına alındı. 

Kimden Satın Alındı?

Dünyanın en güçlü sondaj gemileri arasında yer alan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, 2013 yılında Amerika menşeili şirketler tarafından üretildi. Gemi, Kasım 2021'de TPAO tarafından Daewoo'dan 180 milyon dolar karşılığı satın alındı. Satın alındıktan sonra 7 Mart'ta Güney Kore'nin Okpo Limanı'ndan hareket ederek 19 Mayıs'ta Mersin Taşucu Limanı'na demirledi ve sondaj için hazırlıklara başlandı.

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR 2
  • M.K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Başkanımızı ülkesinin çıkarlarını gözeten kararlı duruşundan dolayı tebrik ediyoruz. Türkiyenin özellikle savunma sanayindeki atılımları Anerika ve batılı ülkeleri vefe israili çok raharsız etmiştir. Yumanistandaki çıkan sesin sahibi amerikadır. Bu seçimlerde de inşallah Tayyip başkanı seçtiğimiz taktirde savunma sanayi projelerimizin millilik oranı dahada yükselecektir. Milli savaş uçağı , milli savaş gemisi, yerli otomobil ve Uzaya uydu gönderme gibi stratejik atılımlar Türkiyemizi dünyada daha da çok söz sahibi yapacaktır inşallah.
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlısı ile başlasın ve gayretleri inşallah boş çıkmaz... Doğrusu Karadeniz Gazı hepimizi çok sevindir di... Sayı ERDOĞAN ve Çalışma Arkadaşlarının bu yöndeki başarılı çalışmaları için şapka çıkartmak gerekir. Teşekürler ve Başarılı Çalışmalarınız daim olsun derim...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı