ABD basınından Abdülhamid Han için 'Osmanlı' vurgusu

Dünyada sadece 5 tane olan ve birisi de Türkiye'de bulunan Abdülhamid Han Gemisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği hedefe doğru yola çıktı. Dünya basını bu gelişmeye geniş yer ayırdı.

GİRİŞ 10.08.2022 10:46 GÜNCELLEME 10.08.2022 11:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye ve Abdülhamid Han Gemisi'nin Akdeniz'e açılması dünya basınında geniş yer buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han'ın Doğu Akdeniz'deki Yörükler 1 kuyusuna sondaj için uğurladı.

Abdülhamid Han'ın göreve başlamasıyla Yunan medyasındaki panik manşetlere yansıdıAbdülhamid Han'ın göreve başlamasıyla Yunan medyasındaki panik manşetlere yansıdı

ULUSLARARASI BASIN MANŞETTEN GÖRDÜ

Al Jazeera bu gelişmeyi, "Türkiye, Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama çalışmalarına yeniden başladı" başlığı ile okurlarına sundu. Haberde törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine geniş yer verildi ve rotanın Erdoğan tarafından açıklandığı vurgulandı.

ABD merkezli ABC News haberi, "Türkiye Cumhurbaşkanı salı günü ülkenin en yeni ve en büyük denizaltı hidrokarbon sondaj gemisini göreve çıkardı" şeklinde okurları ile paylaştı. Erdoğan'ın "Kimseden izin veya onay almaya ihtiyacımız yok" sözlerine yer verilen haberde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'nin diğer sondaj gemileri Fatih, Kanuni ve Yavuz Türkiye'nin doğal gaz rezervi keşfettiği Karadeniz'de faaliyet gösteriyor. Dört gemiye de Osmanlı padişahlarının isimleri verildi."

The Brussels Times haberi, "Türkiye, petrol ve gaz için açık deniz sondajına devam ediyor" başlığı ile verdi. Haberde Türkiye'nin bu adımı için şöyle denildi: "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye kıyılarında ve kendi sularında yürütüldüğünü vurgulayarak yeni bir petrol ve gaz arama kampanyası başlattı."

Suudi Arabistan merkezli El Arabiya, "İki yıl sonra, Türk sondaj gemisi tartışmalı Akdeniz sularının dışında faaliyete başladı" başlığıyla haberi sundu. Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın, Antalya'nın güney sahilindeki Gazipaşa bölgesinden 55 kilometre açıkta çalışacağı kaydedildi. Doğu Akdeniz'de son 10 yılda yapılan doğalgaz keşiflerinin, bölgeyi "Avrupa için uygun bir alternatif enerji kaynağı" haline getirdiği belirtildi. Bir Yunan hükümet sözcüsü, gazetecilere verdiği demeçte, Atina'nın durumu "dikkatle" izlediğini söyledi.

Deutsche Welle (DW) ise, Abdülhamid Han gemisinin göreve başlaması haberini Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üzerinden gördü. Haberde, "Türkiye'yi, kendi alanlarında yasa dışı gaz yatakları aramakla suçladılar" ifadesi kullanıldı. Ankara'nın bölgedeki gaz arama faaliyetlerinin, Yunanistan ve Rum kesimine ait bölgede yapıldığı şeklinde algı oluşturulmaya çalışıldı.

Çin haber ajansı Xinhua, bu gelişmeyi "Türkiye'nin dördüncü araştırma gemisi Akdeniz'in doğusuna açılıyor" başlığı ile duyurdu.

İngiliz haber ajansı Reuters, "Türkiye'nin yeni sondaj gemisi, Akdeniz'deki tartışmalı suların dışında görev yapacak" başlığıyla servis edilen haberde; Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gemi içinde verilen brifing sırasında çekilen kareyle servis etti.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • EvladıFatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulan 6 lı ganyancılar len sizinkilerde ne potansiyeli görüyorsunuz bre gafiller. Reisi izle gerisini Allah CC na bırak
    Cevapla
  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölümüne Reisleyiz her daim, La galibe illallah el hükmü lillah....
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Muhammed 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcın olsun sayın cumhurbaşkanım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu