Bakan Koca'dan yeni yönetmelikle ilgili merak edilen 6 soruya 6 cevap

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren 'Beyaz Reform' adlı yeni yönetmeliğe ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Bakan Koca'dan yeni yönetmelikle ilgili merak edilen 6 soruya 6 cevap
Bakan Koca'dan yeni yönetmelikle ilgili merak edilen 6 soruya 6 cevap
GİRİŞ 16.08.2022 23:20 GÜNCELLEME 17.08.2022 00:00
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Bakan Koca, sosyal medya hesabından Beyaz Reform ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Koca, yeni yönetmeliğe ilişkin merak edilen soruları tek tek cevapladı.

"PRATİKTE ANLAMI YOK"

Soru-cevap şeklinde paylaşımlar yapan Bakan Koca "Uygulamada mahsuplaşma tamamen kaldırıldı deniyor, oysa metinde mahsuplaşma ifadesi yer alıyor. Bu çelişki değil mi?" sorusuna "Sağlık çalışanlarına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı olacak, hiç biri diğerinden mahsuplaşılmayacak. Bahsi geçen mahsuplaşma ifadesi döner sermaye hesabı ile merkezi yönetim bütçesi arasındaki teknik bir hususla ilgilidir. Sağlık çalışanı için pratikte anlamı yoktur." yanıtını verdi.

"PRİME BAĞLI OLMAKSINIZ ARTIRILDI"

Koca, "Sabit ve taban ödemesi genel bütçeden çıkmıyor ve emekliliğe yansımıyor mu?" sorusunu "Sabit ödeme ve taban ödemesinden emeklilik primi kesilmiyor. Kesilmesinin emekliliğe zaten bir katkısı yok. Zira Haziran 2022'de çıkan 7411 Sayılı Kanunla doktorların emekli aylığı, 2008'den sonra göreve başlayanları da kapsayacak şekilde pirime bağlı olmaksızın artırıldı." şeklinde yanıtladı.

"DEĞİŞEN MİKTARDA TEŞVİK ÖDEMESİ YAPILACAK"

"Performans sistemi gerçekten kalktı mı?" sorusuna da cevap veren Koca, "Performansa göre ek ödeme yönetmeliği tamamen kaldırıldı. Yeni yönetmelik, döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Hastanelerimizde ise, ayrıca, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile, çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate
alınarak, değişen miktarlarda teşvik ödemesi yapılacak." ifadelerini kullandı.

"KİŞİLERİN GELİRİ İLE İLGİSİ YOK"

Koca, "Taban ödeme olarak belirtilen kısmın çoğu genel bütçe sabit mahsuplaşmasına mı gidiyor?" sorusunu ise "Hayır. Böyle bir durum söz konusu değil. Eskiden performans ödemesi içinde döner sermayeden verilen sabit ek ödeme merkezi yönetim bütçesinden maaşa eklenerek verilecek. Ancak, mahsuplaşma, bu hesapların muhasebeleştirilmesi ile ilgili bir husustur; kişilerin geliri ile ilgisi yoktur" ifadeleriyle yanıtladı.

"İZİN KULLANIINCA EK ÖDEMEDEN KESİNTİ OLACAK MI?"

"İzin kullanınca, taban ek ödeme ile verilen paradan kesinti olacak mı?" sorusunu da sosyal medya hesabından yanıtlayan Koca, "Yıllık iznin 12 gününde hiçbir kesinti olmayacak. Ayrıca hastalık nedeniyle raporlu olunan günlerde de kesinti yapılmayacak." ifadelerine yer verdi.

TEŞVİK ÖDEMESİ KİMLERI KAPSIYOR?

“Teşvik ödemesini kimlerin alabileceği konusu ile ilgili tartışma var. Teşvik ödemesi kimleri kapsıyor?” sorusuna Koca "Teşvik ödemesinden ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları yararlanacak." şeklinde cevap verdi.

 

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 39
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım hizmetlı kadrosunda neden mahpuslaşma vermiyurlar
    Cevapla
  • Adem 1 yıl önce Şikayet Et
    aile hekimlikleri ne olacak onların ücretleri neden düşük asgari ücrete lisans mezunu hemşire çalışıyor
    Cevapla
  • Hamza 1 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık çalışanlarına okudukları yıl kadar da insanlara nasıl davranılır eğitimi verilmeli ve bu kesinlikle mecburi olmalı. nasıl ki ehliyet alırken pisiko teknik vs, eğitimi almaları gerekiyor sa sağlıkçıların da aynı eğitimi almaları şart
    Cevapla
  • Hakki 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamza haklisin bu saglikcilar okadar kibirlilerki aman yarabbi herkesi azarliyorlar.bu saglikci olamaz bunlari egitmek gerekir daha vatandasa nasil davranilir bunu bile bilmiyorlar
    Cevapla
  • Abdurrahman Aras 1 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalama
    Cevapla
  • Eğitim 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibilere hangi eğitim verilmeli?
    Cevapla
  • yaylık444 1 yıl önce Şikayet Et
    burada doktor ların sağlık çalışanların durumu konuşuluyor hemen yılın 6 ayı tatille geçen öğretmenler maydanoz oluyo
    Cevapla
  • Zeynep Büşra 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan cahil .....
    Cevapla
  • anlamak yok 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım üniversitesi deki Sağlık bakanlığı kadrosundaki binlerce asistan doktor bu ek ödemeden mahrum nerede Adalet, neden neden neden lütfen bi açıklayın artık,ne zaman a kadar görmeyeceksiniz,gene doktorlar iş bırakma eylemi yapacak karar alındı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır