Mustafa Yürekli yazdı: Diyarbakır annelerine ilgi azalmayacak..

Haber7 Yazarı Mustafa Yürekli, bugünkü köşe yazısında Medya Platformu ve MİSMED tarafından düzenlenen 'Evlat Nöbeti Çalıştayı'nı kaleme aldı. Yürekli yazısında, Kanal7 Medya Grubu'nun ve Haber7'nin toplumsal duruşuna da dikkat çekti.

Mustafa Yürekli yazdı: Diyarbakır annelerine ilgi azalmayacak..
Mustafa Yürekli yazdı: Diyarbakır annelerine ilgi azalmayacak..
GİRİŞ 20.08.2022 09:49 GÜNCELLEME 20.08.2022 10:54
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İşte Mustafa Yürekli'nin bugünkü köşe yazısı:

Medya Platformu Derneği ve MİSMED Sosyal Medya Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri "Evlat Nöbeti Çalıştayı"nda Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın dağa kaçırdığı evlatlarını almak için HDP il binası önünde nöbet tutan ailelerin "dirayetli duruşu" ele alındı. Medya Platformu Derneği adına kapanış konuşmasını ben yaptım. Bir önceki ‘Ümmetin Anası Ağlıyor’ başlıklı yazıda o konuşmamı aktardım; metin uzamasın diye notlarımı bu üçüncü yazıya erteledim..

Çalıştay kapsamında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'ndeki çalıştay kapsamında, "Evlat Nöbeti Aileleri: Sosyolojik Profil ve Ortak Protest Kimlikler" başlıklı panel düzenlendi.

Panelde konuşan Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun, medyanın devasa bir mekanizma olduğunu ve devasa bir sermayeyle çalıştığını belirterek, toplumun kodlarının medya aracılığıyla değiştirilmeye çalışıldığını, bunun inorganik bir müdahale olduğunu ve insanların zihinlerine müdahale edildiğini anlattı.

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, uluslararası medya platformları ve arama motorlarının sistematik şekilde uyguladığı sansürü anlattı ve toplumda Diyarbakır anneleri hakkındaki haberlere duyulan ilginin azaldığına işaret etti.

Bu yazıda, Osman Ateşli’nin; medya gerçeklerini çarpıcı verilere dayalı bir şekilde değerlendirdiği o konuşmasından önemli üç tespitini aktaracağım.

MEDYA KARARTMASI GERÇEK

Osman Ateşli, Fatmanur Altun'un dile getirdiği medya karartmasının bir gerçek olduğunu söyledi.. Ateşli, Diyarbakır anneleriyle ilgili içeriklerin engellendiğini vurgulayarak şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bir tarafta evet medyanın ihmali var ama diğer tarafta birileri tarafından karartma var. Arama motorlarına düşüyor bu içerikler. Algoritmalar sayesinde bu içeriklerin çok az görünmesi sağlanıyor. Nasıl LGBT içerikleri, İsrail meselesindeki içerikler görünmüyorsa bunların da görünmemesini sağlıyorlar.

Sosyal medyada paylaşım yapıldığında engelleniyor ya da ihtar gönderiliyor. Veya çeşitli teyit mekanizmalarıyla, ‘bu içerik gerçeği yansıtmamaktadır’ uyarıları gönderiliyor. Çok net bir şekilde sistem kurmuşlar aslında."

Dünya iletişim ağı, haberdar olma hakkını alıyor bütün bir insanlığın elinden. Medya, beyin yıkıyor, algı oluşturup zihinleri yönlendiriyor ve insanlığı küresel çapta sürü haline getirmeye çalışıyor. Küresel kitle, cahil, yoksul, bireyci, uyumsuz, saldırgan ve inatçı tiplerden oluşan sürü haline geliyor.

MEDYA OKURUNUN İLGİSİNİN AZALMASI 

Toplumda da Diyarbakır annelerine ilişkin haberlere ilginin az olduğuna dikkati çeken Ateşli, "Mesela dün Haber7’de manşetten yaptığımız derleme haber 15 saatte sadece 6 bin 500 okundu. Çok küçük bir rakam. Aynı süre manşette kalan haberlerimizin ortalama okunmaları 40-50 bin. Mukayese edersek gerçekten çok korkunç bir rakam. Medya belki ilgi göstermiyor ama toplumun ilgi göstermemesi meselenin daha acı bir tarafı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Haber7 tecrübesinden hareketle Osman Ateşli, önemli bir uyarıda bulunuyor: Medya okur ve yazarları olarak herkes kendini sorgulamalı. Başına gelen felaketi anlayamayan bir toplum haline getiriliyoruz..

KENDİMİZİ İFADEDE ZORLUK MU ÇEKİYORUZ?

"Maalesef biz muhafazakar, vatanını, milletini ve devletini seven insanlar hikaye anlatmakta zorluk çekiyoruz" değerlendirmesini yapan Ateşli şunları söyledi: 

"Bir tane sanatçı müsveddesi ‘gerilla annesini oynamak istiyorum’ diyor. Bana ne, oynarsan oyna. Ama buna toplum olarak biz dersini vermedik. Bu kadın ondan sonra çıktı onlarca dizide filmde oynadı. Topluma rol model oldu. Geçtiğimiz hafta sahneye çırılçıplak çıkan sanatçıya gerekli dersi veremedik. Biz sustuğumuz zaman bunlara maruz kalmaya devam edeceğiz.

Diyarbakır anneleriyle üretilen haber sayısı, bahsettiğim sanatçı müsveddeleri hakkında çıkan haber sayısıyla mukayese bile edilemez. Diyarbakır anneleri hakkında 3 yılda, bunlar hakkında bir yılda üretilen haber sayısının yüzde 1’i kadar bile haber üretilmedi. Bu rakamlarla meseleye bakmak lazım. Yazar çizer tayfası, sanatçı tayfasının bu meseleye sahip çıkması lazım. Diyarbakır anneleri HDP önüne oturduğu zaman üç beş sanatçı oraya gittiler. O gün bu gündür oralara giden, arayan soran yok. Artık bu meseleyi daha çok gündemde tutmak gerektiğini düşünüyorum."

Hikayemizi kaleme almadığımı acı bir gerçek. Kitapçı raflarını dolaşanlar, Gezi Parkı eylemine ilişkin 70 tane kitap bulabilir. Peki 28 Şubat için, 27 Nisan için, 15 Temmuz için aynı şekilde onlarca kitap yazılabildi mi? Terör sorunu yeterince anlatılabildi mi? Daha doğrusu ülke olarak hangi meselemizi şöyle enine boyuna anlatıp içeriyi dışarıyı aydınlatabildik?

TEBRİK

Haber 7, yayına başladığı 2003’ten beri yazıyorum. Kanal 7’de, Ülke TV’de, Radyo 7’de ve Haber 7’de sorumlu yayıncılık yapıldığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Diyarbakır annelerine ilgi azalmayacak inşallah! Temel meselelere millet evladı olarak bakmaya devam edilecek; bundan eminim..

Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’yi dinlerken göğsüm kabardı. Haber 7’yi emin ellerde görmek huzur veriyor. Osman Ateşli, "Evlat Nöbeti Çalıştayı"na büyük destek verdi, bunu ifade etmek gerekir. Teşekkür ediyorum.

Kanal 7 Medya Grubu'nda 25 yıldır yapımcı, yazar olarak çalışıyorum; belgesel hazırlayıp sunuyorum. Milletimize hizmet amacını ve Anadolu ruhunu paylaşıyorum çalışma arkadaşlarımla. Bizlere bu imkanı veren Kanal 7 Medya Grubu yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Osman Ateşli kardeşimi ve onun şahsında tüm Haber 7 çalışanlarını, tüm Kanal 7 Medya Grubu çalışanlarını tebrik ediyorum, başarılı yayınlarının devamını diliyorum. Gönül dolusu sevgi ve duayla selamlıyorum kardeşlerimi..    

Akşam Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, bugünkü köşesinde "Evlat Nöbeti Aileleri Çalıştayı'ndan yansıyanlar" başlıklı yazısında çalıştayda yaşananları kaleme aldı. 

Geçtiğimiz çarşamba günü İstanbul'da Evlat Nöbeti Aileleri Çalıştayı gerçekleşti. Mismed Sosyal Medya Derneği ve Medya Platformu tarafından düzenlenen, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin de ev sahipliği yaptığı çalıştay, bir ilke imza attı.

Diyarbakır Annelerinin 1000 günü aşan HDP Diyarbakır il binası önündeki evlat nöbeti, akademik düzeyde ilk defa enine boyuna her açıdan ama bilhassa sosyolojinin tüm boyutlarıyla ele alındı. Çok kıymetli isimler, çok değerli sunuşlar yaptılar. Ben de bu kıymetli çalıştayda sunuş yapma imkanı buldum.

Yıllardır bu çok kıymetli, yürekli direnişe dikkat çekmeye çalıştım. Bu köşeyi takip edenlerin bildiği gibi birçok yazımı Diyarbakır Annelerinin bu yürekli eylemine ayırdım. Katıldığım her TV programında Diyarbakır Annelerini anmaya, onların bu yürekli, cesur direnişlerine değinmeye özen gösterdim. Birçok akademisyen, yazar, gazeteci, siyasetçi de aynı duyarlılıkla çaba sarf etti.

Ama maalesef çok daha geniş bir kitle var ki, bu büyük eyleme duyarsız kaldı. Bazı medya kuruluşları, bazı siyasi partiler böylesine önemli, kıymetli yüreklice yapılan bir direnişe kayıtsız kaldı. Hele de adına "aydın" denilenlerin önemli bir kısmı için Diyarbakır Anneleri hiç yokmuş gibiydi. Oysa gerçek aydın; gerçekleri herkesten önce görebilendir. Vicdanı ve zihni arasında bağı kopmayandır. Yürekli olandır.

Bu kitlenin kimisi; PKK/HDP korkusundan, kimisi basit siyasi oy hesapları yüzünden, kimisi sahte aydın kimliği yüzünden kayıtsız kaldılar, kalmaya devam ediyorlar.

PKK terör örgütünün anatomisinden kopmayan, onun siyasi kolu olarak siyasi alanı kirleten bir yapının aslında siyasi parti olmadığını, PKK terör örgütünün insan kaynakları ofisleri gibi çalıştıklarını, evlatlarını ellerinden kopartarak, küresel sömürü ve terör baronlarının ve emperyalizmin maşası terör örgütüne teslim ettiklerini korkusuzca, yüreklice haykıran Diyarbakır Anneleri, Van'da, Muş'ta, Şırnak'ta daha birçok yerde aynı direnişin yolunu açtılar.

Aslında gerçek aydının nasıl olması gerektiğini de onlar ortaya koydular. Gerçek erdemli siyasetçinin kimler olduğunu da onlar saptadılar. Maskeleri düşürdüler. Barış, demokrasi, insan hakları maskeleriyle dolaşanların gerçek yüzlerini ortaya koydular.

Evlat Nöbeti Aileleri Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi bir gün sonra Diyarbakır'da Kurşunlu Camii önünde; Çalıştay'ın Kurul Başkanı Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Genel Koordinatörü Doç. Dr. Adem Palabıyık, Kurul Üyeleri; Mustafa Çınar, Mismed Başkanı Ferdi Dinç, Eğitimci-Yazar Metin Sakınç ve Medya Platformu Başkanı Ahmet Durkaya'nın yanı sıra Diyarbakır milletvekilleri eski Bakan Mehdi Eker, Oya Eronat ve Ebubekir Bal'ın yer aldığı kurul tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bildirgede önemli başlıklar yer aldı. Evlat nöbetinin planlanmış ve örgütlü bir hareket olmadığı, doğal, kendi seyrinde devam eden ve spesifik olarak ortaya çıkarak, sonradan işlevselleşen bir hareket olduğu ve Evlat Nöbeti Aileleri kimlik üstü bir bağlama sahip olarak, hiçbir ailenin kendisini yalıtıcı bir kimlikle ifade etmediği, tam tersine bütünleştirici bir kimlik vurgusu yaptığının altı çizildi.

Bildirgede; "Evlat Nöbeti Ailelerinin ortaya koyduğu pratik süreç artık yeni bir toplumsal harekettir denilerek, dünyada ilk defa, bir kadın hareketi, terörizme karşı direnç göstermiş ve başarılı olmuştur" tespiti yapıldı.

Bunun yanı sıra bildirgede; "Evlat Nöbeti Aileleri Çalıştayı, terörizm ve bileşenlerinin sona erdirilmesi için evlat nöbetinin oldukça önemli bir sosyolojik kırılma yarattığını ve yıllardır kırılamayan korku kalıplarının Evlat Nöbeti Aileleri sayesinden parçalandığının rasyonel zeminini ortaya koymuştur" denildi.

Ayrıca bildirgede;" Evlat Nöbeti Aileleri Çalıştayı, terörün ve terörizmin özellikle uluslararası kodlar ve desteklerle hareket ettiğini ve tam da bu sebepten, evlat nöbetinin özellikle uluslararası bağlamda ele alınması gerekliliği ile birlikte iletişim ağının uluslararasılaştırılmasının ivedi olarak hayata geçirilmesini zorunlu kılmıştır" vurgusuna yer verildi.

Daha birçok önemli hususun altı çizilen bildirgenin her satırının mutlak okunması ve okutulması gerekir. Çalıştay sürecinde emeği geçenleri yürekten tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Selam olsun Diyarbakır Annelerine... Selam olsun evlat nöbetindeki tüm yürekli ailelere...

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 4
  • talhaaa 1 yıl önce Şikayet Et
    memleketim insanının gidişatı hiç iç açıcı değil maalesef millet yiyp içmekten gezip tozup eğlenmekten para kazanıp zengin olmaktan ki paranın nasıl kazanıldığınında hiç önemi yok haram helal farketmez...
    Cevapla
  • ismet 1 yıl önce Şikayet Et
    kenan evren bela etti pkk yı çözüm kürt halkının oyu ile çözülür karar sizin önü seçim bir oyunuzla olay biter çadırdakiler hdp ye malesef oy verdiklerini itiraf ediyor 100 oyla bu sorun asla bitmeyecek
    Cevapla
  • Elazigli 1 yıl önce Şikayet Et
    ilgic olan sadece 300 cocukmu kacirdilar 100 yil universtesinin yaptigi arastirmaya 100 binin uzerinde pkk saflarinda cocuk oldürülmüs bunlarin anasi babasi nerde devlet niye arastirmiyor bunlar hayinmi, korkakmi bunlar sorgulanmadikca gercekler ortaya cikmaz Bu Anneler Babalar kahraman peki o digerleri???????????????
    Cevapla
  • erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun SİZLERE. Gerçek ANA YÜREĞİni ortaya koyanlara ve evldından vazgeçmeyen ata YÜREKLİLER.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var