İstanbul'da sağanak var ama nem bunaltacak: 44 derece uyarısı

İstanbul'da sağanak yağış yer yer etkili olurken, nemli havanın pazar gününe kadar sürmesi bekleniyor. Hissedilen sıcaklığın 44 dereceye kadar çıkacağı ifade edildi.

GİRİŞ 24.08.2022 17:22 GÜNCELLEME 24.08.2022 17:23
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

İstanbul'da beklenen sağanak yağış başladı. 

AKOM, kentte yağışların saat 22.00'ye kadar süreceğini, bazı noktalarda dolu yağışı görülebileceğini açıkladı. Ayrıca su baskını ve taşkın uyarısı yapıldı. 

AKOM'dan yapılan açıklamada, "Yoğun şimşek ve yıldırımla birlikte yağış anında kuvvetli rüzgarın yer yer saatte 50 km hıza çıkma ihtimali bulunuyor" denildi.

Özellikle çatı uçmalarına karşı tedbirli olunması istenirken, ani bastırma ihtimali bulunun yağışların göllenmelere, kot seviyesinin altında kalan kesimlerde su baskınlarına, yağışın şiddetine göre de derelerde taşkınlara neden olabileceği belirtildi.

AKOM, cuma akşam saatlerine kadar İstanbul genelinde etkili olması beklenen serin ve yağışlı havaya karşı tedbirli olunmasını istedi.

OTOBÜSÜ SU BASTI, YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Geçtiğimiz günlerde kısa sürede etkisini gösteren yağmur, hayatı olumsuz etkilerken vatandaşlara da zor anlar yaşattı.

Birçok bölgede caddeler göle dönerken, sürücüler ise araçlarıyla yollar da mahsur kaldı.

Öte yandan sağanak yağış sonrası seyir halindeki bir İETT otobüsünü su bastı.

Su baskınlarının yaşandığı Kapalıçarşı'da ve Yenikapı alt geçidi esnafa zor anlar yaşattı.

İSTANBUL 44 DERECEYİ HİSSEDECEK

Betonlaşmanın ve nüfusun fazla olduğu İstanbul'da nem oranı yüzde 90'lara kadar çıkıyor. Kentteki sıcaklık bu sebeple 5-10 derece fazla hissediliyor. Meteoroloji Uzmanı Özdemir, nem etkisi altıdaki şehirde hissedilen sıcaklığın 44 dereceye kadar çıkabildiğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi, Meteoroloji Uzmanı Güven Özdemir, Türkiye'de ağustos ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde geçtiğini belirtti.

İstanbul'da da ağustosta sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğunu dile getiren Özdemir, "İstanbul ağustos ayını sıcak geçiriyor. Kentte bugünlerde nem oranı yüksek. Nemle hissedilen sıcaklık artıyor ve 32 derecelik sıcaklıkta hissedilen sıcaklık 44 dereceye kadar çıkıyor" dedi.

Özdemir, nemin bölgenin tamamında etkili olduğuna dikkati çekerek, başta İstanbul olmak üzere bölgede hissedilen nemin çarşamba ve perşembe günleri oldukça fazla olacağını dile getirdi.

YAĞIŞLAR RAHATLIK SAĞLAYACAK

İlerleyen günlerde beklenen hava durumuna ilişkin tahminlerde bulunan Özdemir, şunları söyledi:

"Balkanlar üzerinden gelen 5 bin metre yükseklikteki sıfırının altında 10 derecelik soğuk hava kütlesi Midilli Adası, Kuzey Ege ve Babakale'ye, Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Kocaeli, Sakarya, İstanbul ile Yalova illerini de içine alarak hareket edecek. Denizlerimiz şu anda olduğundan daha sıcak durumda. Rüzgarlar deniz nemini de etkin bir şekilde karalar üzerine taşıyacak, konvektif hareketler kararsız havanın daha etkili olmasını sağlayacaktır. Buna bağlı olarak şimşek, gök gürültülü, kuvvetli yağış, dolu yerel olarak etkili olacaktır.

İstanbul'da nemin bu kadar yüksek olması rüzgarsız havanın büyük ölçüde etkili olmasından kaynaklanmaktadır. Buna bağlı olarak da hava sıcaklığı yüksek hissedilecektir. Kararsız havanın konvektif hareketlerle yükselerek ve üst katmandaki soğuk havanın etkisi ile yoğuşarak su damlacıklarının hızlı bir şekilde yer yüzeyine inmesi yerel yağışlara neden olacaktır. Bu yağışlar bir nebze rahatlık sağlayacaktır."

"PAZAR GÜNÜNE KADAR NEM ORANI YÜKSEK OLACAK"

Yağışın durmasıyla nemde artışın tekrar gözleneceğinin altını çizen Özdemir, "İstanbul'da güneşin batımı ile birlikte hava sıcaklığının sabahın ilk saatlerine kadar azalması bağıl nemi yüzde 96'lara kadar çıkaracak. Gündüz hava sıcaklığının artması ile bağıl nem yüzde 63'lere kadar düşecek. Marmara Bölgesi ve İstanbul'da pazar gününe kadar nem oranı yüksek olacak ve yeni haftayla birlikte etkisini az da olsa kaybetmeye başlayacak. Nemin yüksek olması hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissettirecektir. İnsanlar uyumakta ve rahat hareket etmekte bile zorluk çekecektir" diye konuştu.

"BETONLAŞMANIN FAZLA OLDUĞU YERLERDE NEM ORANI YÜZDE 90'LARA ÇIKIYOR"

Betonlaşma, yüksek binaların camla kaplanması, yoğun nüfus ve fosil yakıt kullanımının hava sıcaklığının artmasında etkisi olduğunu anlatan Özdemir, betonlaşmayla yüksek binaların rüzgarı kestiğini ve egzoz gazlarının hızlı şekilde havaya yükselmesiyle ısı adaları oluştuğunu söyledi.

Özdemir, bu durumun hava sıcaklığı ve nem oranını anormal derecede değiştirmesiyle insan sağlığının olumsuz yönde etkileneceğini belirtti:

"İstanbul, bu durumdan en çok etkilenen şehir. Maalesef nemi alabilecek, tutabilecek yeşil alanlarımız, açık alanlarımız nüfus yoğunluğuna göre yok denecek kadar az. Yani rüzgarın şehre girmesi ve etkisini göstermesi lazım. Metropolün iç kesimlerinde, yerleşimin çok olduğu, binaların yoğun olduğu yerlerde rüzgarın etkisi hemen hemen sıfıra düşüyor. Bundan dolayı da nem birikmesi, hava kirliliği, bu bölgelerde fazla oluyor. Betonlaşmanın ve nüfusun fazla olduğu yerlerde nem oranı yüzde 80-90'lara çıkıyor. Bu durumda hava sıcaklığı betonlaşmanın ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde nemle birlikte 5 ile 10 derece fazla hissediliyor."

KAYNAK: DHA, HABER7, AA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • CELAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Yyagmur yağdı KAÇ EKREM KAÇ. Yat yat uyu. Ali yat uyu. Kaç Ekrem kaç , yağmur yağdı kaç. Sen işini bilirsin eko kacamazsan da bir yabancı bul boğazda balık yemeye kaç. Sizin nesil ve önderlerinin hep kaça kaça kazandılar. Aklın varsa sen de kaç ve kazan.
    Cevapla
  • Emr 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten tek yağmur yağan tek sıcaklık gören ilimiz İstanbul deprem desen orada kar fırtınası desen orada diğer 68 milyon cansız robot
    Cevapla
  • Yurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani 4 milyon metrekare yeşil alan Eko İstanbul lun neresinde
    Cevapla
  • Umudu Yok 1 yıl önce Şikayet Et
    Istanbulu bu hale getirenler şehirciligi bilmeyen belediyeler sorumludur...
    Cevapla
  • Bayırbucak 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle betonlaşma sık evler sıcağı artırıyor.bulunduğum bölgede bir sokağa giriyon püfür püfür esiyor bu sene başka sokağa giriyon yaprak kumıldamıyor.caddede 200 metre yürüyon bunaltıcı sonra bir bakıyon esiyor serin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi