Türkiye ile Suriye arasında görüşme trafiği arttı: Ankara'dan dikkat çeken talep

Türkiye ve Suriye arasında görüşmeler sıklaştı. Son temasta "kırmızı çizgiler"deki esneme payı masaya yatırıldı. Ankara, Suriye'ye dönenlerin savaştan önceki haklarına kavuşması ve el konulan mülklerinin iadesi için adım atılmasını istedi.

GİRİŞ 15.09.2022 06:56 GÜNCELLEME 16.09.2022 10:53
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Suriyelilerin güvenli geri dönüşü konusunda Suriye’de oluşturulan güvenli bölgelerde çalışmalar sürerken, bir yandan da iki ülkenin istihbarat örgütleri arasında yapılan görüşmelerde bu dönüşlerin nasıl olacağı konusunda yol haritası hazırlanıyor.

Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkileri geliştirme politikası çerçevesinde en önemli başlık olan Suriye meselesi konusundaki süreç yavaş da olsa ilerliyor. Bu doğrultuda bir süredir iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki görüşmeler sıklaşmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz günlerde yapılan son görüşmede iki ülkenin kırmızı çizgilerindeki esneme payları masaya yatırıldı. Türkiye özellikle Suriyelilerin ülkelerine güvenli geri dönüşü, savaştan önceki haklarına kavuşması ve mülklerinin iadesi konusunda Suriye rejiminin yeni bir adım atmasını talep ediyor.

Esad rejiminden Türkiye ve ABD açıklamasıEsad rejiminden Türkiye ve ABD açıklaması

Suriyeli yetkili, Esad rejiminin şartını açıkladı: Türkiye topraklarımızdan çıkmalıSuriyeli yetkili, Esad rejiminin şartını açıkladı: Türkiye topraklarımızdan çıkmalı

Esed'e Türkiye'yle ilgili 3 şartEsed'e Türkiye'yle ilgili 3 şart

ABD'den Türkiye'ye dikkat çeken Esad mesajıABD'den Türkiye'ye dikkat çeken Esad mesajı

Esad rejimi, Türkiye'ye normalleşmeyle ilgili 2 şartını sunduEsad rejimi, Türkiye'ye normalleşmeyle ilgili 2 şartını sundu

ÖNCELİK MÜLKİYET PROBLEMİ

Güvenlik kaynakları, Suriye’de geçmişte çıkarılan bir kanun ile Suriye’yi terk edenlerin mallarına devletin el koyduğunu, sonrasında çıkarılan bir başka kanun ile bir ay içinde başvurmaları durumunda bu mallarının iadesinin yolunun açıldığını, ancak milyonlarca Suriyelinin bu haktan faydalanmasının o dönemde mümkün olmadığını, ülkeden kaçan Suriyelilerin bütün mallarının devlete geçtiğini hatırlattı. İki ülkenin istihbarat örgütleri arasında yapılan görüşmelerde geri dönenlerin hayatlarını idame ettirebilmeleri için öncelikli olarak mülkiyet probleminin nasıl giderileceği üzerinde duruldu. 

SOMUT SONUÇ ZAMAN ALACAK

Güvenlik kaynakları, iki ülke arasında istihbarat yetkililerinin yaptıkları görüşmelerin süreceğini, ancak bu görüşmelerden somut bir sonuç alınmasının zaman alacağını dile getiriyor. Türkiye ve Suriye arasında bakan düzeyinde veya cumhurbaşkanı düzeyinde bir görüşmenin ise yakın zamanda olmasının beklenmediğine dikkat çekiyor.

NOT: Şam'daki rejim ise; daha önce yaptığı açıklamalarda, yakınlaşma için Ankara'nın Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sona erdirmesini ve Suriye Milli Ordusu (SMO) gibi oluşumlara desteğini geri çekmesini istemişti.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YÜCEL KAYAOĞLU
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 75
  • dostt birr 1 yıl önce Şikayet Et
    degerli editör yorumlarımı paylaştığınız için teşekkür ederim. yazdiklarim kesin olamamakla beraber gundemdeki olayların gerçeklerini yansıtmaktadır. saygılar
    Cevapla
  • dostt birr 1 yıl önce Şikayet Et
    biz niye esedle anlaşma yapiyoruz anlamadım gitti.o bize gelsin o bize yalvarsın o bize selam çaksın o bize saygı duysun o biz olmadan nefes alamaz.hayattaysa bizim sayemizde biz suriyeden çiksak pkk ypg sabahleyin şamda.rusya bile iran bile koruyamaz..iran rusya bile bize dua etsin...yoksa suriyede cetvelle on iki parça devlet kuruldu gityiydi.en büyüğü pkk ypg devleti gerisi ona bağki eyaletler.
    Cevapla
  • Candan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu katil esfele safilin baasçıya asla güvenilmemeli. Yapmamız gereken özgür Suriye ordusunu donattık nasıl olsa onları organize edip ordumuzla birlikte girip Karabağdaki gibi kontrolü ele geçirmektir. Ve bu alçağı ve it sürüsünü suriyeye gömmektir. Çünkü bunlar sadece Allah ve müslüman düşmanı değil insanlık düşmanıdırlar. Hak ettikleri odur. Bu terörist baasçılarla masaya asla oturulmaz.
    Cevapla
  • Muttaki 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriye bütün bu olanları etnik ve mezhepsel temizlik için yaptı bunu bugün herkes biliyor. Hatta geri döndürülmesi düşünülen Suriyeli halk için de daha bir kaç ay önce dış işleri bakanları, Türkiye'nin Suriye'de demografik değişimler yapmasına izin vermeyeceğiz, demişti. Yani bu: "biz temizledik, yeni bir sayfa açtık, bu saatten sonra Türkiye'deki Suriyeliler bizim gözümüzde Türk'tür, geri gelemezler, Türkiye buna zorlarsa Suriye'de demografik etnik değişiklik yapmaya çalışmakla suçlayacağız", demek oluyor. Daha bunun üzerine milyonlarca insanı oraya geri göndermemizi kabul etmezler artık. Gelenler kalacak. Türkiye o insanları kendi içinde eritip Türkiyelileştirmesi gerekecek :(
    Cevapla
  • bozok 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyonlar nasıl eriyecek? Doğum oranlarına bakarsak özellikle.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu en az yüz yıl sürer
    Cevapla
  • saga 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam ülkesine döndüğünde yargılanıp veya yargınmadan ya da kim vurdu ile idam edilecek sen adamın evini geri aldım diyorsun. Bu iş böyle olmaz. İnsanları ölüme göderiyorsunuz, yarın bütün dünyada Türkiye'ye güven sıfırlanır. Etkinliğimiz biter, biz sıkıntıya düşersek vay halimize.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!