Türkiye'yi 25 Ekim korkusu sarmıştı: Beklenen gün geldi çattı!

Yarın gerçekleşecek güneş tutulması paniğe yol açtı. 99 depremi öncesi güneş tutulmasına dikkat çeken uzmanlar, doğa olayını çıplak gözle takip edeceklerde kalıcı körlük olabileceği uyarısında bulundu.

GİRİŞ 24.10.2022 16:06 GÜNCELLEME 25.10.2022 16:01
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Son Dakika Haberi: Yarın gerçekleşecek parçalı güneş tutulması öncesi yapılan uzman yorumları halkı ürkütmeye devam ediyor. 1999 Ağustos depreminin Türkiye'de yaşanan güneş tutulması sonrası meydana gelmiş olması ve deprem uzmanlarının güneş tutulmalarının depremi tetikleyebileceği uyarısı, herkesin 25 Ekim tarihine (yarın) kilitlenmesine neden oldu. Ayrıca güneş tutulmasını izleyecekler için de kalıcı körlük uyarısında bulunuldu. 25 Ekim'de gerçekleşecek güneş tutulması sonrası deprem bekleniyor mu?  Detayları haberimizde...

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek.

Marmara sallandı! Beklenen büyük depremle ilgili korkunç bağlantıMarmara sallandı! Beklenen büyük depremle ilgili korkunç bağlantı

2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek ve Türkiye'den de izlenebilecek. Antalya'da 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda da yer verilen Güneş tutulması, parçalı olarak yaşanacak. Gün içindeki tutulma anları ile birlikte havada kararma da olacak.

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA?

TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ve Prof. Dr. Faruk Soydugan'ın hazırladığı 2022 Gök Olayları Yıllığı'nda, parçalı Güneş tutulmasına ilişkin "2022 yılında ülkemizde sadece bir Güneş tutulması gözlenebilecektir. 25 Ekim 2022 parçalı Güneş tutulması. Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında meydana gelecek bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de gerçekleşecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50'si örtülecek. Parçalı Güneş tutulmasının maksimum evresinde Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek" denildi.

ÜRKÜTEN UYARI: KALICI KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR

25 Ekim'de Güneş tutulmasının parçalı olduğunu, bu nedenle kesinlikle çıplak gözle izlenemeyeceğini belirten Özışık, "Çünkü Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si kapanacak ve geri kalan ışık göz için doğrudan zararlı. Özel güneş filtreleri veya tutulma gözlükleri ile daha önceki Güneş tutulmalarından ellerinde gözlüğü olanlar, bu tutulmayı izleyebilir. Fakat kesinlikle bir teleskobu, bir kamerayı veya merceği oraya doğrultup, bakmak kalıcı körlüğe sebep olur" dedi.

'AY BİR ANDA KIZARACAK'

TUG'un Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde öğrenci grupları veya halka ziyaretlerinde bilgi verildiğini de anlatan Dr. Özışık, "Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesi. Ay tutulmasında ise olay tersine dönüyor. Ay ile Güneş'in arasına Dünya giriyor ve Ay, Dünya'nın gölgesinde kalıyor. Normalde pırıl pırıl olan dolunay bir anda kırmızı, hatta koyu kırmızı veya gökyüzünden silinecek hale geliyor. Bu tutulmalar, gölgenin neresinde olduğuna bağlı tam veya parçalı olabiliyor ama nerelerden gözlenebildiği de gözlemcinin Dünya üzerinde nerede olduğuna bağlı" diye konuştu.

Parçalı Güneş tutulması nedeniyle TUG'un Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Bilim ve Toplum Merkezi'nde (BİTOM) gözlem etkinliği de düzenlenecek. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yer alacağı etkinliğe, isteyen herkes katılabilecek. TUG uzmanları, önemli gök olayını izlemek için özel filtreli teleskoplar kullanacak.

25 EKİM'DE DEPREM BEKLENİYOR MU?

Deprem uzmanları, 25 Ekim'de ayında yaşanacak güneş ay tutulmasına ilişkin gelen bir soruya şöyle yanıt verdi:

" - Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak . 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar.

- Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur.

- Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir.

Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir."

KAYNAK: HABER7
İbrahim Günay . Haber7.com - Yayın Koordinatörü
Haber 7 - İbrahim Günay .

Editör Hakkında

1986 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. Evli ve bir çocuk babasıdır. İyi derecede Arapça, Kürtçe ve İngilizce bilmektedir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği - Yayıncılığı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Eğitimine, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Medya ve İletişim Yönetimi (Tezli) Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. TRT Haber’de stajını tamamlayan Günay, mesleğe 2009 yılında Haberler.com’da başladı. 2013 yılında Haber7.com'da göreve başlayan İbrahim Günay, editör, Haber Şefi ve Yayın Koordinatörü olarak görev aldı. Pek çok habere ve röportaja imza attı, sunum ve seminerlere katıldı. Ödül ve plaketler aldı. İbrahim Günay, halen Haber7.com’da Sorumlu Müdür ve Yayın Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 70
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu defa avrupa yıkıma uğrayacak felaketin en büyüğü avrupada olacak italya almanya avusturya fransa hollanda belçika felaketi çok bariz şekilde yaşayacak
    Cevapla
  • Dadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu defa avrupa yıkıma uğrayacak felaketin en büyüğü avrupada olacak italya almanya avusturya fransa hollanda belçika felaketi çok bariz şekilde yaşayacak
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Ooo büyük deprem olur
    Cevapla
  • Tek 1 yıl önce Şikayet Et
    Iyi de dunya da hergün deprem olur yada felaket o güne denk geldi diye bir şey bağlanmaz sanki diğer günler hiç deprem olmadı olmayacak bir deli saçmalıyor herkes inanıyor
    Cevapla
  • Zafer ben 1 yıl önce Şikayet Et
    Depremlerin nedeni dünyanın kendi ekseninde dönmesi sonucu ortaya çıkan merkezkaç kuvveti ve magmaya etki eden gezenlerin, güneş ve ayın çekim etkisi, depremleri nedenini göklerde aramak gerek
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Güneş Tutulması fazla abartılıyor zaten Doğuda olacak..ve Depremle uzaktan yakından alakası yok!..Türkiye zaten Deprem Bölgesi her an her Saat Herhangi bir Bölgede bir Deprem olabilir.
    Cevapla
  • Bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Aşılanma oranı yüksek olan yerlerde deprem olmuyormuş demeni beklerdik ama demekki başka uzmanlık alanlarında varmış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha son dakika İsrail duyurusu! Nota verip resmen ilan ettiler
12 yıl sonra gelen imza! Türkiye, dengeden yana