Sokak hayvanları için emsal karar: Çarptığı köpek için verdiği hukuk mücadelesini kazandı

İzmir’de avukat Yaşar Uçan, aracıyla çarptığı köpeği tedavi ettirdi. Uçan, tedavi ücretinin trafik sigortasından karşılanması için verdiği hukuk savaşını kazandı.

Sokak hayvanları için emsal karar: Çarptığı köpek için verdiği hukuk mücadelesini kazandı
Sokak hayvanları için emsal karar: Çarptığı köpek için verdiği hukuk mücadelesini kazandı
GİRİŞ 23.10.2022 07:25 GÜNCELLEME 23.10.2022 07:25
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

İzmir'de çarptığı köpeği veterinerde tedavi ettiren avukat Yaşar Uçan'ın tedavi ücretini almak için sigorta şirketine karşı verdiği hukuk mücadelesi sokak hayvanlarına yönelik emsal bir kararla sonuçlandı.

Urla'da yaşayan Uçan, geçen ocak ayında aracıyla aniden önüne çıkan bir sokak köpeğine çarptı. Uçan, sağ arka bacağı kırılan köpeği en yakın veterinerde ameliyat ettirdi. Tüm masraflar 5 bin 350 lira tuttu. 1 aylık tedavi bitince köpeği sahiplenip Marshall adıyla bahçesinde bakmayı sürdüren Uçan, en başından itibaren süreç hakkında bilgilendirdiği trafik sigortası acentesinden masrafın tahsilini istedi. Ancak talebinin teminat dışı olduğu yanıtını aldı. Uçan yetkililerle irtibata geçerek, bir hayvana çarpma sonucunda verilen zararın tedavi masraflarının trafik sigortası tarafından karşılandığını hatırlattı. Bu kez de masrafın yüzde 50'sinin ödenebileceği yanıtını aldı.

Uçan bunun üzerine Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurarak "Bir anda önüme atlayan ve çarpmak zorunda kaldığım hayvanı o halde orada bırakamazdım. Buna ne ahlakım ne de vicdanım müsaade ederdi, kaldı ki Hayvanları Koruma Kanunu'na göre de bu suçtur" dedi. Yaptırdığı trafik poliçesinin teminatı kapsamı gereği miktarın kendisine ödenmesini talep eden Uçan, Karayolları Trafik Kanunu'na göre zarar verilenin araç olmasının şart olmadığını kaydetti. Ancak tahkim komisyonundan da olumsuz yanıt aldı.

Uçan'ın itirazı üzerine Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti emsal bir karar aldı. Heyet, "Zarar gören hayvan sahipsiz de olsa, her vatandaşın hayvanın yaşam hakkını koruma yükümlülüğü bulunmaktadır" dedi. Sigortacının, aracı kullanırken bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına, bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı sigorta yaptırana düşen hukuki sorumluluğu zorunlu sigorta limitlerine kadar temin ettiğinin altını çizdi. Heyet, tedavi masrafının Uçan'a ödenmesine hükmetti.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • Y. S 1 yıl önce Şikayet Et
    bu gidişatın bir kaç adım sonrası hayvanlarla evliliğin cevazı gibi görünüyor. öyle ya bu kadar hak yakınlık ve kurbiyet bu imtiyazı da getirecektir. yasa koyucuların dikkatine!!!!
    Cevapla
  • bakbak 1 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka ? vicdansız merhametsiz? habere bak okuyanın yaptığı yoruma bak? Allah seni ıslah etsin. orada bırakıp ölse miydi? bu kadar mı köreldi yüreğiniz?
    Cevapla
  • Y. S 1 yıl önce Şikayet Et
    artık insanlar hayvanlarla eşit hale geldi . tam da taşların bağlandığı . köpeklerin salıverildiği bir dünya. yazıklar olsun bu yasa koyucuların hukuk ve insanlık anlayışına !!!!
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    avrupada hangi ülkede sokakta köpek var. Arabyla giderken köpeğe çarpamk nedir ya. Cahilistanda yaşıyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Peki itleri ortalama her gün bir kişiyi parçalıyor bunlar insan diiilmi kim ceza ödeyecek itlerin öldürdüğü insan var tüm itlerin toplanıp koruyan konunun iptal edilmesi lazım burası hindistanı geçti çok yazık
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    sokakları vahşi itlerle doldurdunuz. BU MERHAMET DEĞİL BÜYÜK BİR ZULÜM.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!