Yunan gazetesine konuşan Cihat Yaycı: Size tavsiyem tasarruf edip bizden silah alın

Kathimerini'ye konuşan Cihat Yaycı kriz içindeki Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı nafile bir silahlanma yarışına girmesini "En çok ihracat yapan ilk 14 ülke arasındayız. Size tavsiyem tasarruf edip bizden alın" sözleriyle ti'ye aldı.

GİRİŞ 11.11.2022 14:40 GÜNCELLEME 11.11.2022 15:17
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı "Mavi vatan" doktrinini Yunan gazetesi Kathimerini'ye anlatarak Yunanistan'ın uluslararası hukuka da uymayan Ege ve Doğu Akdeniz'deki tezlerini tek tek çürüttü.

Athanasi̇os Kaçi̇ki̇di̇s'in sorularını yanıtlayan Cihat Yaycı'nın sözleri şu şekilde;

ATHANASİOS KAÇİKİDİS: Amiral Yaycı, “Mavi Vatan” doktrini nasıl oluştu?

CİHAT YAYCI: “Mavi Vatan”a dair doktrinimin temeli, Türk deniz yetki alanlarını vurgulamaktadır. Her şeyden önce Türk toplumu tarafından kabul edilen bir terimdir ancak artık uluslararası toplum tarafından da kabul edilmektedir. Türkiye’nin deniz yetki alanlarını ve bu alanları yasal, diplomatik, ekonomik aynı zamanda siyasi olarak nasıl koruduğunu tanımlayan basit bir doktrindir. Bu doktrin ile ilgili çalışmam askeri bir doktrin değildir. 

ERDOĞAN'IN ARKASINA ALDIĞI HARİTA

KAÇİKİDİS: Daha çok akademik amaçlı bir harita olduğundan bahsetmiştiniz ama biz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkasında “Mavi Vatan” haritası olan fotoğraflar gördük. Bu doktrine dayanan Türk talepleri nelerdir?

YAYCI: Bu harita maksimalist değildir. Yunan deniz yetki alanlarının niyetini temsil eden Yunan haritalarına bakarsanız Ege Denizi’nde Türkiye’ye karasuları dahi bırakmıyorlar. Dolayısıyla doktrin alenen bürokratik olarak kabul edilir. Ayrıca milletimiz ve hükümetimiz tarafından da hukuken de kabul edilmiştir.

Erdoğan’ın hemen arkasındaki “Mavi Vatan” haritam uluslararası hukuka dayanıyor. Biliyorsunuz ki harita benim tarafımdan hesap verilebilirlik, kara veya deniz egemenliği, coğrafi üstünlük ve (deniz bölgelerinin belirlenmesine yönelik) anakaranın adalardan üstün olduğu ilkeleri temelinde çizildi. Bunlar, uluslararası hukuk, denizcilik için uluslararası mahkemelerin aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin kararlarının bilişiminden oluşan sınırlama ilkeleridir. Müsaadenizle şunu söyleyeyim. Harita, “Mavi Vatan’ın” diplomasinin nasıl yürütüleceğini ve yasa dışı taleplerle yasa dışı araçların kullanımı karşısında yasal tutumun ne olacağını ulusun aklında açıklığa kavuşturdu. Böylece bu doktrin, denizcilik bölgelerimizdeki haklarımızı ve çıkarlarımızı nasıl savunabileceğimizi sunmaktadır.

ERDOĞAN'IN SİLAHSIZLANDIRMA ÇAĞRISI

KAÇİKİDİS: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililer Yunan adalarının silahsızlandırılması çağrısında bulunurken Yunanistan, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin bireysel veya toplu meşru müdafaa doğal hakkıyla ilgili 51. Maddesi’ni gerekçe göstererek tepki gösteriyor. Türkiye Yunan adalarının silahsızlandırılmasında ısrar edecek mi?

YAYCI: Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin meşru müdafaa hakkıyla ilgili 51. Maddesi Yunanistan için değil Türkiye için yasal bir haktır. Bu 23 ada 1914 Antlaşması ve altı büyük devletin temsilcilerinin kararlarına, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşması’na ilişkin olarak askerden arındırılmış olması gerekliydi. 

KAÇİKİDİS: Türkiye-Libya anlaşmasının hukuki dayanağı nedir?

YAYCI: Size bir şey söylememe izin verin. Anlaşma imzalamak bir devletin egemenlik hakkıdır. Hiç kimse hiçbir devlete anlaşma imzalayamayacağını söyleyemez.

KAÇİKİDİS: Bu anlaşma Girit, Rodos ve Meis (Kastellorizo) adalarının karasularını ihlal etse bile mi? 

YAYCI: Bu, Türkiye ile Libya arasındaki hattın, bir adanın karasularına müdahale ettiği hususu bir yanlış anlama veya yanlış bilgilendirme veyahut propagandadır. O hattı ben çekiyorum. Libya ile Türkiye kıyılarını birbirine bağlayan hatta bakarsanız bazı noktalarında Girit Adası’nın 40 mil uzağından geçiyor. Asla kimsenin karasularına müdahale etmiyoruz.

KAÇİKİDİS: Ama münhasır ekonomik bölgeye müdahale ediyor.

YAYCI: Bu, Yunanistan’ın dünyada eşi benzeri olmayan bir davranışıdır. Yunanistan kendini Japonya, Filipinler ve Endonezya gibi sadece adalardan oluşan bir takımada-devleti olarak sunmaya çalışıyor.

Ama Yunanistan bir takımada devleti değil. Yunanistan bir yarım ada devletidir ve adalar denizinde yani Ege’dedir. Ege Denizi yerine “Adalar” terimini kullanıyorum. Adalar denizi çok dar bir deniz. Genişliği ortalama 150 veya 180 mil. Yani kıta sahanlığı veya anakara 350 mile yakın. Yani Yunanistan ile Türkiye arasında birkaç yüz millik bir deniz olsaydı ve bir ada da (Meis) olmasaydı hiçbir sorun olmazdı. Örneğin bu ada Türkiye ve Yunanistan’dan  700  veya  500  mil  uzakta  olsaydı  o  zaman  adanın  münhasır  bölgeye  ve  kıta sahanlığına  sahip  olduğunu  söyleyebilirdik. Fakat mesele bu değil. İki ülke arasında, iki devlet arasında, 200 mil bile olmayan dar bir denizden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu adalardan bazıları özellikle Türk tarafının ortay hatta olduğunu söylediği adalar, Türkiye anakarasının kıta sahanlığı üzerinde, diğerleri ise çoğunlukla Yunan kıta sahanlığında yer alıyorlar.

Dolayısıyla bir ada, anakaranın kıta sahanlığı üzerindeyse başka bir kıta sahanlığı oluşturmaz. Bu kural da hukuki bir kuralı oluşturan mantıklı bir kuraldır.

Ayrıca Yunanistan bir takımada devleti değildir. Deniz yetki alanının adaların dış hattından başladığı argümanı  yasa  dışıdır.  Deniz  yetki  alanı  anakarayla  ilişkisine  göre  belirlenmeli.  Anakaraya uyarlanmalıdır. Dolayısıyla  bunu  bilmeseniz  bile  Birleşmiş  Milletler  Deniz  Hukuku  Konferansı  sırasında Yunanistan’ın, Japonya ve Endonezya gibi bir takımada devleti olarak kabul edilmekte ısrar ettiğini hatırlatmama izin verin. Lakin kimse kabul etmedi ve Yunanistan’a “siz bir yarımada devletisiniz” dediler. Yunanistan anlaşmayı bu sebeple imzalamadı çünkü Yunanistan takımada devletlerini ayıran bu maddeyi değiştirmekte ısrar ediyor.

"SİZE TAVSİYEM TASARRUF YAPIN VE TÜRKİYE’DEN SİLAH ALIN"

KAÇİKİDİS: Yunanistan yeni fırkateyn ve uçaklara yatırım yaparak askeri cephaneliğini güçlendiriyor. Sizce Türkiye güç dengesindeki değişimle başa çıkabilecek mi?

YAYCI: Siz Yunanistan olarak silahlar, füzeler, firkateynler, uçaklar, helikopterler ve denizaltıları satın alıyorsunuz. Bütün bunlar gerçekten korkutucu ve tehdit edici ama lütfen unutmayın ki Türkiye tüm bu silahları, gemileri, füzeleri hatta uçakları üretiyor. Tabii ki insansız araçlar, denizaltıları ve tabii daha birçok araç aynı zamanda ülkemizin şu anda en çok ihracat yapan ilk 14 ülke arasında olmasını sağlıyor ancak Yunanistan tasarruf etmek isterse Türkiye’den silah, fırkateyn, ve denizaltı satın alabilir. Size tavsiye ederim.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 79
  • Egeli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendisini Cumhurbaşkanı olarak görmek istediğim,yegâne insan, 6 masa ya bundan iyi aday mi olur yada kendisi aday olmalı
    Cevapla
  • Aydın09 1 yıl önce Şikayet Et
    6 lı masa ihaları sihaları yaotırmamak için uğraşıyor:)) rüya görüyorsun
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    10 milyonluk Yunanistan'a o topraklar çooook fazla, yüzde 95'i Osmanlı'dan gelen kan hakkı ile Türkiye'ye ait zaten. İlk fırsatta topraklarımız geri alınmalı.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte Türk. Paşası.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Komutanım. İyi ki varsınız. Allah size uzun ömürler versin.
    Cevapla
  • Hüseyin Koçak 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte paşa gibi PAŞA. Yunanistan silansa nolur. Dedelerimiz kazma kürek ile bile denize dökmüş. Akıllarını başlarına alsınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi