İstiklal patlaması sonrası uzmanlardan ilk değerlendirme… Hepsi aynı noktaya dikkat çekti

Taksim İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan "terör kokusu var" yorumunu yaparken, Haber7'ye konuşan uzmanlar, terör örgütlerinin arkasındaki emperyalist güçlere vurgu yaptı.

GİRİŞ 13.11.2022 20:31 GÜNCELLEME 14.11.2022 10:03
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamada ilk belirlemelere göre 6 vatandaşımız vefat ederken, 2'si ağır 81 kişi yaralandı.

Türkiye'deki huzur ve güven iklimini baltalamak isteyen karanlık odaklar, saldırının planlayıcısı olarak ön plana çıkarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilk değerlendirmesinde aynı noktaya değindi. Başkan Erdoğan'ın, "Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki mahfilleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir." sözleriyle değerlendirdiği patlamayı uzmanlara sorduk.


 
Haber7'ye konuşan güvenlik uzmanları ve yazarlar, Türkiye'yi hedef alan mihrakların maşa olarak kullandıkları terör örgütlerini işaret etti.

BAŞBUĞ: TERÖRİSTLERİN HEDEFLEDİĞİ EYLEM

Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, saldırıyı gerçekleştirmesi olası terör örgütlerinin farklılık gösterebileceğini ancak komuta merkezlerinin aynı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin terörle mücadelede çok kritik bir noktada olduğunu ifade eden Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, "Artık sadece ülke içinde değil ülke dışında da ‘bitti’ diye baktığımız Irak’taki hedefleri konuşuyoruz. Akabinde yine Sincar, Mahmur konuşulan yerler arasında. Örgütte de ciddi panik var. İşte bu süreçler en tehlikeli ortamlardır. Örgütün ve ona akıl verenlerin bu süreçteki bütün hedefi, alabildiğine can kaybının yaşandığı bir saldırı ile psikolojik avantajı ele geçirmek ve oluşan olumlu havayı terse çevirmektir. Maksat bu. Uzun süreden beri örgütün hedeflediği bir olaydı bu." sözlerini sarf etti.


İNSAN SURETİNE BÜRÜNMÜŞ MAHLUKLARIN SALDIRISI

Güvenlik güçlerinin son dönemde bu tür birçok eylemi henüz meydana gelmeden engellediğini ve süreci fevkalade şekilde başarılı götürdüğünü kaydeden Başbuğ, "Ancak karşı tarafta insan suretine bürünmüş mahkulat sürüsü var. Dolayısıyla bunların temel hedefi şehirlerde bir terör eylemiyle emellerine ulaşmaktı. Bu saldırı ile onlara destek verenler ne elde ederler? Hiçbir şey. Ama artık son safhaya geldikleri ve akıl kalmadığı için ‘buradan nemalanırız’ beklentisi içerisindeler. Ancak bu olaylar Türk halkının azmini, iradesini, devletin mücadelesini daha da kamçılar. Milletimizin devletimize olan inancını artırır." diye konuştu.

TURİZMİ DE HEDEF ALDILAR

Patlamadaki turizm faktörüne de değinen Başbuğ, "İstiklal Caddesi, 7 gün 24 saat İstanbul’daki insan trafiğinin en yoğun yaşandığı bir yer. Yıllar önce yine böyle bir patlama ile acı olayı yaşamıştık. Saldırı yeri olarak İstiklal Caddesi’nin, saldırı zamanı olarak da kalabalık bir pazar gününün seçilmesi, saldırıda turist faktörünün de hedef alındığını göstermektedir." dedi.


TERÖRÜ BESLEYEN ODAKLAR SALDIRININ MERKEZİNDE

Saldırının ana merkezine değindiği konuşmasında Başbuğ, sözlerini şöyle noktaladı:

"Saldırının failleri yakalanacaktır. Olayla ilgili inceleme devam ediyor. Canlı bomba mı, yoksa bombalı paket mi bu konu inceleniyor. Görüntü kayıtlarının incelenmesi sonucu failin yakalanacağından hiç şüpheniz olmasın. O yakalandığı zaman daha büyük delillere ve bir takım yerlere ilişkin adresler çıkacaktır. O zaman daha başka şeyler tartışılacaktır. Henüz adı konulmasa da ben, şu ana kadar elde edilen delillerden bunun terör saldırısı olduğu kanaatindeyim. Saldırıyı hangi örgütün veya failin yaptığının bir önemi yok, merkez aynıdır. PKK da olsa, YPG de olsa, DEAŞ da olsa terörü besleyen odaklar belli; emperyalist ve gözü dönmüş Amerika ile Batı’dır."

ŞENER: TÜRKİYE'Yİ TERÖRLE BİR NOKTAYA ÇEKME ÇABASI

Sorularımızı cevaplandıran Gazeteci Yazar Nedim Şener de emperyalist odaklara vurgu yaptı. "Çok net olmamakla birlikte patlamanın şekli, bir terör eylemi olduğunu gösteriyor" ifadesini kullanan Nedim Şener, hangi örgüt olduğunun saptaması için bulguların beklenmesi gerektiğini belirtti.



Saldırının zamanlamasına dikkat çeken Nedim Şener, şunları söyledi:

"İstanbul gibi Türkiye’nin en önemli şehrinde ve en kalabalık bölgesinde bu şekilde ses getirmesi amaçlanmış olan bir eylemin, Türkiye’nin terörle mücadelesine ve yaklaşan seçimlere yönelik bir topluca bir saldırı olduğu çok açık. Bunun hangi örgüt tarafından yapıldığının ortaya çıkarılması ile birlikte, arkasındaki güç de ortaya çıkarılmalı. Çünkü burada hedef alınanlar, sivil insanlar. Patlamanın yaşandığı yer masumların bulunduğu bir bölgede. Yani dünya çapında Türkiye’yi terör faaliyetiyle bir noktaya çekme çalışmasının olduğu anlaşılıyor."

SALDIRININ ARKASINDAKİ GÜÇ DEŞİFRE EDİLMELİ

Böylesi anlarda toplumu bilgilendirmek açısından ihtiyatlı olunması gerektiğine değinen Nedim Şener, Türkiye'nin birçok terör örgütünün ortak hedefi olduğunu söylediği konuşmasında şunları dile getirdi:

"Türkiye’nin şöyle bir şanssızlığı var; birçok nedenle birçok örgütün hedefiyiz. Bu örgütlerin arkasında başka güçler de, emperyalist güçler de olabiliyor. Dolayısıyla belki taşeron olarak bu işi yapan, korkuyu, endişeyi amaçlamış bir örgütün hedefi olarak görebiliriz ama asıl önemli olan arkasındaki gücü deşifre etmektir."

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 93
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    istiklal caddesi pkk yuvası devsol devgenç dhpkc itlerinin yuvası tüm evler taransın canan ve ekibi oralarda mesken tutuyor, fincancı teröristinin yuvası oralar. chpkk pisliğinin örgüt yuvası oralar. şişli okmeydanı dhkpc pkk yuavası tarlabaşı gezi dernekleri orda alayı olayın içinde. temizlensin o itler.
    Cevapla
  • ahsen 1 yıl önce Şikayet Et
    chp islam düşmanı bu bilinen gerçek ama bu eylemi chp ye yıkma eylemi terörizmin işine yarar türkiye içindeki yüzde 27 oy alan parti terör ile intisap edilirse bu dünya müstekbirleri açısından büyük başarı demektir
    Cevapla
  • Muhammet 1 yıl önce Şikayet Et
    PKK=Amerika
    Cevapla
  • Mehmet Emin 1 yıl önce Şikayet Et
    Ardında Yunan ve PKK var, Turizmi baltalamak için Yunanın her zaman ki ayak oyunları. Atina da kendini güvende hissetmemeli, ısınmalı hatta biraz da yanmalı.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    güvenlik güçlerimz terör konusunda çok başarılı çalışmalar yürüttü yürutüyorda bundan önce birçok eylem önlendi Lakin maalesef bazen bu tür sızmalarda olabiliyor bu tür eylemlere Birlik içerisinde millet olarak karşı koyabilirsek Allah'ın izniyle bunun ve bunun gibi birçok eylemin Üstesinden geleceğiz ölüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…