"Terörün asıl hedefi korku salmak ve hayatı sabote etmek"

İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısından sonra, terörün sosyal medya etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Ümit Sanlav, "Eylemin ses getirmesi, korku salması ve yaşamın tüm alanlarını sabote etmesi asıl hedef" dedi.

GİRİŞ 14.11.2022 13:34 GÜNCELLEME 14.11.2022 14:01

Taksim’de yaşanan patlamanın sosyal medya yansımalarına dair açıklamada bulunan sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav, “Terör sadece bomba patlatmak masum insanları katletmek değil. Yaptığı eylemin ses getirmesi, korku salması ve ekonomiden, sosyal hayata kadar tüm yaşam alanlarını sabote etmesi asıl hedeftir” dedi.

Taksim’de yaşanan patlamanın yansımaları, gerçek hayat kadar sosyal medyada da tüm hızıyla büyümeye devam ederken, konuyla ilgili paylaşımlara yayın yasağı getirildi. Başta Twitter, Instagram ve Facebook olmak üzere sosyal medya platformları için bant daraltma uygulaması yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav, sosyal medya mecralarında yaşanan bant daraltılmasına değinerek “Terör sadece bomba patlatmak masum insanları katletmek değil. Yaptığı eylemin ses getirmesi, korku salması ve ekonomiden, sosyal hayata kadar tüm yaşam alanlarını sabote etmesi asıl hedef” dedi. Bu anlamda sosyal medyanın en etkili iletişim aracı olduğunu söyleyen Sosyal Medya Savaşları kitabının yazarı Ümit Sanlav aşağıdaki açıklamalarda bulundu:

“Bazen eğlence, bazen iletişim, bazen propaganda, reklam ve PR aracı olan Sosyal Medya mecraları vasıtasıyla; algı oluşturuluyor, algıyı yönetiliyor, sonra da kitleleri yönetilip yönlendirme yapılabiliyor, bilinçaltı mesajlar verilebiliyor. Bu anlamda terör örgütlerinin sosyal medya hesapları üzerinden örgütlenerek gerçekleştirdikleri eylemlerin yanı sıra, sosyal medyada algı operasyonu yürüttüklerini de görüyoruz. Terör sadece bomba patlatmak masum insanları katletmek değil. Öncesi var, sonrası var. Yaptığı eylemin ses getirmesi, korku salması ve ekonomiden, sosyal hayata kadar tüm yaşam alanlarını sabote etmesi asıl hedef. Bu anlamda sosyal medya en etkili iletişim aracıdır” diyen Sanlav, BTK tarafından başta mobil operatörler olmak üzere erişim kısıtlamasından en fazla etkilenen mecraları şu şekilde açıkladı:

  • YouTube
  • Türk Telekom (sağlayıcı)
  • Instagram
  • Twitter
  • TikTok
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Facebook
  • Ttnet (sağlayıcı)
  • Google

Sanlav “Son birkaç saat içerisinde sosyal medyadaki paylaşımlara baktığımızda nasıl bir bilgi kirliliği olduğu aşikar. Hatta bazıları bilerek, bazıları bilmeyerek, pek çok gazeteci ve haber kuruluşunun dahi, 2016 yılında yine Taksim’deki başka bir patlamanın görüntülerini güncel iddiasıyla paylaştı. Terörist eylem olduğu düşünülen patlamaya dair paylaşımlar çoğaltılarak, korku ve endişe provokatörlüğü yapıldı” derken bu paylaşımların aşağıdaki yollarla yapıldığını ifade etti:

"BOT HESAPLARA DİKKAT!"

Tek bilgisayar tarafından yönetilen yüzlerce hesap var. Yani aslında tek kullanıcı tarafından girilen veriyi, yüzlerce hesaptan aynı anda paylaşan, beğenen ya da retweet eden bir sistem. Algı oluşturmada en fazla bu yol kullanılmakta. Bu konuda vatandaşa bilinçli olmak ve sorumlu davranmak konusunda önemli iş düşüyor. Kasıtlı olarak terör örgütünü destekleyen vatan hainleri olduğu gibi farkında olmadan, buna alet olan bir çok sosyal medya kullanıcısı da var.

Taksim'deki patlamada sembol olan bebek arabasının sahibi konuştu! Müjde...Taksim'deki patlamada sembol olan bebek arabasının sahibi konuştu! Müjde...

İstiklal Caddesi Türk bayraklarıyla donatıldıİstiklal Caddesi Türk bayraklarıyla donatıldı

Dünya basını İstiklal Caddesi'ndeki hain saldırıyı nasıl gördü?Dünya basını İstiklal Caddesi'ndeki hain saldırıyı nasıl gördü?

Emniyet tüm detayları açıkladı: Saldırganın kimliği belli oldu!Emniyet tüm detayları açıkladı: Saldırganın kimliği belli oldu!

"HER SOSYAL MEDYA KULLANCISI BİRER YAYINCIDIR"

Sosyal medyanın etkinliğinin artması ile birlikte, yayıncılığın sadece yüksek tirajlı gazeteler, reytingi olan kanallardan ibaret olmadığı anlaşılmıştır. Her bir sosyal medya kullanıcısı bir yayıncıdır. Dolayısıyla tüm sosyal medya kullanıcıları bu sorumluluk dahilinde hareket etmeli ve bu durumun kanuni müeyyidelerini de bilmelidir. Herhangi bir paylaşım yaparken bu paylaşımın neye hizmet ettiğini, herhangi bir paylaşımı rt ederken yada güncel bir TT çalışmasına destek verirken, ilgili hasthag'in (#) kim tarafından, hangi amaçla açıldığını sorgulaması gerekmektedir.

"TANIMADIĞINIZ KİŞİLERİ TAKİP ETMEYİN!"

Ayrıca sosyal medyada gördüğünüz her erkek, her kadın, her çocuk profili, gerçek olmayabilir. Bu anlamda sosyal medya kullanıcılarına, tanımadıkları kişileri ve kaynağını bilmedikleri sayfaları takip etmemelerini öneriyoruz. Sevimli bir çocuk, ya da güzel bir kadın görünümünde olan bir hesap profilini ve adını değiştirebilir, bir sabah uyandığınızda kendinizi, bir terör örgütünün hesabını takip ederken bulabilirsiniz.

"TERÖR HESAPLARINI İHBAR EDİN"

Vatandaşların üzerine düşen önemli görevlerden biri de; sosyal medyada rastladıkları terör örgütünü destekleyen, terör propagandası yapan ve terör sempatizanı hesapları, siber@egm.gov.tr,  siber.ankara@egm.gov.tr ve siber.istanbul@egm.gov.tr adreslerine ihbar etmeleridir.

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe kararı! Süper Kupa cezasına indirim
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı