İşte rakamlar: Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı, kadına şiddet azaldı

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesine karşı çıkan muhalefet çevreleri ve feminist oluşumların “kadın cinayetleri artacak” şeklindeki söylemini istatistikler yalanlıyor.

İşte rakamlar: Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı, kadına şiddet azaldı
İşte rakamlar: Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı, kadına şiddet azaldı
GİRİŞ 04.01.2023 21:16 GÜNCELLEME 04.01.2023 21:18
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Danıştay’ın da bu yöndeki kararı ile bir dönem kapanmış oldu. Avrupa Konseyi tarafından 11 Mayıs 2011’de hazırlanan, Türkiye’nin ilk imzasıları arasında yer aldığı İstanbul Sözleşmesi, Başkan Erdoğan’ın 20 Mart 2021 tarihindeki imzası ile feshedildi.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yürütmesinin durdurulması istemini 29 Haziran 2021’de reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesi’nin kararını 2 Ocak 2023’te oyçokluğuyla onadı. Böylelikle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme süreci hukuki olarak resmiyet kazandı.

  • Türkiye bunlardan kurtuldu! Madde madde İstanbul Sözleşmesi'nin zararları
İstanbul Sözleşmesi’nin esas ismiKadınara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi.” İstanbul’da imzalandığı için “İstanbul Sözleşmesi” olarak lanse ediliyor.

 

Muhalefeti oluşturan CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve HDP’nin İstanbul Sözleşmesi’ne taraf tutumu, bazı feminist dernekler tarafından da destekleniyor. “Kadın cinayetleri artacak” argümanı altında dillendirilen söylemin herhangi bir istatistiki temele dayanmadığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı’nın kadına şiddet vakalarına ilişkin yayınladığı veriler, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından şiddet vakalarının artmadığını, azalış trendine girdiğini gösteriyor.

SÖZLEŞMEDEN SONRA %26 GERİLEDİ

İstatistiklere göre;

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu 13 Şubat-19 Mart 2021 tarihleri arasında şiddet olaylarında hayatını kaybeden kadınların sayısı 34.

İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonraki ilk 1 aylık bilançoyu yansıtan 19 Mart-22 Nisan 2021 tarihleri arasında 25 kadın hayatını kaybetti.

Sözleşmenin feshinin ardından kadına şiddet hadiselerinin %26 oranında azaldığı kaydedildi.

SÖZLEŞMESİZ YILDA DAHA AZ KADIN ZARAR GÖRDÜ

Rakamlar, yıl bazında da İstanbul Sözleşmesi’nden sonra şiddet vakalarının azaldığını teyit ediyor.

Bir bölümünde İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu 2021 yılında 309 kadın öldürülürken, sözleşmenin yürürlükte olmadığı 2022’de vaka sayısı 272’ye geriledi.

DSÖ'YE GÖRE TÜRKİYE KADINA ŞİDDETİN EN AZ OLDUĞU ÜLKELERDEN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, Türkiye’deki kadına şiddet verilerinin dünya ülkelerinin oldukça gerisinde olduğunu yansıtıyor.

DSÖ verilerine göre;

1 yılda öldürülen kadın oranları: Rusya’da milyonda 32, ABD’de milyonda 22, Litvanya’da 20, Estonya’da 15, Sırbistan’da 9 iken, Belçika’da 8, Hırvatistan ve İsrail’de 7, Slovenya, Avusturya, Finlandiya, Çekya’da 6 seviyesinde.

Türkiye, Almanya, Hollanda ve İsveç’te ise öldürülen kadın oranı milyonda 5.

İsviçre, Yunanistan, İran, Gürcistan’da milyonda 4 olan rakam; Danimarka, İtalya, Polonya’da 3, Japonya ve İngiltere’de 2 olarak kayıtlara geçti.

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nde noktayı koydu! 'Kadını, erkeği, aileyi koruyan karar'Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nde noktayı koydu! 'Kadını, erkeği, aileyi koruyan karar'

Türkiye bunlardan kurtuldu! Madde madde İstanbul Sözleşmesi'nin zararlarıTürkiye bunlardan kurtuldu! Madde madde İstanbul Sözleşmesi'nin zararları

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 9
  • Mustafa kartal 1 yıl önce Şikayet Et
    Hamdolsun çok büyük yanlıştan dönüldü- İstanbul sözleşmesini savunan gruplar siyasetçiler vs yemin ederim ki kadınları koruma ile alakalı zerre herhangi bir düşünce içerisinde de değiller madem öyle kadını cinsel obje gibi kullanan reklamlara kadını aşalayan filmlere dizilere bir tepki gösterin ALLAH kadını ve erkeği birbirine eş ve tamamlayıcı olarak yarattı bu sözleşme yaradılış gayesinin tam tersidir.toplumun temeli kadinlarimizdir ALLAH'ın izniyle ben inanıyorum ki ablalarimiz annelerimiz dönen oyunun farkında son olarak ta dinî inancını kaybetmiş hiçbir insan hiçbir kanunla düzelmez
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul sözleşmesi ilk imzalandığında da bu haberi yapsaydınız keşke. İmzalandığı günden bugüne yaptığı tahribat çok büyük.
    Cevapla
  • Ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Sükürler olsun, büyük bir hatadan geri dönüldü
    Cevapla
  • FİKA 1 yıl önce Şikayet Et
    aynen İstanbul sözleşmesi yerin dibine batsın helal olsun kaldıranlara
    Cevapla
  • frdun 1 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle Türk'üz ve Müslümanız bizlerde Allah sevgisi olduğu sürece kadına, çocuğa ve hiçbir canlıya zarar gelmez..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...