Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım'dan ortak alfabe mesajı: Hızlandırmamız gerekiyor!

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım, "Aksakallar olarak son dönemde ortak alfabe konusuna özel bir önem sergilemekteyiz. Ortak alfabeye geçiş süreçlerini hızlandırmamız gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

GİRİŞ 23.01.2023 15:49 GÜNCELLEME 23.01.2023 16:37
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, sosyal medya hesabı üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım'ın açıklaması şöyle:

Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Türk Devletleri Teşkilatı işbirliğinde düzenlenen “Türk Dünyası ile Birlikte Büyüyen Türkiye” başlıklı Çalıştay’ımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kardeşlik bağlarımız, bölgesel ve küresel gelişmeler ile içinde bulunduğumuz zamanın ruhu; kardeş Türk devletleri arasındaki ilişkilerin ivme kazandığı yeni bir konjonktür meydana getirmiştir.

Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler ile Teşkilat çatısı altındaki çok taraflı işbirliklerimiz memnuniyet verici ölçüde yükseliş sergilemektedir. Mevcut konjonktürde Türk Devletleri, arasındaki işbirliği potansiyelini göstermiş ve güçlü bir Türk Dünyası’nın, bölgesel ve küresel alanda barış ve istikrar için ne kadar önemli olduğunu teyit etmiştir. Bizim için tek istikamet daha güçlü ve nitelikli bir işbirliğidir.

ORTA KORİDORUN ÖNEMİ

Bölgemizde yaşanan gelişmeler ülkelerimizin üzerinden geçen Orta Koridor’un önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Rusya-Ukrayna savaşı ve deniz ticaretinde yaşanan konteyner krizi bu durumu daha da belirgin hale getirmiştir.

Maalesef ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmimiz gerçek potansiyelimizin çok altında. Dünyayla olan ticaretimizin sadece %5 gibi düşük bir kısmını kendi aramızda yapıyoruz. Bunu ivedilikle arttırmalıyız.

ORTAK SAVUNMA

“Ortak bir Güvenlik Konsepti” ve “Kollektif Mukabele Mekanizması” oluşturulması yolunda fikri çalışmalar Semerkant Zirvesi’nin ardından Teşkilat’ın gündemine alınmıştır. Özellikle de savunma sanayii işbirliğini ihmal etmemeliyiz.

ORTAK ALFABE ÇALIŞMALARI

Aksakallar olarak son dönemde ortak alfabe konusuna özel bir önem sergilemekteyiz. Ortak alfabeye geçiş süreçlerini hızlandırmamız gerektiği kanaatindeyiz.

Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Aksakallar Konseyi’nin ortaklaşa yürüttüğü Türk Dünyası 2040 Vizyonu: Bütünleştirici Ortaklık projesi kapsamında hazırlanan raporlarımız Türk Dünyasına önemli katkılar sunacaktır. Raporlarımıza bu adresten ulaşabilirsiniz.

Ahmet Yesevi Üniversitesinin 30. Yıl Madalyası’na beni layık gören herkese teşekkür ediyorum. 2023; sadece Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcı değil, tüm Türk Devletlerinin Yüzyılı’nın başlangıcı olacaktır.

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Cemal K. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ortak alfabeye geçmek iyi de, bizdeki gibi eski alfabelerini de kökten yasaklayıp insanları dedesinin mezar taşını, yazdığı defteri, bıraktığı kitabı dahi okuyamayacak kadar cahil bırakmasınlar!
    Cevapla
  • ofli 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkcenin kelime hazinesi çok dar. Arabça dünyada en zengin kelime hazinesine sahip ve aynı zamanda çok keskin bir lisan. Kuranın arabça olması tesadüf değil, Allahın dileğidir
    Cevapla
  • Zeki akçabey 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir konuyla alakası yok. İki bu senin türkçeyi bilmediğini gösteriyor. Bu genetik aşağılık duygusu nerden geliyor anlamadım. İngilizce bilen ingiliz hayranı, isveçe giden isveç hayranı vs. Önce oturun kendi dil ve medeniyetinizi öğrenin.
    Cevapla
  • ofli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ortak alfabe şatin veya kyril alfabesi olmamalı. Özgür irademiz ile seçip inandığımız kuran'da kullanılan arab alfabesi'ne dayalı olmalı
    Cevapla
  • beydilli 1 yıl önce Şikayet Et
    İslam birliği olsun
    Cevapla
  • Karadenizli 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşaALLAH o günleri de görürüz gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlıktan yeni tereyağı kararı! En az yüzde 82 olacak
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"