Deprem bölgesiyle ilgili acı tablo ve kritik çağrı

Kahramanmaraş depreminin ardından 10 bini aşkın bina yıkıldı. Prof. Dr. Özçelik, yıkılan binaların çoğunun 1998 öncesi yapıldığını ve beton-demir miktarının yetersiz olduğunu söyledi. Özçelik, acil müdahale ihtiyacına vurgu yaptı.

GİRİŞ 07.02.2023 10:05 GÜNCELLEME 07.02.2023 10:05
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 3 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti, 20 binden fazla kişi yaralandı. 10 ilde yıkılan bina sayısı 10 bini geçti. Artçı sarsıntıların yeni yıkımlar oluşturmasından endişe ediliyor.

Depremin ardından konut güvenliği yeniden gündeme geldi. 

Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, yıkılan binaların büyük bölümünün 1998 öncesi yapıldığını ve beton-demir miktarının yetersiz olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin deprem kuşağı olan bir bölgede olduğunu ve her an başka bir noktada da deprem olabileceğini kaydeden Özçelik, “Bugün Doğu Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen deprem, yarın başka bir fay hattında meydana gelebilir. Nüfusumuzun da büyük bir kısmı deprem kuşağı olan bölgelerde yaşıyor. Deprem bizim hayatımızda rüzgar, yağmur, kar gibi bir gerçek" dedi. 

"YERİNİ HESAPLIYOR, ZAMANINI BİLMİYORUZ"

Deprem bölgesinde olan illeri sıralayan Özçelik, şunları söyledi: 

“Van'ı nokta olarak alırsak Karadeniz'e paralel bir şekilde İstanbul'a uzanan, Hatay'a doğru uzanan bir fay bölgemiz var. Ege bölgesi yine deprem tehlikesiyle karşı karşıya. Bu fay bölgesindeki illerin tamamı deprem tehlikesi ile karşı karşıya. Bu bölgelerde deprem olacağını biliyor, büyüklüğünü az çok hesaplayabiliyoruz. Sadece ne zaman meydana geleceğini bilmiyoruz. Biz hep 'yarın deprem olacak gibi davranmalıyız' diyoruz."

 

Depremde son durum: AFAD hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı!Depremde son durum: AFAD hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı!

Son dakika: Deprem bölgesindeki büyük tehlike! Ürküten rapor yayımlandı...Son dakika: Deprem bölgesindeki büyük tehlike! Ürküten rapor yayımlandı...

BETON VE DEMİR MİKTARI YETERSİZ

Herhangi bir bina yapılırken deprem yönetmeliği kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Özçelik, “Yönetmelikteki en kapsamlı değişiklik 1998 yılında meydana geldi. O şartnameyi kullanmayı fırsat bulamadan 1999 depremi yaşandı. Problemimiz 1998'deki şartname kullanılmadan yapılan binalar. Bugün yıkılan binaların büyük bölümü 1998 öncesi yapılan binalar. Bu yapılarımızdaki beton ve demir miktarının yetersiz olmasından yıkımlar gerçekleşiyor. Deprem şartnamemizde 25 birimden daha düşük betona izin verilmezken, yıkılan binalarda muhtemelen 5 ila 10 birim civarında" dedi.

ACİL MÜDAHALE GEREKİYOR

Depremdeki yıkımlarda en büyük sorunun eski binalar olduğunu belirten Prof. Dr. Özçelik, şunları söyledi:

“Dayanıklı bina inşa etmede bir problemimiz yok, problemimiz eski binalar. Binanızın iskanı bu tarihten önce alındıysa yıkım tehlikesi altında kalabilirsiniz. Bu yapılar ile ilgili çok acil bir şekilde müdahale gerekiyor. Bu konularda belediyelere çok büyük görev düşüyor. Yapılan ölçüm ve araştırmalar sayesinde depremlerin az çok nerelerde olacağını tahmin edebiliyoruz. Bugün AFAD'ın sayfasına girdiğinizde oturduğunuz konumun depremselliği konusunda tehlikenin ne seviyede olduğunu görülebiliyor."

 

Akdeniz Üniversitesi Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik.

KAYNAK: DHA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Tek katlı prefabrik evlere geçilmelidir neybu 20 kat
    Cevapla
  • Sivaslı 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekilleri birer maaşı versinler
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu deprem İstanbul da olsaydı . İki tarafta doldurmaya devam ediyor taraftar seçmen diye . İşte o zaman görürler felaket neymiş . Diğer bir şehir nüfusundan fazla kayıp olurdu . Akıllanma ne zaman ?
    Cevapla
  • öneri 1 yıl önce Şikayet Et
    japonlarla işbirliği yapıp depreme göre esneyebilen esnek bina yapımını öğrenmemiz lazım. Normalde sağlam yapılan binalarda depremde esnemezse yıkılıyormuş. Demir beton kalitesi ve mevzuata uygunluğu yeterli değil deperemde yıkılmamak için esnemesi de lazım binaların. Japonlar bunun için özel alaşım geliştirmiş olabilir veya özel yapı teknikleri kullanıyor olabilir. ege, batı ve doğu anadolu fay hattındaki ve çevresindeki illerdeki yapılarda esnek yapılar yapılmalı.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Artık beton olmaz , Beton ağır ve kırılgandır . Zemin ivmelenmesini absorbe ettiği için , üzerine aşırı Newton metre ivmelenme kuvveti binmektedir . Yapı tekniği kökten değiştirilmeli , deprem ivmelenmesini üzerinden boşaltacak yapı malzemeleri kullanmalıyız . Betona elveda !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı